Takaisin arkistosivulle
28.6.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2024

Kojamon sijoittajauutiskirje julkaistaan pääsääntöisesti osavuosikatsausten ja niitä seuraavien roadshow-kiertueiden jälkeen ennen hiljaisen jakson alkua. Uutiskirjeen tarkoituksena on käydä läpi sijoittajan kannalta ajankohtaisia asioita ja teemoja, joita Kojamoon sijoituskohteena liittyy. Kirjeessä ei anneta uutta, julkaisematonta tietoa. Uutiskirje on saatavilla Kojamon sijoittajasivuilla, ja se on myös mahdollista tilata omaan sähköpostiin.

Q1/2024

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2024 julkistettiin 8.5.2024.

Julkaisut, videotallenne tulostiedotustilaisuudesta sekä siitä tehty transkripti ovat saatavissa Kojamon sijoittajasivuilla.

Roadshowt ja sijoittajatapaamiset

Tapasimme sijoittajia touko-kesäkuussa seminaareissa ja sijoittajapuheluissa. Toukokuussa osallistuimme Van Lanschot Kempenin European Real Estate -seminaariin Amsterdamissa ja tapasimme sijoittajaryhmän Helsingissä osana ABG Sundal Collierin järjestämää pohjoismaista kiinteistökiertuetta.

Suomen vuokramarkkinoiden kysyntä- ja tarjontatilanteesta on keskusteltu paljon. Markkinoilla on edelleen paljon tarjontaa, vaikka asuntoaloitusten määrä on ollut ennätysalhainen jo pidempään, ja samaan aikaan väestönkasvu on jatkunut voimakkaana kasvukeskuksissa. Aikaisemmin aloitettuja hankkeita on valmistunut yhä tämän vuoden puolella, joten vuokra-asuntojen tarjonta on pysytellyt korkeana. Normaali vuokrauksen kausivaihtelu on näkynyt myöskin tänä vuonna, ja vuokra-asuntojen kysynnän odotetaan vilkastuvan kesällä.

Useat sijoittajat ovat kysyneet, harkitsemmeko jo uusien kehityshankkeiden aloittamista tai ostoja. Olemme korostaneet, että meille on nyt tärkeintä pitää yhtiön taloudellinen tilanne vahvana, ja osana säästöohjelmaa emme aloita vielä uusia investointeja. Uusien kehityshankkeiden aloittamiseen vaikuttaa useat tekijät kuten rakentamisen hinta, rahoituskustannukset sekä näkemys tulevista vuokrankorotusmahdollisuuksista. Viimeinen käynnissä oleva hankkeemme valmistui vastikään kesäkuun lopussa. Transaktiomarkkina on edelleen ollut hyvin hiljainen, mutta yleinen sentimentti on parantunut. Pari pienempää portfoliota on ollut myynnissä, mutta volyymit ovat toistaiseksi olleet pienet. Meillä ei ole kiire lähteä ostamaan uusia kiinteistöjä vaan uskomme, että hyviä ostomahdollisuuksia riittää myöhemmin.

Olemme keskustelleet myös uuden rahoituksen hinnasta ja tulevista rahoitustarpeistamme. Alkuvuonna tehtyjen rahoitusjärjestelyjen jälkeen likviditeettitilanteemme on ollut hyvä. Bondimarkkina on ollut tänä vuonna aktiivinen ja kiinteistösektorin bondien hinnat tiukentuneet. Myös meidän bondien hinnoittelu on laskenut merkittävästi, lähelle pankkirahoituksen hintaa. Tulevaisuudessa haluamme palata bondimarkkinoille, ja siksi näemme alkuvuoden kehityksen yhtiön kannalta hyvin positiivisena asiana. Tämän ja ensi vuoden jälleenrahoitustarpeet on katettu, ja meillä ei ole tarvetta tehdä uutta rahoitusta juuri nyt.

Muuta ajankohtaista

Jatkamme työtämme hiilijalanjäljen pienentämiseksi yhdessä asukkaiden kanssa. Huhtikuussa tiedotimme, että vuosittainen asuntokohtainen hiilidioksidipäästövähennystavoitteemme on aiemmin ollut neljä prosenttia ja on vuodesta 2024 lähtien viisi prosenttia. Asuntokohtainen hiilijalanjälki laski vuoden 2023 aikana peräti 16,9 % ollen 0,8 t CO2e/asunto. Kaikissa Lumo-taloissa on jo useamman vuoden ajan ollut täysin hiilineutraali kiinteistösähkö. Kehitämme jatkossakin kiinteistöjemme energiatehokkuutta ja lisäämme uusiutuvan energian osuutta omistajan roolissa – ja haluamme ottaa asukkaat mukaan ilmastotalkoisiin.

Toukokuussa otimme jälleen yhden merkittävän askeleen kohti kestävää tulevaisuutta solmimalla strategisen yhteistyösopimuksen energianhallinnan edelläkävijän, EG:n, kanssa. EG:n energianhallintajärjestelmän analytiikan ansiosta tunnistamme entistä vaivattomammin säästötoimet, jotka ovat merkittäviä niin liiketoiminnan kuin kestävän kehityksen kannalta.

Toukokuussa kerroimme, että lähes 41 000 vuokra-asunnon etsijää on löytänyt itselleen sopivan kodin Lumo-kotien verkkokaupasta. Jopa 100 prosenttia verkkokauppavuokraajista suosittelee palvelua myös muille. Verkkokauppamme lanseerattiin alkuperäisessä muodossaan vuonna 2015, ja se on useita vuosia ollut suosittu sen selkeyden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Tilastot osoittavat, että verkkokaupan tuoreimpia uudistuksia hyödyntäneet asiakkaat vuokraavat asunnon meiltä muita useammin.

Kehitämme toimintaamme asukkaiden toiveita kuunnellen. Lumo-kodeilla on ollut savuttomia taloja jo vuodesta 2017, mutta kesäkuusta 2024 alkaen kaikki uudet vuokrasopimukset solmitaan savuttomina.

Tulevat tapahtumat

Kojamon hiljainen jakso alkaa tiistaina 16.7.2024, ja puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2024 julkaistaan torstaina 15.8.2024.  Tulevista tapahtumista ja roadshowsta lisätietoa on saatavilla Kojamon sijoittajakalenterista.

Niina Saarto, Director, Treasury & Investor Relations, Kojamo Oyj, puh. 020 508 3283, niina.saarto@kojamo.fi

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi/

Lue lisää

28.6.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2024

5.4.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2024

12.1.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2024

29.9.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2023

30.6.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2023