Takaisin arkistosivulle
12.10.2018 | Uutiset

Leanheatin tekoälyratkaisu ohjaamaan 26 000 asunnon lämpötilaa

Kaukolämmön ohjauksen tekoälyratkaisuja toimittava Leanheat Oy ja Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö Kojamo Oyj ovat solmineet sopimuksen, jonka mukaan Leanheatin tekoälypohjainen IoT-ratkaisu ohjaa jatkossa noin 26 000:n Kojamon omistaman asunnon sisälämpötilaa. Sopimus kattaa 80 prosenttia Lumo- ja VVO-vuokra-asuntoja tarjoavan Kojamon omistamasta asuntokannasta. Kyseessä on Leanheatin historian suurin yksittäinen sopimus.

Kojamon asuntoihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit tämän syksyn aikana. Anturit keräävät huonelämpötiloista tietoa, jonka avulla tekoälypohjainen Leanheat oppii tuntemaan talon ominaispiirteet ja auttaa säätämään sisälämpötilan mahdollisimman hyväksi ja tasaiseksi. Ratkaisu myös analysoi ilmankosteuden vaihteluita. Tämä auttaa esimerkiksi havaitsemaan puutteita asunnon ilmanvaihdossa ja ennaltaehkäisemään mahdollisia haittoja asukkaille.

”Leanheat on ollut koekäytössä noin 60 omistamassamme talossa. Hyvien kokemusten innoittamana ratkaisu asennetaan nyt 26 000 Lumo-kotiin. Reaaliaikainen tieto lämpötiloista auttaa meitä ohjamaan lämmitystä tarkemmin ja reagoimaan mahdollisiin ongelmiin nopeasti. Parhaimmillaan voimme korjata tilanteen jo ennen kuin asukas huomaa olosuhteiden muutoksia”, sanoo Kojamon Kiinteistöpalvelut-yksikön johtaja Pasi Kujansuu.

”Yhteistyö Kojamon kanssa on meille tärkeä. Se on jälleen vahva osoitus siitä, että asiakkaat luottavat Leanheatiin ja kokevat sen kypsänä ja laajassa mittakaavassa toimivana kaukolämmön ohjauksen ratkaisuna. Kyseessä on suurin koskaan tekemämme sopimus. Olemme edellä tämän vuoden myyntitavoitettamme, ja kaksinkertaistamme liikevaihtomme edellisen tilikauden tavoin”, sanoo Leanheatin toimitusjohtaja Jukka Aho.

Tekoälyllä energiasäästöjä ja parempi sisäilma

Leanheatin ennakoivaa tekoälyä hyödyntävä ratkaisu säätää automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen lämpötilan sekä sääennusteen perusteella, ehkäisee ylilämmitystä ja auttaa kiinteistön omistajaa tekemään asuntojen välisen tasapainon säätelyn aiempaa tarkemmin. Tällä on merkittävä vaikutus terveellisempään sisäilmaan ja ihmisten asumismukavuuteen sekä rakennusten energiankulutukseen ja hiilijalanjälkeen. Leanheat pienentää lämmityskuluja tyypillisesti noin 10 prosenttia.

Leanheat on maailman suurin kaukolämpörakennusten IoT-ratkaisu. Vuoden 2018 loppuun mennessä se on asennettu jo 100 000 asuntoon ympäri maailmaa, ja yhtiön tavoitteena on miljoona asuntoa vuoteen 2022 mennessä. Leanheat on täysin automaattinen ja itseoppiva järjestelmä, joka optimoi reaaliaikaisesti sekä yksittäisiä rakennuksia että kokonaisia rakennusryhmiä. Se auttaa kaukolämpöyhtiöitä käyttämään energiaa tehokkaammin ja pienentämään hiilijalanjälkeään.

Lisätietoja:

Jukka Aho, toimitusjohtaja, Leanheat Oy, puh. 044 375 6044, jukka.aho@leanheat.com

Pasi Kujansuu, johtaja, Kiinteistöpalvelut yksikkö, Kojamo Oy, puh. 020 508 4422, pasi.kujansuu@kojamo.fi

Leanheat on suomalainen teknologiayritys, jonka tekoälyä hyödyntävä IoT-ratkaisu valvoo, ohjaa ja optimoi kaukolämmitteisten rakennusten lämpötilaa ja kosteutta. Ratkaisumme lisää kiinteistöjen energiatehokuutta, tehostaa kaukolämpöyhtiöiden toimintaa ja luo asukkaille terveellisemmän sisäilmaston. Vuoden 2018 loppuun mennessä Leanheat on asennettu jo 100 000 asuntoon ympäri maailmaa, ja tavoitteemme on miljoona asuntoa vuoteen 2022 mennessä. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli 4,1 miljoonaa euroa. Kansainvälistymme voimakkaasti ja toimimme tällä hetkellä Suomessa, Kiinassa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Saksassa. Strateginen kumppanimme ja osaomistajamme on tanskalainen Danfoss. www.leanheat.fi

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja vuokra-asumisen rohkea uudistaja. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Toimimme Suomen merkittävimmissä kasvukeskuksissa ja Lumo-brändimme tarjoaa vuokra-asumista sekä uudenlaisia palveluita kaupunkiasumiseen. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa ja määrää rakennuttamalla uutta ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. www.kojamo.fi