Takaisin arkistosivulle
15.8.2022 | Työntekijätarinat

Kojamolla kesätyöntekijät osallistuvat yritystoiminnan kehittämiseen perinteisen ideakilpailun kautta

Kojamolla lanseerataan vuosittain kesätyöntekijöiden ideakilpailu. Parhaat ideat työntekijäkokemuksen ja asiakaskokemuksen parantamiseksi palkitaan kesän päätteeksi, ja osa kehitysideoista päätyy suoraan tuotantoon.

Kesätyöntekijät ovat Kojamolle tärkeä voimavara erityisesti vakituisten työntekijöiden kesälomien mahdollistamiseksi, mutta myös tuoreiden näkemystensä vuoksi.

Kojamo järjestää kesätyöntekijöilleen joka vuosi ideakilpailun, jonka ajatuksena on haastaa uusia kojamolaisia kehittämään olemassa olevia ratkaisuja ja innovoimaan uutta. Ideointi tapahtuu tiimeittäin eli kehitystyötä tehdään ennen kaikkea yhteisvoimin.

Tänä vuonna kesätyöntekijät jaettiin kymmeneen tiimiin, joista johtoryhmä valitsi ehdotettujen kehitysideoiden perusteella kuusi tiimiä jatkoon – esittelemään ideansa kasvotusten kesän päätteeksi.

Kehitysehdotusten joukosta löytyi sekä ideoita, joista on aiemminkin keskusteltu ja projekteja, joita jo työstetään taustalla, mutta myös paljon uusia mielenkiintoisia ideoita sekä asiakaskokemuksen että työntekijäkokemuksen kehittämiseksi.

Kesätyöntekijät ehdottivat muun muassa kalustettuja Lumo-koteja, uusia yhteiskäyttökulkupelejä sekä asukkaille ”porkkanoita” kierrätysasteen parantamiseksi ja muuttosiivouksen tehostamiseksi. Keskustelua käytiin myös neljän päivän työviikosta ja pääkonttorin toimitilojen uusimisesta työnteon tehostamiseksi ja työhyvinvoinnin kehittämiseksi.

Johtoryhmä ei päästänyt ideoitsijoita helpolla; he haastoivat kehittämään hyviä ideoita entisestään sitomalla nämä vahvemmin Kojamon strategiaan ja arvioimaan uusien palveluehdotusten toimivaa hinnoittelua. Keskustelu ideoiden parissa oli aktiivista ja kesätyöntekijät vastasivat hienosti tarkentaviin kysymyksiin.

Kojamolla toimistoassistenttina useamman kesän työskennellyt sisustusarkkitehtiopiskelija Henna Haarala perusteli perusteellisesti kehitysideansa toimitilojen uudistustarpeesta ja taklasi osan mahdollisista vasta-argumenteista ennen kuin näitä ehdittiin edes esittää. Henna oli myös panostanut esityksensä visuaalisuuteen, ja hänellä oli uutisotsikotkin projektin valmistumisen yhteyteen Kojamon markkinointi ja viestintä -tiimille valmiiksi mietittynä.

Kojamon pääkonttorin tilauudistus -hahmotelmaa. “Kojamon arvo rohkeus uudistaa näkyy myös yrityksen pääkonttorilla – työtä tehdään yrityksen väreissä ja rohkeasti sisustetuissa tiloissa.” Toteutus: Henna Haarala

”Oli ihana päästä hyödyntämään koulussa oppimaani kesätöiden ohella ja sain ideakilpailusta lisää intoa kehittää myös tilasuunnitteluosaamistani. Ideakisan tuotos pääsee ehdottomasti osaksi portfoliotani”, Henna kertoo.

Henna osasi hyödyntää myös vakituisia työntekijöitä ideointinsa tukena.

”Pyysin tiimiläiseltäni talon pohjapiirrokset ja sain häneltä hyvät taustatiedot sekä arvokasta sparria matkan varrella. Kaikki meidän toimistopalvelut-tiimissä ja ideakilpailun ideointiryhmässä oli kehitysideastani todella innoissaan. En tehnyt tätä yksin”, Henna kertoo tyytyväisenä lopputulokseen.

Kojamon johtoryhmä palkitsi esittelytilaisuuden lopuksi kaksi tiimiä. Henna tiimeineen oli palkittujen joukossa. Tiimissä oli mukana myös Siiri Suuronen, Anna Gebel, Eetu Tuovinen ja Vilma Pelkonen. Toisen palkitun tiimin idealistalta löytyi paljon kehitysajatuksia Kojamolle tärkeän vastuullisuusteeman tiimoilta. Kiitokset ideoinnista kuuluu Mikael Liikaselle, Maisa Jaaksolalle, Silvia Leinoselle ja Julius Palorannalle.

Johtoryhmä kiitteli kovasti kaikkia ideakilpailuun osallistuneita, ja erityisesti Kojamon yrityskulttuurille ominaisesta rohkeudesta uudistaa. He löysivät ehdotusten joukosta paljon erilaisia, pieniäkin kehitysideoita, jotka tulevat vaikuttamaan suuresti Lumo-kotien asukkaiden arkeen.

Kojamon ketterästä yrityskulttuurista kertoo hyvin se, että osa ideakilpailun purkutilaisuudessa käsitellyistä ideoista oli jo seuraavana päivänä tuotannossa.

Ideakilpailun purkutilaisuudessa palkittiin myös Kojamon vuoden 2022 kesätyöntekijät.