Vilma Manner on VVO-konsernin ympäristö- ja energia-asiantuntija. Hän aloitti elokuussa 2016 opintovapaalla olevan Ayla Dincayn sijaisena. Vilma valmistui Oulun ammattikorkeakoulusta LV-insinööriksi tammikuussa 2016 ja työskenteli ennen VVO:lle siirtymistään LVI-suunnittelijana Jyväskylässä.
Ensimmäisten kuukausien aikana Vilma on havainnut, että yksi tärkeimmistä hyvän asumisen osatekijöistä on toimiva jätehuolto. Sen eteen tehdäänkin VVO-konsernissa paljon töitä. Onnistuneeseen lopputulokseen päästään kuitenkin aina yhdessä: fiksu jätehuolto on yhteispeliä.
Siisti on turvallinen
Jätehuoneen kunto vaikuttaa konkreettisesti asumisen kokemukseen. Kun jätehuone on kunnossa, roskapussin vieminen on vaivatonta ja pihan ilme siisti.
Epäsiisti jätehuone tai -katos taas vaikeuttaa jäteauton kuljettajien työtä.
– Pahimmassa tapauksessa katos jätetään tyhjentämättä, jos se on väärin täytetty tai jos sinne on tuotu painavia ja tilaa vieviä kaatopaikalle tai kierrätykseen kuuluvia tavaroita.
Lisäksi epäsiisti jätehuone on myös terveysriski; likainen tai pilaantuva jäte on hyvä pitää suljetuissa astioissa. Epäsiisteys tai sotkuisuus houkuttelee myös hiiriä ja rottia.
– Joskus voi olla poikkeustilanteita, kuten kuunvaihteisiin sijoittuvat muutot tai vaikkapa joulu, jolloin sekajätettä kertyy enemmän. Silloin voi soittaa huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle ja tyhjennys tilataan nopeammin paikalle.
Hyvä lopputulos yhteispelillä
Jätehuoneisiin liittyvä työ alkaa hyvästä suunnittelusta. Jätehuoneet suunnitellaan alun perin aina siten, että ne sijaitsevat paikassa, johon on helppo kulkea ja myös tyhjentäjien päästä. Lisäksi ne rakennetaan sopivan tilaviksi ja valoisiksi; laaditaan lajitteluohjeita sekä ohjeita huollolle, joka siistii tilat. Lisäksi optimoidaan astioitten määrää ja tyhjennysväliä. Jokapäiväisen jätekatokseen tai -huoneeseen liittyvän työn lisäksi silloin tällöin tilataan talotoimikuntien puheenjohtajien avulla talkookontteja erikoistilanteisiin.
– Toisin sanoen siis pyrimme rakentamaan hyvät olosuhteet jätehuollolle ja loppu onkin käyttäjän kädessä. Kaikkien toivomaan lopputulokseen päästään, kun jokainen asukas ehtii tutustua jätehuoneiden ohjeisiin, ja jos jokainen huolehtii omat roskat oikeaan astiaan, sillä päästään jo pitkälle.
Jätehuolto ei Vilman mukaan vaadikaan juuri muuta kuin hiukan maalaisjärkeä ja sitä, että huolehtii, että itse toimii oikein – hyvän esimerkin voimaa ei voi vähätellä.
Älä heitä pois, kierrätä
Yleensä jätteen määrän vähentäminen ja kierrätettävien pakkausmateriaalien suosiminen edistävät jo jätehuollon sujuvuutta ja jätehuoneiden siisteyttä. Ruokaakaan ei kannata tehdä liikaa ja ylijäämät kannattaa pakastaa.
Hyödyllinen paikka on myös Tori.fi-sivuston Annetaan-palsta, missä melkein joka tavaralle löytyy ottaja, jonka lisäksi ottaja itse hakee pois. Sorttiasemat palvelevat myös ja lähin asema löytyy useimmiten helpoiten netistä. Lumo-yhteiskäyttöautoa voi käyttää pienemmän pois heitettävän tavaran kuljetukseen, jos ei ole omaa autoa käytössä.
VVO-yhtymä Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.