Takaisin arkistosivulle
2.3.2022 | Parempaa kaupunkiasumista

Vastuullisuus ohjaa kaikkia Kojamon investointipäätöksiä

Suunnittelemme uudet kohteet pitkäikäisiksi, monikäyttöisiksi sekä helposti muunneltaviksi ja korjattaviksi. Niiden rakentamista ohjaa hyvän sijainnin ja saavutettavuuden ohella erityisesti energiatehokkuus sekä hiilikädenjäljen kasvattaminen. Kuluneen vuoden aikana nämä periaatteemme konkretisoituivat muun muassa puukerrostalorakentamisena Espoon Nöykkiönlaaksossa.

Uudet kohteemme suunnitellaan pitkäikäisiksi, monikäyttöisiksi sekä helposti muunneltaviksi ja korjattaviksi. Kuvassa Sanni Husso ja Tommi Parikka.

Tehtävänämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Kestävä kehitys ja yritysvastuu ovat oleellinen osa toimintaamme, ja ohjaavat näin ollen yhä vahvemmin investointipäätöksiämme niin kiinteistöjen ostojen, uudisrakentamisen ja korjausten osalta. Yksi olennaisimmista vastuullisuuskriteereistämme on investointikohteen sijainti ja helppo saavutettavuus eli lyhyt välimatka julkisten kulkuyhteyksien, palveluiden ja viheralueiden äärelle. Vastuullisuuden näkökulmasta jokaisessa investointipäätöksessämme otetaan lisäksi kantaa vähintään energiatehokkuuteen, hiilijalanjälkeen, asumisviihtyvyyteen ja -turvallisuuteen, lajitteluratkaisuihin, sähkö- ja yhteiskäyttöautoihin sekä hankkeen työllistävyyteen.

Olemme pitkäaikainen omistaja ja sijoittaja, joten uudet kohteet suunnitellaan pitkäikäisiksi, monikäyttöisiksi sekä helposti muunneltaviksi ja korjattaviksi. Rakennusmateriaalit valitsemme huolellisesti niin, että ne voidaan kierrättää mahdollisimman hyvin. Uudisrakentamistamme ohjaa hyvän sijainnin ja saavutettavuuden ohella erityisesti energiatehokkuus sekä hiilikädenjäljen kasvattaminen.

Kuluneen vuoden aikana nämä periaatteemme ovat konkretisoituneet muun muassa puukerrostalorakentamisena Espoon Nöykkiönlaaksossa. Puun käytön lisääminen tukee vähähiilistä rakentamista, sillä puurakentamisessa hiilikädenjälki kasvaa. Se on yksi keinoistamme saavuttaa Lumo-kotien tavoite energiankäytöltään hiilineutraalista kiinteistökannasta vuoteen 2030 mennessä.

”Puuta on käytetty toistaiseksi varsin vähän kerrostalorakentamisessa, sillä puu ei ole materiaalina kyennyt kilpailemaan rakennuksissa betonin kanssa. Rakentamistekniikka ja puun jalostaminen rakennusmateriaalina ovat kuitenkin ottaneet merkittäviä kehitysaskeleita, ja puurakentaminenkin alkaa vähitellen vakiinnuttaa paikkansa muiden materiaalien rinnalla”, Kojamon rakennuttamisyksikön johtaja Tommi Parikka kertoo.

Nöykkiön puukerrostaloissa vastuullisuus on huomioitu paitsi ympäristöystävällisissä rakennusmateriaaleissa myös asumisviihtyvyyttä edistävissä ratkaisuissa. Pihalle rakentuu niin istutusaltaita, pihasaunoja, kerhotiloja kuin sähköautojen latauspisteitäkin. Asunnoista löytyy puolestaan huoneistokohtainen ilmanvaihto, vesikiertoinen lattialämmitys, laadukkaat integroidut ja energiaa säästävät keittiökalusteet, vettä ja energiaa säästävät vesikalusteet sekä korkeat, runsaasti luonnonvaloa sisään päästävät ikkunat.

Parempaa kaupunkiasumista luodaan parhaillaan myös Helsingin Puotilassa, jossa puramme vanhan ostoskeskuksen ja rakennamme tilalle uusia energiatehokkaita asuntoja ja liiketiloja aivan metroyhteyden varrelle. Vastuullisuus ja kiertotalouden periaatteiden huomioiminen on ollut isossa roolissa kohteen suunnittelussa. Pyrimme parantamaan rakentamisvaiheen energiatehokkuutta huolehtimalla esimerkiksi rakentamisen aikaisesta jätteenkierrätyksestä hyvin.

”Purkukohteissamme suoritamme Green Deal -purkamista eli olemassa olevaa materiaalia hyötykäytetään ja kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti. Voimme esimerkiksi ottaa kokonaisia ovia ja ikkunoita uusiokäyttöön tai saada materiaalille uuden elämän kierrätyksen avulla. Toisin sanoen sekajätteen osuus jää hyvin pieneksi”, uudiskohteiden projektipäällikkö Sanni Husso kertoo.