Kierrättäminen on osa jokaisen asukkaan arkea ja aihe, joka nousi myös vuonna 2023 Lumo-kotien asukaskyselyssä tärkeimmäksi asumisen vastuullisuusteemaksi. Asumisen edelläkävijänä olemme sitoutuneet kehittämään Lumo-kotien asukastyytyväisyyttä tarjoamalla käytännöllisiä kierrätysmahdollisuuksia ja panostamalla helppoon lajittelukokemukseen.
Vuonna 2023 Lumo-taloissamme vietettiin lajittelun ja kierrätyksen teemavuotta. Vuoden aikana panostimme erityisesti asukkaiden lajittelu- ja kierrätysohjeiden päivitykseen, lajittelu- ja kierrätystietoisuuden lisäämiseen sekä kierrätysmahdollisuuksien parantamiseen. Teemavuoden aikana kehitimme myös sisäisiä prosessejamme ja tuotimme materiaaleja sekä ohjeistuksia isännöitsijöidemme työn tueksi osaksi Isännöinnin pelikirjaa.
Isännöitsijöillä on tärkeä rooli kierrättämisen edistämisessä
Isännöitsijämme ympäri Suomen tekevät päivittäin työtä Lumo-kohteissamme ja vastaavat kiinteistöjen yleisestä siisteydestä sekä kunnossapidosta. He kohtaavat asukkaitamme ja käyvät arvokasta vuoropuhelua muun muassa kierrätykseen ja lajitteluun liittyen.
”Vuoden 2023 alkupuolella pyysimme isännöitsijöitämme ehdottamaan sopivia Lumo-taloja lajittelun ja kierrätyksen teemavuoden pilottikohteiksi. Ehdotuksista valittiin yhteensä 13 kohdetta, joissa kierrätysasteen parantamiseksi tehtiin tehostettuja toimenpiteitä ja kokeiluja”, kertoo Lumo-kotien aluepäällikkö Katri Kronström.
Osana projektia kiinnitimme huomiota myös jätetilan siisteyteen sekä jäteastioiden optimaaliseen lukumäärään ja sijoitteluun jätetilassa.
Testasimme uusia lajitteluastioita asukkaiden kanssa
Kokemuksemme mukaan yksi asukastyytyväisyyteen vaikuttava tekijä on kattavat ja helppokäyttöiset lajittelumahdollisuudet. Uusimmista Lumo-taloista löytyy nykyaikaiset 3–4-jakeiset jätevaunut, ja monijakeisia lajitteluastioita lisätään vanhempiin taloihin peruskorjausten yhteydessä.
Testasimme asuntoihin jaettujen erillisten lajitteluastioiden avulla, miten monijakeinen lajitteluastia vaikuttaa talokohtaiseen kierrätysasteeseen vanhemmissa taloissa, joissa jäteastiaa ei ole vielä päivitetty.
”Toimitimme kevään 2023 aikana noin tuhanteen asuntoon monikäyttöiset irralliset lajitteluastiat, jotka asukkaat voivat sijoittaa haluamaansa paikkaan kotonaan. Astiat tulivat näin pysyväksi osaksi asunnon varustusta. Seuraamme aktiivisesti kierrätysviestinnän tehostamisen ja lajittelu-astiapilotin vaikutusta talojen kierrätysasteeseen, ja kehitämme toimintaamme saatujen tulosten perusteella”, Kronström kertoo.
Asukaslähettiläät edistämässä biojätteen lajittelua
Toisessa projektissa kutsuimme Helsingin Seudun Ympäristöpalveluiden HSY:n kanssa innokkaimmat kierrättäjät asukaslähettilään tehtäviin. Projektiin lähti mukaan noin 150 asukasta pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Asukaslähettiläiden rooliin kuului aktivoida muita talon asukkaita kierrättämään ja lajittelemaan. Kierrätyslähettiläät jakoivat kotitaloissaan biojätepusseja naapureille ja kannustivat kiinnittämään huomiota erityisesti biojätteen lajitteluun. Kierrätyslähettiläille järjestettiin myös koulutustilaisuus projektista ja sen tavoitteista.
HSY:n ja Lumo-kotien kierrätyskampanja osallisti lähes 10 000 kotitaloutta tehostamaan lajittelua
Lue uutinen
”Moni asukkaistamme lajittelee kotitalousjätteensä oikein hienosti, mutta parannettavaa riittää. Seuraamme pilottikohteiden kierrätysasteen kehitystä ja pyrimme konkretisoimaan tuloksia sekä kannustamaan asukkaitamme kierrätysasteen parantamiseen. Lumo-kotien tavoitteena on tehdä kierrättäminen mahdollisimman helpoksi ja tukea oikeiden valintojen tekemisessä”, Kronström jatkaa.