Takaisin arkistosivulle
21.1.2016 | Blogit

Yhteiskäyttöauto tuli jäädäkseen

Rakentamisessa kaikki maksaa ja yksi rakentamisen ja asumisen kustannuksia nostava tekijä ovat parkkipaikat. Yhden parkkipaikan hinta pääkaupunkialueella on noin 30 000 euroa. Etsittäessä työkaluja kestävään, helppoon ja kustannuksiltaan kohtuulliseen vuokra-asumiseen yhteiskäyttöauto on yksi hyvä vaihtoehto. Se vähentää tarvetta rakentaa parkkipaikkoja, tukee ekofiksun kaupunkiliikkumisen tavoitteita ja tarjoaa asukkaille joustavan lisäpalvelun.

VVO-konsernissa keskitytään asumisen innovaatioihin sen paremman tulevaisuuden pitimiksi. Sitä varten tarvitaan myös hyviä kumppaneita. Idea yhteiskäyttöautosta syntyi yhteistyössä 24Rentin kanssa.

Jakamistalous yleistyy ja yhteiskäyttöautoilu on siitä yksi esimerkki.

Haluamme tukea työperäistä muuttoa ja edesauttaa kasvukeskuksissa asuvien sujuvaa elämää. Asumisen ja liikkumisen tulee olla vaivatonta. Aina julkiset liikennepalvelut eivät kata kaikkia liikkumisen tarpeita ja yhteiskäyttöauto voi olla silloin ratkaisu. Yhteiskäyttöautolla pääsee julkista liikennettä ketterämmin vaikkapa isommille ostoksille tai viikonloppuretkille.

Yhteiskäyttöauto eroaa kimppa- ja vuokra-autosta siten, että se ei ole taloyhtiön tai asukkaiden omistama eikä autovuokraajalta tilattava auto. Yhteiskäyttöauto on kaikkien asukkaiden varattavissa ja käytettävissä taloyhtiön merkitsemältä parkkipaikalta. Autoa huoltaa ja hallinnoi 24Rent ja sen käyttö on noin 30% tavallista vuokra-autoa edullisempaa.

Ensimmäiset yhteiskäyttöautopilotit järjestettiin Espoon Suurpellossa ja Tampereen Hervannassa alkuvuonna 2015. Alueet valikoitiin siksi, että ne olivat hiukan kaupungin ydinkeskustan ulkopuolella ja arvioitiin, että yhteiskäyttöautolle saattaisi olla tarvetta. Kohteissa asuu myös paljon nuoria ja nuoria perheitä, joiden arvomaailma poikkeaa edellisen sukupolven arvoista. Omistaminen ei ole must ja oma auto on harvinaisuus.

Jo heti ensimmäisen pilotin aikana yhteiskäyttöauto sai poikkeuksellisen myönteistä palautetta. Media innostui perehtymään aiheeseen ja myös asiakaspaneelimme LumoLab-ryhmä Facebookissa on ollut innostunut innovaatiosta. Olemme saaneet pyyntöjä tuoda yhteiskäyttöauto uusille alueille ja paljon kiittävää kommentointia. Olemme tästä tietenkin erittäin iloisia.

Jakamistalous yleistyy ja yhteiskäyttöautoilu on siitä yksi esimerkki. Enää ei ole niin tärkeää omistaa asuntoa, autoa tai vaikkapa kodin tarvikkeita. Tuemme muutenkin kohteissamme yhteisöllisyyttä mm. kehittämällä kerhohuoneita ja järjestämällä lukuisia asukastapahtumia ympäri vuoden. Yhteiskäyttöautoilu on siinäkin mielessä meille luonteva tapa toimia asukkaiden, ja ympäristön, hyväksi.

Saamamme palaute osoittaa, että olemme oikealla tiellä. Haluamme ilman muuta jatkaa yhteiskäyttöauton tarjoamista asukkaillemme ja toivottavasti saamme lopulta kaikki kohteemme fiksun liikkumisen piiriin. Alun pilottien jälkeen voimme nyt varmasti sanoa, että yhteiskäyttöauto tuli jäädäkseen!

Mikko Purola

vuokrauspäällikkö

VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin yksityinen vuokranantaja. VVO-Yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin.

Blogissamme asumisen ammattilaiset kertovat näkemyksiään ajankohtaisista ilmiöistä, hyvästä asumisesta ja työskentelystä näiden asioiden parissa. Ääneen pääsevät niin VVO-konsernin asiantuntijat ja työntekijät kuin asukkaamme ja yhteistyökumppanimmekin.

Kirjoittajasta

Mikko Purola VVO-konsernin vuokrauspäällikkö.

Lue lisää