Historia

Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta VVO perustettiin 29.1.1969 helpottamaan työn perässä kaupunkiin muuttavien ihmisten asumista. Pääomistajana oli silloin Rakennusliike Haka Oy.

Alle vuoden kuluttua perustamisasiakirjan allekirjoittamisesta, jo vuonna 1970, valmistuivat ensimmäiset vuokra-asunnot Malminiittyyn Vantaalle. 1970-luvun loppuun mennessä toimimme 28 kunnassa ja vuokra-asuntoja oli jo yli 5 000.

1980-luvulla vuokra-asuntojen määrä kasvoi yhteensä lähes 10 000:een. Toimintapaikkakuntia oli silloin 30. Jo näistä ajoista lähtien olemme tehneet yhteistyötä asukkaittemme kanssa ja tarjonneet yhteiskäyttötiloja asukkaitten harrastamiseen ja tapahtumiin. Tänä päivänä yhteiskäyttötilat ovat osa Lumo-palvelujamme, ja asukasyhteistyö on uudistunut Lumo-tiimeiksi.

Vuonna 1997 Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta VVO muuttui osakeyhtiöksi. Vastuullisuus on ollut aina osa toimintaamme, ja jo 1990-luvulla käynnistyi yhtiön ensimmäinen ympäristöohjelma ja energia- ja ympäristöasiantuntijatoiminta.

1990-luvulla vuokra-asuntojemme määrä kasvoi 10 000 asunnosta 35 000 asuntoon 60 kunnassa. Tällöin yhtiö aloitti myös omistusasuntojen rakennuttamisen ja tarjoamisen, josta luovuttiin vuonna 2009.

Ensimmäiset vuokralaisia palvelevat VVO-kotikeskukset (nykyisin Lumo-kotikeskukset) lanseerattiin vuonna 1995. Lumo-kotikeskukset palvelevat myös nykyisin kaikissa vuokraamisen ja kiinteistönhoidon asioissa puhelin- ja digitaalisten palvelujen lisäksi.

1990-luku oli myös erilaisten kokeilujen aikaa: 1997 perustettiin VVO-sähkö Oy vastaamaan koko konsernin sähkön hankinnasta ja vähittäismyynnistä. Oman sähköyhtiön toiminta myytiin Helsingin Energialle vuonna 2007.

2000-luvulla Kojamo saavutti asemansa yhtenä Suomen suurimmista valtakunnallisista asuinkiinteistöjen omistajista, ja vuonna 2001 yhtiö muuttui julkiseksi osakeyhtiöksi. Yhtiö saavutti EFQM -sertifikaatin (European Foundation for Quality Management) Suomen laatupalkintokilpailussa. Asuntoalan ensimmäinen laatupalkinto myönnettiin asunto­vuokrauksen pitkäjänteisestä kehitystyöstä.

Vuonna 2009 yhtiö liittyi Kiinteistöalan Energiatehokkuussopimuksen alaiseen Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelmaan (VAETS). VAETS:ssa sitouduimme ja saavutimme seitsemän prosentin energiansäästötavoitteeseen vuoteen 2016 mennessä vuoden 2009 tasoon verrattuna. Liityimme myös VAETS II:een vuonna 2016: tavoitteena on 7,5 prosentin energiansäästö vuoteen 2025 mennessä. 2010-luvulla otimme kiinteistönhoidon laadunhallintajärjestelmä Laakin käyttöön koko kiinteistökannassa.

Vuonna 2012 Kojamo uudisti strategiansa keskittyäkseen kaupalliseen toimintaan. Syyskuussa 2014 Kojamo otti käyttöön kaupallisen asuntovuokrauspalveluiden Lumo-brändin. Asumisen Lumo-palvelut helpottavat arjen kaupunkiasumista ja ovat esimerkiksi yhteiskäyttöpalveluita, kuten yhteiskäyttötiloja tai -autoja, digitaalisia palveluita, kuten Lumo-verkkokauppa ja asukkaiden palveluiden varaamisen ja tilaamiseen tehty My Lumo -palvelu.

Vuonna 2016 Kojamo sai päätökseen strategisen muutoksen asuntosijoitusyhtiöksi. Strategisen muutoksen seurauksena Kojamon vuoden 2017 varsinainen yhtiökokous päätti muuttaa konsernin nimen VVO-yhtymä Oyj:stä Kojamo Oyj:ksi. Kojamo listautui Nasdaq Helsingin pörssiin 15.6.2018.

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö sijoituskiinteistöjen käyvällä arvolla mitattuna. Investointimme vuokra-asuntokantaan viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana ovat olleet noin kaksi miljardia euroa. Kojamo keskittyy seitsemään kasvukeskukseen Suomessa: Helsingin seutuun, Tampereen, Turun, Kuopion ja Lahden seutuihin sekä Oulun ja Jyväskylän kaupunkeihin.

Parempaa kaupunkiasumista jo vuodesta 1969

Vuonna 2024 Kojamo täytti 55 vuotta. Tänä päivän Kojamo tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Yhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.

Yhtiön strategiset painopisteet ovat paras asiakaskokemus, vahva kasvu, operatiivinen erinomaisuus, vastuullisuus ja kestävä kehitys, osaavin henkilöstö ja energinen työpaikka sekä uusiutuminen digitalisaatioratkaisuin.

Missiomme mukaisesti luomme parempaa kaupunkiasumista pitkäjänteisesti keskiössä paras asiakaskokemus, osaava, energinen henkilöstö ja kestävä kehitys. Tavoitteena on luoda vuokra-asumiseen lisää tarjontaa ja uusia palveluratkaisuja helpottamaan vuokra-asuntojen saamista ja niissä asumista.

Uudistamme Lumo-brändimme kautta suomalaista vuokra-asumista ja teemme siitä entistä haluttavampaa. Edistämme kaupungistuvan Suomen kilpailukykyä ja hyvinvointia helpottamalla työperäistä liikkuvuutta. Panostamme yhä vahvemmin digitaalisiin palveluihin, asiakaskokemukseen ja yrityskulttuuriin.

Tavoitteemme on olla erinomaisesta asiakaskokemuksesta tunnettu ja hyvää taloudellista tulosta tekevä asuntosijoitusyhtiö. Paras asiakaskokemus on meille yrityksenä tärkeä strateginen painopiste. Siksi kehitämme jatkuvasti myös uusia asumisen ratkaisuja ja palveluita.

Päivitetty 23.2.2024