Toimitusjohtajalta

18.8.2022

toimitusjohtaja Jani Nieminen
Toimitusjohtaja Jani Nieminen

Toimitusjohtajan katsaus

Toimintamme jatkui ennakoidusti vuoden toisella vuosineljänneksellä. Onnistuimme kasvattamaan liikevaihtoamme ja nettovuokratuottojamme sekä FFO:ta huolimatta toimintaympäristön poikkeuksellisesta epävarmuudesta. Sijoituskiinteistöjemme käypä arvo kasvoi 8,7 miljardiin euroon ja taloudellinen asemamme säilyi vahvana.

Koronarajoitusten vaikutus on näkynyt vuokrausasteessa, joka on yhä edellisvuotta alemmalla tasolla. Koronapandemia ei ole vielä päättynyt, mutta sen vaikutukset ovat vähentyneet sen jälkeen, kun rajoitukset poistuivat maaliskuun lopussa. Vuokralaisten vaihtuvuus pienentyi toisen kvartaalin aikana. Odotamme kaupungistumiskehityksen vähitellen normalisoituvan ja vuokra-asumiskysynnän palautuvan. Vuokraustoimintamme on vauhdittunut selvästi kesän alussa. Heinäkuussa ja elokuussa tehtyjen vuokrasopimusten määrissä on nähtävissä selvää piristymistä verrattuna edelliseen vuoteen.

Strategian mukainen kasvumme otti merkittävän loikan kesäkuun lopussa, jolloin ostimme 942 asuntoa. Kaikki ostetut kohteet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Jyväskylässä. Kohteet vahvistavat erinomaisesti asuntotarjontaamme Suomen kasvukeskuksissa. Näiden lisäksi ostimme kesäkuussa Helsingin Etu-Töölöstä juuri peruskorjatun 43 asunnon talon. 

Investointimme ovat edenneet hyvin myös kehityshankkeiden osalta. Katsauskauden lopussa rakenteilla oli 2 230 asuntoa ja alkuvuoden aikana valmistui 784 asuntoa. Käynnissä olevat projektimme ovat kiinteähintaisia, joten kustannusten nousu ei ole vaikuttanut näihin merkittävästi. Korkojen ja rakennusmateriaalien hintojen nousu tuo haasteita toimialan volyymeille.

Lumo One -pilvenpiirtäjämme valmistuu lopullisesti syyskuun alussa. Suomessa harvinaislaatuiseen tornitaloon valmistuu kahdessa vaiheessa yhteensä 291 asuntoa 31 kerrokseen. Ensimmäiset 104 asukasta pääsivät muuttamaan taloon kesä-heinäkuun vaihteessa, ja ylimpien kerrosten asukkaiden muuttoa elokuun lopussa valmistellaan. 

Korot ovat nousseet ja rahoitusmarkkinoiden tilanne on muuttunut lyhyessä ajassa. Korkojen nousu ei korkean suojausasteen vuoksi vaikuttanut rahoituskuluihimme ja alkuvuodesta tekemämme joukkovelkakirjalainan ansiosta rahoitusasemamme on vahva.

Syksyn alkaessa Suomen talouden näkymät ovat yleisesti heikentyneet ja epävarmuus markkinoilla jatkuu. Kojamo on kuitenkin hyvissä asemissa jatkamaan strategiansa toteuttamista. Vahva taseemme ja hyvä maksuvalmiutemme tukevat tavoitteitamme.

Jani Nieminen

toimitusjohtaja

Päivitetty 18.8.2022