Takaisin arkistosivulle
25.6.2009 | Uutiset

Matalaenergia­taloissa voi olla jopa puolet alhaisemmat lämmitys­kustannukset – VVO:lle valmistuu ensimmäinen matalaenergia­kerrostalo Viikkiin

Vanhankosken äärelle, Helsingin Viikkiin, valmistuu elokuun 2009 alussa 18 vapaarahoitteista matalaenergia-konseptin mukaista vuokra-asuntoa. Katariina Saksilaisen katu 11 C on Helsingin ensimmäinen matalaenergiakerrostalo. VVO:n yhteistyökumppanina on matalaenergiarakentamisen kehittäjä Rakennusliike Reponen Oy.

Matalaenergia-konseptin mukaisissa taloissa ei ole lainkaan perinteistä lämmitysjärjestelmää, vaan se lämpenee pääasiassa laitteiden ja ihmisten tuottamasta lämmöstä ja ilmanvaihtojärjestelmän lämmön talteenotosta. VTT:n tutkimusten mukaan matalaenergiataloissa voidaan saavuttaa jopa yli 70 %:n lämmityskustannusten säästöt.

– Säästöt lämmityskustannuksissa eivät tarkoita kuitenkaan sitä, että asumismukavuudesta täytyy tinkiä, toimitusjohtaja Mika Airaksela Rakennusliike Reponen Oy:stä kertoo.
– Päinvastoin, matalaenergiataloissa ei ole vedontunnetta tai kylmiä kohtia, vaan asunto pysyy tasalämpöisenä ja terveellisenä. Myös kalustaminen on helpompaa, kun ikkunan edessä ei ole pattereita.

MERA-konseptin mukaiset talot suunnitellaan kokonaisuuksiksi ja ne ovat kustannustehokkaita. Taloissa käytettävä tekniikka on yksinkertaista, toimintavarmaa ja myös helposti huollettavaa.

VVO:n seuraava matalaenergiakerrostalo valmistuu Espoon Suurpeltoon marraskuun lopussa 2010.

Perinteinen Pihapuu-kampanja käynnistyi jälleen

VVO:n toimitusjohtaja Olli Salakka istutti 25.6.2009 Helsingin ensimmäisen matalaenergiakerrostalon pihalle marja-omenapuun. Puun istutuksella jatketaan VVO:n jo vuonna 1997 aloittamaa ympäristökampanjaa, jossa haluttiin julkisesti kertoa, että VVO suhtautuu ympäristöasioihin vakavasti.

Kerrostaloissa ja kaupungeissa piha on lähiluonto, josta kannattaa pitää huolta. VVO haluaa kampanjalla korostaa pihojen viherympäristön merkitystä sekä asumisviihtyisyyden että luonnon hyvinvoinnin kannalta. VVO:n asukkaat valitsevat itse puulajin ja kasvupaikan, sekä hoitavat talkoovoimin huoltoyhtiöiden avustuksella taimen hankinnan ja istutuksen. Vuonna 1997 Pihapuu-kampanja käynnistyi juhlallisuuksilla, jossa kunniavieraana pihapuuta oli istuttamassa silloinen sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre.

Tänä vuonna Pihapuu-kampanja haluttiin käynnistää uudelleen edesmenneen asukashallituksen vaikuttajan, Matti Alenin muistoksi. Alen oli vahvasti vaikuttamassa ensimmäisen Pihapuu-kampanjan käynnistymiseen. Puun istutusohjeet ja kasvivinkit VVO:lle on toimittanut puutarhuri Esko Alm. Tasavallan Presidentti nimitti Almin 12.6.2009 puutarhaneuvokseksi.
Lisätietoja:
VVO-yhtymä Oyj:
Toimitusjohtaja Olli Salakka, puh. 020 508 3774

matalaenergiatalot
Juhani Laakso, projektipäällikkö, VVO, puh. 020 508 3615

pihapuukampanja
Pekka Kivistö, asiakkuuspäällikkö, VVO, puh. 020 508 3711

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.