Takaisin arkistosivulle
17.3.2023 | Mediatiedotteet

Lumo-kodeilla on käynnissä lajittelun ja kierrätyksen teemavuosi – tavoitteena iso kehitysloikka kierrätysasteeseen

Kojamo Oyj Mediatiedote 17.3.2023 klo 10:00

Lumo-kodeilla on käynnissä lajittelun ja kierrätyksen teemavuosi – tavoitteena iso kehitysloikka kierrätysasteeseen 

Lumo tavoittelee kiinteistöjensä jätteiden kierrätysasteen nostoa 55 prosenttiin tiiviissä yhteistyössä asukkaidensa kanssa.

Syksyllä 2022 Lumo-kodit käynnisti pilotin, joka kokosi asukkaita eri puolilta Suomea yhteen keskustelemaan vastuullisesta asumisesta tarkemmin ja teemoittain loppuvuoden ajan. Yksi teemoista, johon vastuullisuuskeskusteluissa syvennyttiin, oli lajittelu ja kierrätys.

Asukkaiden kehitystoiveita kuunnellen ja tavoitteen mukaisen kierrätysasteen saavuttamiseksi Lumo-kodit on lanseerannut vuodesta 2023 lajittelun ja kierrätyksen teemavuoden. Kehitystoimia tehdään tiiviissä yhteistyössä toimivan lajittelun kannalta tärkeimmän sidosryhmän, Lumo-kotien asukkaiden, kanssa.

Lajittelun ja kierrätyksen teemavuosi 2023

Lumo-kodit on asettanut tavoitteeksi nostaa kiinteistöjensä jätteiden kierrätysasteen 33 prosentista (2022) 55 prosenttiin. Kierrätysviestinnän tehostaminen on tunnistettu keskeiseksi väyläksi vaikuttaa kierrätysasteeseen.

”Panostamme tänä vuonna erityisesti asukkaiden kierrätys- ja lajittelutietoisuuden parantamiseen kertomalla eri jätelajeista tarkemmin sekä lisäämällä opastusta jätetiloissa”, vastuullisuuspäällikkö Niina Turri kertoo.

Teemavuoden kunniaksi Lumo-kotien lajitteluohjeet päivitetään ja päivitystyössä panostetaan jätteiden tarinan kertomiseen: miksi on tärkeää lajitella oikein ja miten jätteiden matka jatkuu jätetilasta hyötykäyttöön. Ohjeistuksessa huomioidaan myös eritaustaiset asukkaat kieliversioinnin ja havainnollistavan kuvituksen avulla.

Asukkaiden jätteiden lajittelua tuetaan aktiivisella asukasviestinnällä erityisesti My Lumo -palvelun kautta, jonka avulla Lumo tavoittaa jo lähes 83 prosenttia asukkaistaan. Asukasviestinnässä hyödynnetään toki myös perinteisempiä kanavia, kuten ilmoitustaulua.

”Viestien selkeys, monikanavaisuus ja toistot ovat avainasemassa tärkeän viestin perillemenon varmistamiseksi. Haluamme, että kaikki asukkaamme sisäistävät oikeaoppisen kierrätyksen merkityksen osana vastuullista elämäntapaa”, Turri avaa ajatusta.

Pilotoitavana tyylikkäät ja monikäyttöiset lajitteluastiat

Keskusteltaessa asukkaiden kanssa lajittelun ja kierrätyksen haasteista, korostui myös se, että monen vanhemman Lumo-talon keittiöstä löytyy liian vähän lajitteluastioita eri jätelajien ketterään erotteluun.

Uusimmista Lumo-taloista löytyy valmiiksi nykyaikaiset 3–4-jakeiset jätevaunut ja monijakeisia lajitteluastioita lisätään vanhempiin taloihin peruskorjausten yhteydessä. Koko kiinteistökannan kattavaa päivitystyötä Lumo-kodit lähestyy testaamalla monijakeisten astioiden toimivuutta käytännössä:

Lumo toimittaa kevään 2023 aikana tuhanteen asuntoon tyylikkäät ja monikäyttöiset irralliset lajitteluastiat, jotka asukkaat voivat sijoittaa haluamaansa paikkaan kotonaan. Astiat tulevat pysyväksi osaksi asunnon varustusta.

Kuvassa Lumo-taloihin toimitettava SmartStore Collect -lajitteluastia.

Pilottiin on valittu mukaan Lumo-taloja pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta, joiden kierrätysasteessa on erityisesti parannettavaa eikä taloihin ole lähivuosina tulossa peruskorjausta, jonka yhteydessä keittiöiden jäteastiat tulisi päivitettyä.

Orthex Group valmistaa tuotteet kierrätysmuovista Lohjalla.

Pilotissa mukana olevat asukkaat kutsutaan mukaan myös vuoropuheluun – antamaan toisilleen vinkkejä astioiden sijoitteluun ja käyttöönottoon sekä jakamaan ajatuksiaan lajittelun tehostamiseksi entisestään. Asukkaille viestitään tasaisin väliajoin myös talokohtaisen kierrätysasteen kehityksestä. 

”Seuraamme aktiivisesti kierrätysviestinnän tehostamisen ja lajitteluastiapilotin vaikutusta talojen jätemäärien kehitykseen, ja kehitämme toimintaamme tulosten valossa”, Niina Turri kertoo.

 

Lisätietoja:

Niina Turri, vastuullisuuspäällikkö, Lumo-kodit, niina.turri@kojamo.fi, puh. 020 508 4018

 

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi