Ympäristövastuu

Kojamon tärkein ympäristövaikutus on sen kiinteistöjen energiankulutus ja siitä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Pyrimme jatkuvasti parantamaan energiatehokkuuttamme. Käytämme energiaa mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti tinkimättä asumisen laadusta ja olosuhteista.

Jokapäiväisessä työssämme energiatehokkuus varmistetaan jatkuvalla seurannalla, ylläpidolla ja tarvittaessa korjaustoimenpiteillä. Yli 90 prosenttia Kojamon kiinteistöistä on liitetty energian- ja vedenkulutuksen etävalvontajärjestelmään.

Leanheat pienentää energiankulutusta

Kojamon käyttämä suomalainen, ennakoivaa tekoälyä hyödyntävä Leanheat-ratkaisu säätää kiinteistön lämmitystä automaattisesti asuntojen todellisen lämpötilan ja sääennusteen perusteella. Sen avulla voidaan parantaa sisäilmaa ja samalla pienentää rakennusten energiankulutusta. Leanheat pienentää lämmityskuluja tyypillisesti noin 10 prosenttia.

Huoneistojen lämmitystä seurataan ja optimoidaan automaation avulla edistyksellisellä Leanheat-mittaroinnilla. 

Leanheat-järjestelmään kytketyissä taloissa asuntojen lämpötila- ja kosteusanturit keräävät tietoa, jonka avulla järjestelmä oppii tuntemaan talon ominaispiirteet ja säätää sisälämpötilan sopivaksi. Järjestelmä analysoi myös ilmankosteuden vaihteluita. Tämä auttaa esimerkiksi havaitsemaan mahdolliset puutteet asunnon ilmanvaihdossa ja ennaltaehkäisemään haittoja asukkaille.

Leanheat käyttää sääennusteita lämmitystarpeen ennakointiin. Näin kiinteistöjä voidaan esilämmittää niin, että ennustettujen kulutuspiikkien aikaan kiinteistöä ei tarvitse lämmittää. Kulutuspiikkien aikaan hiilidioksidipäästöt ovat suurimmillaan ja energia kalleimmillaan, joten älykkäällä lämmityksellä vähennetään sekä päästöjä että kustannuksia.

Kiinteistökannan lämmitys ja sähkö

Kiinteistökannan lämmityksessä käytetään 99-prosenttisesti kaukolämpöä, joka hankintaan paikalliselta kaukolämpöyhtiöltä. Kaukolämpö tuotetaan kaupungeissa lähes yksinomaan tehokkaasti sähkön ja lämmön yhteistuotantona. Vain kylmimpien pakkaskausien aikana joudutaan käyttämään huipputeholaitoksia.

Kiinteistöissämme käytetty yhteisten tilojen ja piha-alueiden sähkö tuotetaan hiilidioksidivapailla energialähteillä. Asiakkaamme tekevät oman kodin sähkösopimuksen valitsemansa energiayhtiön kanssa.

Kiinteistöissämme on käytössä täysin hiilivapaa, Helenin sertifioitu vesivoimalla tuotettu sähkö.

Kiinteistöissämme on käytössä täysin hiilivapaa, Helenin sertifioitu vesivoimalla tuotettu sähkö, jolla valaistaan yleistilat ja pihat, lämmitetään talosaunat, pyöritetään pesutuvan koneita ja hoidetaan talojen ilmanvaihto. Sen lisäksi pääkaupunkiseudulla on käytössä Fortumin hiilineutraali kaukolämpö jo 79 talossa. 

Toimia ja tavoitteita

Olemme sitoutuneet Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelman toisen kauden (VAETS II) tavoitteisiin eli vähentämään energiankulutusta 7,5 prosentilla kaudella 2017–2025. Ohjelmaan kuuluu kiinteistökanta, joka on valmistunut vuoden 2016 loppuun mennessä. Uudistuotantomme on toteutettu lähes nollaenergiarakennuksina vuodesta 2017 lähtien.

Kiinteistöjen kunnostus ja korjaustoimet tehdään suunnitellusti ja valvotusti. Investoimme korjauksiin merkittävästi vuosittain.

Helsingin Kalasatamassa olemme mukana tulevaisuuden laatu- ja energiatehokkuusvaatimusten mukaisen SunZEB-korttelin rakentamisessa, jossa rakennukset toimivat uusiutuvan aurinkoenergian lähteinä.

Kojamon kaikilla toimipisteillä on Green Office -sertifikaatti. Kojamo on ollut mukana WWF:n Green Office -verkostossa vuodesta 2002 lähtien. Green Office -ohjelman tavoitteena on auttaa pienentämään toimistojen ympäristökuormitusta, lisätä työntekijöiden ympäristötietoisuutta ja saavuttaa energiasäästöjä.

Päivitetty 6.3.2024