Takaisin arkistosivulle
5.4.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2023

Kojamon sijoittajauutiskirje julkaistaan pääsääntöisesti osavuosikatsausten ja niitä seuraavien roadshow-kiertueiden jälkeen ennen hiljaisen jakson alkua. Uutiskirjeen tarkoituksena on käydä läpi sijoittajan kannalta ajankohtaisia asioita ja teemoja, joita Kojamoon sijoituskohteena liittyy. Kirjeessä ei anneta uutta, julkaisematonta tietoa. Uutiskirje on saatavilla Kojamon sijoittajasivuilla ja se on myös mahdollista tilata omaan sähköpostiin.

2022

Tilinpäätöstiedote tammi-joulukuulta 2022 julkistettiin 15.2.2023. Julkaisimme samana päivänä myös tilinpäätöksen ja hallituksen toimintakertomuksen, selvityksen hallinta- ja ohjausjärjestelmästä sekä palkka- ja palkkioselvityksen.

COVID-19-pandemialla ei ollut merkittävää vaikutusta Kojamon tulokseen, rahavirtoihin tai kannattavuuteen katsauskauden aikana. Myöskään Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan ei ollut katsauskaudella merkittäviä vaikutuksia Kojamon liiketoimintaan.

Vuosikertomus ja vastuullisuusraportti julkaistiin 2.3.2023.

Julkaisut, videotallenne tilinpäätöstiedotteen tiedotustilaisuudesta sekä siitä tehty transkripti ovat saatavissa Kojamon sijoittajasivuilla.

Roadshowt ja sijoittajatapaamiset

Olemme tavanneet sijoittajia helmi-maaliskuussa roadshow-tapaamisissa ja sijoittajapuheluissa. Osallistuimme helmikuussa Citin järjestämään Global Property -konferenssiin Miamissa ja maaliskuussa Bank of American järjestämään EMEA Real Estate -konferenssiin Lontoossa.

Sijoittajatapaamisissa käytiin erityisesti läpi Suomen asuntomarkkinoiden näkymiä. Rakentamisen kokonaismäärä on laskenut voimakkaasti jo viime vuoden puolelta, ja uusien asuntoaloitusten määrän vähentyminen on ollut merkittävää. Asuntokauppojen määrä on myös tippunut, koska elinkustannusten ja korkojen noustessa ihmisten varovaisuus on lisääntynyt. Vuokramarkkinoilla tämä epävarmuus on kuitenkin näkynyt päinvastoin positiivisena vireenä.

Meiltä on kysytty paljon sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutoksesta viime vuoden lopussa. Sijoituskiinteistöjemme käyvän arvon lasku johtui tuottovaatimusten noususta. Pitkin syksyä kävimme lukuisten sijoittajien kanssa keskustelua tuottovaatimuksista ja niiden mahdollisista nousupaineista kohonneiden korkojen ympäristössä. Viimeisen vuosineljänneksen aikana ei markkinoilla toteutunut merkittäviä transaktioita. Vuoden vaihteen tuottovaatimusten nosto ei siten pohjautunut toteutuneisiin kauppoihin vaan oli ulkopuolisen asiantuntijan näkemys. Käyvän arvon muutoksesta huolimatta yhtiön LTV säilyi tavoitteemme mukaisena.

Yksi keskustelujen keskeinen teema on ollut korkeana pysytellyt inflaatio ja mahdollisuudet siirtää kustannusten nousua vuokralaisille. Olemme nostaneet vuokria normaaliin tapaan viime vuonna ja alkuvuoden 2023 aikana. Uusien asuntoaloitusten määrän laskettua merkittävästi ja viime vuonna aloitettujen asuntojen valmistuttua tämän vuoden aikana tulee tarjonta markkinoilla vähenemään.  Tämä vaikuttaa positiivisesti vuokrien kehitykseen, ja uskomme vuokrankorotusmahdollisuuksien parantuvan tämän vuoden loppupuoliskolla, ja etenkin ensi vuonna.

Taseemme on säilynyt vahvana, ja meille on tärkeää säilyttää vahva tase ja vahvat tunnusluvut myös jatkossa. Markkinan rajallisen näkyvyyden takia päätimme, että toistaiseksi emme tee uusia investointipäätöksiä.  Käynnissä olevat kiinteähintaiset hankeemme teemme valmiiksi, ja nämä projektit ovat edenneet aivan normaaliin tapaan.

Likviditeettitilanteemme on pysynyt hyvänä, ja tänä vuonna erääntyvien lainojen määrä on vähäinen. Olemme käyneet aktiivisesti neuvotteluita rahoittajiemme kanssa ja pyrkineet uudelleenrahoittamaan erääntyviä lainojamme hyvissä ajoin. Vaikka rahoituksen hinta on noussut selvästi viime vuodesta, korkean suojausasteen takia korkokustannustemme nousu on ollut yhä maltillista.

Muuta ajankohtaista

Tammikuussa tiedotimme Janne Ojalehdon (MBA) nimityksestä Kojamon liiketoimintajohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Hän vastaa Kojamolla myynnistä sisältäen asuntovuokrauksen henkilömyynnin ja suoravuokrauksen verkossa sekä asiakaskokemuksen lunastamisesta asiakasrajapinnassa. Hänen vastuullaan on vuokrauksen, isännöinnin, teknisen isännöinnin, asiakaspalvelukeskuksen ja asumisneuvonnan organisaatio. Hän aloittaa tehtävässään viimeistään 17.7.2023 alkaen.

Kehityshankkeemme etenevät suunnitellusti. Helmikuussa kerroimme, että historiallisen Eerikinkatu 7:n uudet vuokra-asunnot valmistuvat kesällä. Asunnot avautuivat vuokrattaviksi tammikuun lopussa, ja muutamassa päivässä vuokrattavia koteja oli enää muutama jäljellä.

Yhtiökokous pidettiin 16.3. Tiedotimme yhtiökokouksen ja hallituksen järjestäytymiskokouksen päätöksistä.

Maaliskuussa kerroimme Lumo-kotien lajittelun ja kierrätyksen teemavuodesta. Lumo tavoittelee kiinteistöjensä jätteiden kierrätysasteen nostoa 55 prosenttiin tiiviissä yhteistyössä asukkaidensa kanssa. Jätteiden lajittelua tuetaan aktiivisella asukasviestinnällä ja pilotissa toimitettavien monikäyttöisten lajitteluastioiden avulla.

Tulevat tapahtumat

Kojamon hiljainen jakso alkaa torstaina 11.4.2023, ja osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2023 julkaistaan 11.5.2023.  Tulevista tapahtumista ja roadshowsta lisätietoa saatavilla Kojamon sijoittajakalenterista.

Niina Saarto, Director, Treasury & Investor Relations, Kojamo Oyj, puh. 020 508 3283, niina.saarto@kojamo.fi

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi/

Lue lisää

28.6.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2024

5.4.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2024

12.1.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2024

29.9.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2023

30.6.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2023