Takaisin arkistosivulle
29.9.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2023

Kojamon sijoittajauutiskirje julkaistaan pääsääntöisesti osavuosikatsausten ja niitä seuraavien roadshow-kiertueiden jälkeen ennen hiljaisen jakson alkua. Uutiskirjeen tarkoituksena on käydä läpi sijoittajan kannalta ajankohtaisia asioita ja teemoja, joita Kojamoon sijoituskohteena liittyy. Kirjeessä ei anneta uutta, julkaisematonta tietoa. Uutiskirje on saatavilla Kojamon sijoittajasivuilla, ja se on myös mahdollista tilata omaan sähköpostiin.

Q2/2023

Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2023 julkistettiin 17.8.2023.

Julkaisut, videotallenne tulostiedotustilaisuudesta sekä siitä tehty transkripti ovat saatavissa Kojamon sijoittajasivuilla.

Roadshowt ja sijoittajatapaamiset

Tapasimme sijoittajia elo-syyskuussa sijoittajapuheluissa. Lisäksi osallistuimme syyskuussa Bank of American järjestämään Global Real Estate -konferenssiin New Yorkissa.

Suomen markkinasta on kysytty paljon, ja uusien asuntoaloitusten määrä on pudonnut erittäin voimakkaasti joka puolella maata. Uusien asuntoaloitusten määrä tulee tänä vuonna jäämään ennätyksellisen alhaiseksi, mikä vaikuttaa tarjonnan määrään pienellä viiveellä. Tällä hetkellä tarjonta on vielä korkealla tasolla mutta laskee, sillä suurin osa markkinoille rakenteilla olevista kohteista valmistuu joko tänä vuonna tai ensi vuoden alkupuolella. Vuokramarkkinoiden tilanne on jatkunut positiivisena. Asuntokaupan alhaiset volyymit ovat tukeneet vuokramarkkinoita, ja vuokraustoimintamme on jatkunut vilkkaana.

Monet sijoittajat ovat kysyneet aloittamastamme säästöohjelmasta ja sen käynnistämisen syistä. Olemme kertoneet, että vaikka taloudellinen asemamme ja tunnuslukumme ovat tällä hetkellä hyvät, toimintaympäristön ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuus on jatkunut.  Meille on tärkeää tehdä ennakoivia toimenpiteitä nyt, jotta tilanteemme myös säilyy vahvana ja luottoluokituksemme investment grade -tasolla. Olemme avanneet keskusteluissa säästöohjelman sisältämiä eri komponentteja ja todenneet, että suunnitellut säästöt on tarkoitus saavuttaa vuoden 2024 aikana. Käynnissä olevat ajanmukaistamisinvestoinnit saatetaan loppuun, mutta uusia projekteja ei käynnistetä. Lyhytaikaisella ajanmukaistamisinvestointien ajallisella siirtämisellä ei ole vaikutusta kiinteistöjemme kuntoon. Korjauksia vähennetään, mutta tulemme edelleen tekemään tarpeelliset, vuokrausta tukevat korjaukset.

Eräs hyvin ajankohtainen aihe on ollut rahoituksen saatavuus ja hinta sekä suunnitelmamme koskien lähiaikoina erääntyviä lainoja. Olemme jo aiemmin kertoneet, että tämän vuoden erääntyvät lainat jälleenrahoitettiin keväällä tehdyillä rahoitusjärjestelyillä. Käymme keskusteluja seuraavasta rahoitusjärjestelystä, ja tavoitteenamme on toteuttaa syksyn aikana vakuudellinen pankkirahoitus, jolla uudelleenrahoitamme kesäkuussa 2024 erääntyvän joukkovelkakirjalainamme. Vakuudellisen pankkirahoituksen hinta on selvästi bondirahoitusta edullisempaa. Lisäksi meillä on hyvin liikkumatilaa lainojen vakuudellisuuteen liittyvissä tunnusluvuissa, mikä mahdollistaa vakuuksien käytön tulevassa rahoitusjärjestelyssä.

Muuta ajankohtaista

Elokuussa Kojamo käynnisti säästöohjelman säilyttääkseen vahvan taloudellisen aseman. Yhtiö tavoittelee vuoden 2024 aikana yhteensä noin 43 miljoonan euron säästöjä kuluissa ja investoinneissa, joista kulujen osuuden arvioidaan olevan noin 18 miljoonaa euroa. Osana säästöohjelmaa Kojamo käynnisti muutosneuvottelut. Lisäksi yhtiön hallitus tulee esittämään kevään 2024 yhtiökokoukselle, että osinkoa vuodelta 2023 ei jaettaisi.

Elokuussa tiedotimme, että CXO Tiina Kuusisto ei jatka Kojamon palveluksessa. Työvelvoite päättyi yhteisellä sopimuksella 23.8.2023. Asumisen liiketoimintajohtaja Janne Ojalehto vastaa nyt kokonaisuudesta, johon liitettiin myös Kuusiston alaisuudessa ollut CX-organisaatio.

Syyskuussa julkaisimme päivämäärät vuoden 2024 tulostiedotteille ja yhtiökokoukselle.

Syyskuussa julkaisimme myös osakkeenomistajien nimitystoimikunnan kokoonpanon, johon kuuluu Christian Fladeland, sijoitusjohtaja, Heimstaden AB, Jouko Pölönen, toimitusjohtaja, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, ja Risto Murto, toimitusjohtaja, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma.

Kojamo ottaa harppauksen kohti hiilineutraaliutta. Syyskuussa tiedotimme, että Kojamo ja Vantaan Energia ovat solmineet kysyntäjoustosopimuksen koskien Kojamon Vantaan alueella sijaitsevia asuinkiinteistöjä. Samalla Kojamo ottaa käyttöön päästöttömän kaukolämmön yli puolessa sen Vantaan kohteista. Tällä yhdistelmällä Kojamo vauhdittaa vastuullisuusohjelmansa hiilineutraaliustavoitetta, joka siintää vuodessa 2030.

Vantaan Tikkurilan vetovoimaisuus asuinalueena kasvaa, lisäten kysyntää vuokra-asuntoja kohtaan. Syyskuussa kerroimme siitä, kuinka me vastaamme kasvavaan kysyntään neljän uuden talon kera, jotka valmistuvat alueelle loppuvuodesta. Nämä uudet talot ovat kävelymatkan päässä kaikesta arjessa tarvittavasta, ja niistä on hyvät julkiset liikenneyhteydet.

Muut käynnissä olevat kehityshankkeemme etenevät myös suunnitelmien mukaan. Syyskuussa tiedotimme, että Turun Vasaramäkeen on valmistumassa 84 asuntoa, joihin pääsee muuttamaan joulukuussa.

Syyskuussa avasimme syksyn stipendihaun, jolla jatkamme lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemista. Lumo-kotien stipendi- ja sponsorointiohjelma on ollut toiminnassa vuodesta 2012 alkaen.

Tulevat tapahtumat

Kojamon hiljainen jakso alkaa tiistaina 3.10.2023, ja osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2023 julkaistaan torstaina 2.11.2023.  Tulevista tapahtumista ja roadshowsta lisätietoa on saatavilla Kojamon sijoittajakalenterista.

Niina Saarto, Director, Treasury & Investor Relations, Kojamo Oyj, puh. 020 508 3283, niina.saarto@kojamo.fi

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi/

Lue lisää

5.4.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2024

12.1.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2024

29.9.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2023

30.6.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2023

5.4.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2023