Takaisin arkistosivulle
30.9.2022 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2022

Kojamon sijoittajauutiskirje julkaistaan pääsääntöisesti osavuosikatsausten ja niitä seuraavien roadshow-kiertueiden jälkeen ennen hiljaisen jakson alkua. Uutiskirjeen tarkoituksena on käydä läpi sijoittajan kannalta ajankohtaisia asioita ja teemoja, joita Kojamoon sijoituskohteena liittyy. Kirjeessä ei anneta uutta, julkaisematonta tietoa. Uutiskirje on saatavilla Kojamon sijoittajasivuilla ja se on myös mahdollista tilata omaan sähköpostiin.

Q2/2022

Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2022 julkistettiin 18.8.2022.

COVID-19-pandemialla ei ollut merkittävää vaikutusta Kojamon tulokseen, taseeseen tai rahavirtoihin katsauskauden aikana. Myöskään Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan ei ollut katsauskaudella merkittäviä suoria vaikutuksia Kojamon liiketoimintaan.

Julkaisut, videotallenne puolivuosikatsauksen tiedotustilaisuudesta sekä siitä tehty transkripti ovat saatavissa Kojamon sijoittajasivuilla.

Roadshowt ja sijoittajatapaamiset

Olemme tavanneet sijoittajia elo-syyskuussa roadshow-tapaamisten ja puheluiden avulla. Osallistuimme syyskuussa EPRAn ReThink-konferenssipäivään Pariisissa sekä DnB:n järjestämään Nordic Real Estate & Construction -konferenssiin Oslossa. Näiden lisäksi tapasimme syyskuun lopussa sijoittajia Lontoossa.

Vuokramarkkinoiden tilanne Suomessa on parantunut kesän aikana, ja myös Kojamon vuokraus on vauhdittunut. Tehtyjen uusien vuokrasopimusten määrä on ollut erittäin hyvällä tasolla heinäkuusta alkaen. Lisäksi uskomme, että kuluttajaluottamuksen heikentyminen ja korkojen nousu tulevat vähentämään omistusasuntojen kysyntää, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti vuokra-asuntojen kysyntään.

Meiltä on kysytty paljon inflaation ja energian hintojen nousun vaikutuksista. Vaikka inflaatio Suomessa onkin viime kuukausina noussut korkealle 7–8 prosentin tasolle, meillä ylläpitokustannukset per neliö nousivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla vain 1,9 prosenttia. Olemme suojanneet sähkön hintoja, minkä vuoksi sähkön hintojen nousu on ollut rajallista. Suomessa yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Maakaasua ei juuri käytetä lämmityksessä, mikä on rajoittanut lämmityksen hintojen nousua. Kaukolämpöyhtiöt tulevat nostamaan hintojaan vaiheittain, mutta toistaiseksi hintojen korotukset ovat olleet sähköä pienemmät. Olemme kuluvana vuonna pystyneet tekemään vuokrankorotuksia normaaliin tapaan. Tällä on pystytty kompensoimaan ylläpitokustannusten nousua.

Rahoituksen saatavuus ja uuden rahoituksen hinta ovat olleet yksi tärkeimmistä keskustelun aiheista. Keskuspankkien koronnostojen myötä markkinakorot ovat syksyn ajan nousseet merkittävästi. Samaan aikaan bondimarkkinoilla keväällä alkanut epävarmuus on jatkunut. Kojamon tase on vahva, LTV maltillisella tasolla ja rahoitustilanne on säilynyt vakaana. Yhtiön lähiaikojen uudelleenrahoitustarpeet ovat vähäiset. Teimme jo alkuvuodesta 300 miljoonan euron suuruisen joukkovelkakirjalainan ja olemme jatkaneet investointejamme normaalisti. Korkojen nousu ei ole vaikuttanut rahoituskuluihimme lainasalkun korkean suojausasteen vuoksi. Olemme suojanneet 91 prosenttia lainoista kiinteäkorkoisiksi ja lainasalkkumme keskikorko laskikin Q2 lopussa hieman johdannaisten vuoksi.

Sijoittajien palautteen mukaan kiinteistösijoitusyhtiöiden osakekursseja laskee tällä hetkellä makrotekijät, erityisesti nousevat korot. Yhtiökohtaiset erot ovat jääneet taka-alalle. Kojamonkin kurssi on laskenut, vaikka yhtiöllä on esimerkiksi ruotsalaisista yhtiöistä poiketen vahva tase, korkea lainojen suojausaste ja noin neljän vuoden keskimääräinen korkosidonnaisuusaika.

Muut asiat

Julkistimme syyskuussa Kojamon nimitystoimikunnan kokoonpanon. Osakkeenomistajia edustavien jäsenten nimeämisoikeus on vuosittain niillä kolmella osakkeenomistajalla, joiden osuus yhtiön kaikkien osakkeiden tuottamista äänistä on suurin kunkin syyskuun 1. työpäivänä.

Tiedotimme kesäkuussa ostaneemme 43 vuokra-asunnon peruskorjatun talon Helsingin Etu-Töölöstä. Samalla kerroimme sopineemme Varte Oy:n kanssa 98 vuokra-asunnon rakentamisesta Vantaan Pähkinärinteeseen. Asunnot valmistuvat loppuvuodesta 2023.

Tulevat tapahtumat

Kojamon hiljainen jakso alkaa tiistaina 4.10.2022, ja osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2022 julkaistaan 3.11.2022. Tulevista tapahtumista ja roadshowsta lisätietoa saatavilla Kojamon sijoittajakalenterista.
Lisätietoja: Niina Saarto, Group Treasurer, sijoittajasuhteet, Kojamo Oyj, niina.saarto@kojamo.fi, puh. +358 20 508 3283.
Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi/

Lue lisää

12.1.2024 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2024

29.9.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje syyskuu 2023

30.6.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje kesäkuu 2023

5.4.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje huhtikuu 2023

13.1.2023 | Sijoittajauutiskirjeet

Sijoittajauutiskirje tammikuu 2023