Takaisin arkistosivulle
9.9.2009 | Uutiset

Tapiola, VVO ja Cecilia Hoiva ryhtyvät tuottamaan hyvinvointia tukevaa asumista

Vakuutus- ja finanssitalo Tapiola, vuokra-asuntoyhtiö VVO ja Helsingin Diakonissalaitoksen konserniin kuuluva Cecilia Hoiva ryhtyvät yhdessä tuottamaan uudenlaista asumista Suomessa. Yritykset rakentavat yhdessä useita kaupunkeja kattavan asuintalojen ketjun.

Asunnot on tarkoitettu eläkevuosien asumisratkaisuja pohtiville ihmisille, jotka ovat työuransa loppupuolella tai siirtyneet jo eläkkeelle. Talot eivät ole perinteisiä asuintaloja, vaan niissä on yhdistetty asuminen, hyvinvointi ja yhteisöllisyys. Talojen toimintafilosofia on hyvinvointiasuminen.

Asukas voi nauttia elämästään omassa kodissaan, ja lisäksi talo tarjoaa mahdollisuuden harrastaa monipuolisesti ja osallistua esimerkiksi kulttuurielämyksiin aktiivisessa ympäristössä. Talojen henkilökunta koordinoi toimintaa ja tukee asukkaiden hyvinvointia.

Tapiola tuo asukkaille uudenlaisen rahoitusmallin

Talot ovat täysin uudenlainen kokonaisuus myös rahoitusmalliltaan. Tapiola on kehittänyt asukkaille Hoivaturva-säästöhenkivakuutuksen, joka on ensimmäinen nimenomaan terveys- ja hoivapalvelujen hankkimiseen luotu vakuutus Suomessa. Hoivaturvan avulla taloon muuttava voi varmistaa itselleen kohtuullisella alkupääomalla riittävät säästöt terveys- ja hoivapalvelujen hankitaan sitten, kun palveluntarve kasvaa. Tuotteen avulla myös keskituloisten palkan- ja eläkkeensaajien on mahdollisuus päästä asumisen lisäksi yksityisten terveyspalvelujen piiriin.

”Tapiola on kehittämässä vakuutus- ja rahoituspalveluja yli 55-vuotiaiden tarpeisiin, jolloin uudet palvelut ja tulevat asunnot täydentävät toisiaan. Haluamme luoda ihmisille mahdollisuudet tarkoituksenmukaiseen asumiseen”, sanoo hanketta Tapiola-ryhmässä vetävä Vahinko-Tapiolan toimitusjohtaja Juha-Pekka Halmeenmäki.

Talo elää asukkaan mukana

Talot joustavat asukkaan elämäntilanteen mukaan eikä talosta tarvitse muuttaa pois, vaikka elämässä tapahtuisi suuriakin muutoksia.

”Hyvä elämä rakentuu pienistä osista: tutuista ihmisistä, omasta tilasta ja yhteisistä hetkistä. Silloinkin, kun elämäntilanteet muuttuvat, on edelleen mahdollista elää täysipainoista ja hyvää elämää”, sanoo toimitusjohtaja Lauri Lehto Cecilia Hoivasta.

Hyvinvointiasumisen keskuksiin tulee perusvarusteltuja asuntoja, mutta niihin voidaan rakentaa myös palveluasuntoja. Siinä vaiheessa, kun asukas tuntee tarvitsevansa hoivaa, hoitajat ja palvelut ovat saatavilla vuorokauden ympäri. Kun palvelutarve lisääntyy, talon sisällä voi mahdollisuuksien mukaan muuttaa palveluasuntoon.

Tarjolla sekä omistus- että vuokra-asuntoja

Ensimmäiset asunnot valmistuvat vuonna 2011 Helsinkiin aivan kauppakeskus Itäkeskuksen läheisyyteen. Seuraavia talokokonaisuuksia suunnitellaan pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Tampereelle. Talot rakennuttaa VVO. Jokaiseen keskukseen tulee vähintään 200 asuntoa; sekä omistusasuntoja että vuokra-asuntoja. Itäkeskuksen taloon tulee reilut 300 eri kokoista ja tyyppistä asuntoa erilaisten asiakastarpeiden täyttämiseksi.

”Talojen myötä VVO:n senioriasiakkaille tarjoutuu uusia vaihtoehtoja asumiseen. Haluamme kehittää tarjontaamme myös ikääntyvän asiakkaan tarpeisiin sopivaksi elämäntilanteen muuttuessa”, VVO-yhtymän toimitusjohtaja Olli Salakkasanoo.

Hankkeen taustalla luotettavat toimijat

Useisiin kaupunkeihin ulottuvan asuintalojen ketjun rakentaminen on Tapiolalle, VVO:lle ja Cecilia Hoivalle pitkäjänteinen hanke, jolla toimijat haluavat kantaa vastuunsa yhteiskunnan palvelurakenteen ja väestörakenteen muutoksista. Talot täydentävät julkista palvelutarjontaa ja toimivat yhteistyössä kaupunkien kanssa.

”Hankkeen myötä pystymme yhdistämään asiantuntemuksemme, mutta meillä kolmella toimijalla on myös yhteinen arvomaailma, ja siksi toimimme tässä yhdessä”, Juha-Pekka Halmeenmäki korostaa.

Tapiola on asiakkaidensa omistama keskinäinen vakuutus- ja finanssiryhmä, joka koostuu neljästä vakuutusyhtiöstä, pankista, varainhoitoyhtiöstä ja kiinteistöyhtiöstä. Yhtiö täytti viime vuonna 150 vuotta ja on alallaan perinteikäs ja vahva yhtiö. VVO on Suomen suurin valtakunnallinen asumispalvelujen tarjoaja, joka rakennuttaa, vuokraa ja myy asuntoja. VVO omistaa lähes 38 000 vuokra- ja osaomistusasuntoa yli 50 paikkakunnalla. Cecilia Hoiva Oy on 140-vuotiaan Helsingin Diakonissalaitoksen omistama palveluyritys, joka kehittää ja tarjoaa sosiaali- ja terveyspalveluja eri asumismuotoihin.
Yhteystiedot

Tapiola:
Juha-Pekka Halmeenmäki
toimitusjohtaja
Vahinko-Tapiola
etunimi.sukunimi@tapiola.fi

VVO:
Olli Salakka
toimitusjohtaja, VVO-yhtymä Oyj
0400 421 187
etunimi.sukunimi@vvo.fi

Arto Hiltunen
liiketoimintajohtaja, omistusasuntotuotanto, VVO
0400 413 508
etunimi.sukunimi@vvo.fi

Cecilia Hoiva:
Antti Lemmetyinen, säätiön johtaja
Helsingin Diakonissalaitos
09 77 501/keskus
etunimi.sukunimi@hdl.fi

Lauri Lehto, toimitusjohtaja
Cecilia Hoiva Oy
050 502 7518
etunimi.sukunimi@hoiva.fi

Lisätietoa aiheesta löytyy internetistä osoitteesta www.tapiola.fi/ikaseminaari

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.