Takaisin arkistosivulle
21.5.2021 | Uutiset

Lumo-kotien kysely: vuokra-asuminen halutaan valita yhä useammin ja palvelut lisäävät mukavuutta elämään

Kojamo Oyj Tiedote 21.5.2021

Lumo-kodit toteutti kyselyn Lumo.fissä huhtikuussa, ja kyselyyn osallistui lähes 4 000 vastaajaa. Koti ja palvelut -kyselyn mukaan vastaajat haluavat valita vuokralla-asumisen ja he ovat tyytyväisiä asumisvalintaansa. Asumisen palvelut lisäävät mukavuutta elämään: hyvin varusteltu piha-alue, oma autopaikka sekä asunnon tuunaukseen liittyvät pienremontoinnin ja sisustuksen palvelut nousevat mieluisimmiksi.

Lumo Koti ja palvelut -kyselyn tuloksetHyvin varusteltu piha-alue nousee mieluisimmaksi palveluiksi erityisesti perheellisten keskuudessa: yli puolet perheellisistä arvottaa piha-alueen varusteineen ykkössijalle. Erityisesti pariskunnat tai perheet arvostavat omaa autopaikkaa. Eläkeläiset nostavat kolmanneksi mieluisammaksi pienremontoinnin ja siivouksen palvelut. Turvallisuutta parantavat digitaaliset palvelut nousevat vastaajien listalle heti yhteistilojen jälkeen.

Lisäksi noin kolmasosa vastaajista, korostuneesti alle 34-vuotiaat, ovat kiinnostuneita asumisen ekologisista palveluista, kuten asuntokohtaisesta lämpötilan säädöstä sekä arkea helpottavasta pakettiautomaattista.

Vuokralla asuvat ovat tyytyväisiä – vaihtamisen vapaus ja vaivattomuus houkuttelevat

Lumo-kotien Koti ja palvelut -kyselystä käy ilmi myös, että vuokralla asuvat ovat tyytyväisiä asumismuotoonsa ja vain harva suunnittelee omistusasunnon hankintaa. Suomalaisten tavat asua muuttuvat ja yhä useampi suomalainen valitsee vuokralla asumisen: vastaajista vain 15 prosenttia suunnittelee muuttavansa omistusasuntoon seuraavan kolmen vuoden sisällä. Suurin osa (88 prosenttia) vastaajista myös pitää vuokra-asumista vapaampana ja vaivattomampana kuin omistusasumista.

Vuokra-asumisen suosio on kasvanut 2010-luvulla voimakkaasti ja siitä on tullut suosittu vaihtoehto. Vuokralla asuvan onkin vapaampaa muuttaa esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa ja työn perässä.

Vuokralla asumisessa arvostetuimmaksi asiaksi nousee asunnon vaihtamisen helppous (43 prosenttia) ja tätä arvostavat erityisesti alle 34-vuotiaat vastaajat. Lumo-kodista toiseen muuttaminen onkin helppoa ja Joustavan kodinvaihdon palvelut helpottavat asukkaiden arkea elämäntilanteen muuttuessa.

Helsinkiläiset taas arvostavat muissa kaupungeissa asuvia enemmän vuokralla asumisen myötä kasvavaa mahdollisuutta asua mieluisessa kaupunginosassa. Turvallisuuden tunnetta vuokra-asujille tuo ennen kaikkea oma asuinympäristö. Lisäksi etenkin yli 65-vuotiaat ja lasten kanssa asuvat arvostavat yhteisöllisyyttä ja tuttuja naapureita.

Etätyöskentelytila ja oma parveke nousseet kodin toiveiden kärkeen

Asunnon lisätila ja paremmat etätyöskentelytilat nousivat kärkeen kysyttäessä, miten korona on vaikuttanut asumisen toiveisiin. Kolmasosa vastaajista kertoi koronan vaikuttaneen toiveisiin asuntoa koskien. Tarve lisätilalle ja paremmille etätyöskentelytiloille nousivat kärkeen kysyttäessä koronan vaikutuksista asumisen toiveisiin. Noin 14 prosenttia toivoi omaa tilaa etätyöskentelylle. Pandemia herätti myös toiveita omasta parvekkeesta tai pihasta sekä paremmista ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksista kodin lähellä.

Varttuneemmat, yli 65-vuotiaat, vuokralla asujat kaipaavat yhteisöllisyyttä, kuten tapahtumia ja keskinäistä jakamista. Tutut naapurit ja yhteisöllisyys myös lisäävät etenkin eläkeläisten ja lapsiperheiden turvallisuuden tunnetta.

Kyselyn toteutti Lumo-kodit huhtikuussa 2021 lumo.fi-verkkosivustolla. Kyselyyn vastasi 3 873 vastaajaa

Lisätietoja: markkinointi- ja viestintäjohtaja Irene Kantor, Kojamo Oyj, puh. +358205083589, irene.kantor@kojamo.fi

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi/