Takaisin arkistosivulle
12.1.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2024

Kojamon sijoittajauutiskirje julkaistaan pääsääntöisesti osavuosikatsausten ja niitä seuraavien roadshow-kiertueiden jälkeen ennen hiljaisen jakson alkua. Uutiskirjeen tarkoituksena on käydä läpi sijoittajan kannalta ajankohtaisia asioita ja teemoja, joita Kojamoon sijoituskohteena liittyy. Kirjeessä ei anneta uutta, julkaisematonta tietoa. Uutiskirje on saatavilla Kojamon sijoittajasivuilla ja se on myös mahdollista tilata omaan sähköpostiin.

Q3/2023

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2023 julkistettiin 2.11.2023.

Julkaisut, videotallenne osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudesta sekä siitä tehty transkripti ovat saatavissa Kojamon sijoittajasivuilla.

Roadshowt ja sijoittajatapaamiset

Olemme tavanneet sijoittajia marras-tammikuussa sijoittajatapahtumien ja puheluiden avulla. Osallistuimme marraskuussa Van Lanschot Kempenin järjestämään konferenssiin Lontoossa ja SEBin järjestämään Real Estate -seminaariin Tukholmassa sekä Helsingissä yksityissijoittajille suunnatuille sijoittajamessuille. Lisäksi tapasimme kuluneella viikolla sijoittajia Lontoossa Barclaysin European Real Estate -konferenssissa.

Suomen markkinatilanne on herättänyt paljon keskustelua. Asuinrakentaminen hidastui viime vuonna voimakkaasti, ja uusien aloitusten määrä tulee jäämään historiallisen alhaiselle tasolle. Viime vuonna valmistui yhä paljon asuntoja aiemmin aloitetuista projekteista, mutta uusien asuntojen tarjonta tulee laskemaan. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä mitään merkkejä siitä, että toimijat tulisivat aloittamaan merkittävästi uusia rakennusprojekteja. Vuokramarkkinoiden osalta vähentyvän tarjonnan samoin kuin kaupungistumiskehityksen vauhdittumisen arvioidaan tukevan tulevia vuokrankorotusmahdollisuuksia. Transaktiomarkkinoilla on ollut yhä hiljaista eikä suurempia vertailukelpoisia kauppoja ole tehty.

Syksyllä käynnistämämme säästöohjelma on edennyt suunnitellusti. Henkilöstökuluihin liittyen teimme syksyllä organisaatiouudistuksia, joilla tehostamme toimintojamme. Lomautukset ovat käynnistyneet vaiheittain muutosneuvottelujen päätyttyä, ja suurin osa henkilöstökulusäästöistä tulee näkymään vuonna 2024. Viimeiset käynnissä olevat kehitysinvestoinnit valmistuvat alkuvuosipainotteisesti. Toistaiseksi emme käynnistä uusia hankkeita. Aiemmin aloitetut ajanmukaistamisinvestoinnit tullaan saattamaan loppuun, mutta niiden osalta investointimäärä tälle vuodelle tulee jäämään vähäiseksi.  

Rahoitus ja luottoluokitus ovat edelleen yksi eniten keskustelluista teemoista. Teimme lokakuun lopussa 425 miljoonan euron suuruisen vakuudellisen lainasopimuksen, jonka tulemme käyttämään vuonna 2024 erääntyvän joukkovelkakirjalainan takaisinmaksuun. Olemme kertoneet, että tämä uusin rahoitussopimus sekä säästöohjelman kokonaisvaikutukset yhdessä kattavat tämän vuoden rahoitustarpeemme. Seuraava uusi rahoitusjärjestely tulee kohdistumaan vuonna 2025 erääntyviin lainoihin. Meiltä on myös kysytty paljon Moodysin ratingista sekä käymistämme keskusteluista heidän kanssaan. Yhtiö on sitoutunut säilyttämään IG-luottoluokituksen, ja säästöohjelmamme on osoitus tämän tavoitteen saavuttamiseen liittyvistä toimenpiteistä.  Moody’s teki yhtiöstä loppuvuonna täyden analyysin ja vahvisti joulukuussa Baa2-luottoluokituksen.

Muuta ajankohtaista

Vastuullisuuden systemaattinen kehittäminen näkyy Kojamon GRESB-vastuullisuusarvioinnissa. Tiedotimme lokakuussa Kojamon vuoden 2023 GRESB-vastuullisuusarvioinnin tuloksista, jotka olivat nousseet edellisvuoden tasosta. Tuloksellaan Kojamo ylitti kaikkien arviointiin osallistuneiden keskimääräisen tuloksen ja sai täydet pisteet muun muassa vastuullisuuden johtamisesta. Tuloksellaan Kojamo ansaitsi jälleen Green Star -tunnustuksen ja kolme tähteä viidestä.

Tiedotimme joulukuussa Lumo-kotien vuosittaisen asukaskyselyn tuloksista. Kyselytutkimuksella kartoitettiin asukkaiden näkemyksiä asumisen vastuullisuuteen liittyen. Enemmistö vastaajista kokee, että Lumo on vastuullinen tai jopa erittäin vastuullinen vuokranantaja. Vastaajien määrä ja vastuullisuuspisteet kasvoivat edellisvuodesta.

Joulukuussa julkaisimme osakkeenomistajien nimitystoimikunnan ehdotukset varsinaiselle yhtiökokoukselle, joka on suunniteltu kokoontuvaksi 14.3.2024. Ehdotukset sisällytetään myös varsinaisen yhtiökokouksen 2024 kokouskutsuun.

Vuoden 2023 aikana olemme kehittäneet My Lumo -palvelua asukkaiden toiveita kuunnellen. Joulukuussa tiedotimme uudistuksista My Lumo -palvelussa. Uudistukset ovat perustuneet viime vuonna toteutettuun asukaskyselyyn ja käytettävyystestaukseen, ja niiden tavoitteena on ollut asiakastyytyväisyyden ja asiakaspidon parantaminen sekä asiakaspalvelun yhteydenottomäärien vähentäminen.

Joulukuussa valitsimme vuoden 2024 Lumo-sponsoroitavat. Vuonna 2012 käynnistetty Kojamon Lumo-sponsorointiohjelma edistää suomalaisten lasten ja nuorten aikuisten hyvinvointia liikunnan parissa.

Tulevat tapahtumat

Kojamon hiljainen jakso alkaa tiistaina 16.1.2024, ja tilinpäätöstiedote, tilinpäätös ja hallituksen toimintakertomus, selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä sekä palkitsemisraportti vuodelta 2023 julkaistaan 15.2.2024.

Lisätietoa tulevista tapahtumista ja roadshowsta on saatavilla Kojamon sijoittajakalenterista.

Niina Saarto, Director, Treasury & Investor Relations, Kojamo Oyj, niina.saarto@kojamo.fi, puh. +358 20 508 3283.

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi/

Lue lisää

5.4.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2024

12.1.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2024

29.9.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2023

30.6.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2023

5.4.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2023