Takaisin arkistosivulle
8.7.2019 | Työntekijätarinat

Yhdessä asukkaan apuna

Asumisneuvoja Riikka Pasasen toivoo, että jokaisella Lumo-asukkaalla olisi kotonaan hyvä olla.

Riikka Pasanen, asumisneuvoja

Riikka Pasanen toimii Kojamolla asumisneuvojana. Hänen tiiminsä tarkoitus on parantaa asumisviihtyvyyttä, ennaltaehkäistä häätöjä ja ratkaista kaikenlaisia asukkaiden asumiseen liittyviä ongelmia. 

Kojamolle tie löytyi yllättäen: “En ennen tiennyt, että vuokranantajilla on olemassa ammattinimikettä asumisneuvoja. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt, että Kojamo haluaa tarjota asukkaille tällaista apua ja tehdä töitä heidän eteensä.”

Riikka oli työskennellyt asumisen parissa jo pitkään, ja asumisneuvojan työilmoitus tuntui kuin suoraan hänelle kirjoitetulta. “Katsoin ilmoitusta ja totesin, että tämä on mun paikka”, Riikka sanoo nauravaisesti. 

Tehtävänä taata hyvä ja turvallinen koti

Asumisneuvojan työ on vaihtelevaa, eikä mikään tilanne ole täysin toisen kaltainen. “Se on tämän työn juju”, kertoo Riikka. Kaikkiin asukkaisiin keskitytään yksilöinä ja ratkaisuja räätälöidään henkilökohtaisesti. 

Tilanteet ovat usein haastavia ja vaativat joskus pitkäaikaistakin työskentelyä. Työn parhaisiin puoliin lukeutuvat Riikasta yllätyspuhelut, joissa asukkaat kiittävät häntä avustaan: “On hienoa olla sellaisen luottamuksen arvoinen. On vaikea kuvailla, miten ihanalta se tuntuu, kun on todella pystynyt auttamaan.”

Yhdessä asukkaan tukena

Riikka on viihtynyt Kojamolla mainiosti ja arvostaa erityisesti hyvää suhtautumista työntekoon. “Duunit hoidetaan kunnolla, ja töihin panostetaan. Tykkään kuitenkin siitä, että täällä voi myös nauraa ja heittää vitsiä. Voi olla oma itsensä.”

“Täällä voi olla oma itsensä.”

Yleisen tunnelman lisäksi Riikka korostaa oman tiimin ja hyvän esimiehen tärkeyttä. “Sillä on tosi suuri merkitys, että työkaverit välittävät sinusta ihmisenä, ei vain työntekijänä”, Riikka kertoo. “Täällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että työntekijällä on hyvä olla.”

Tiimin tärkeys korostuu myös itse työssä: “Me pallottelemme tiimin kanssa asioita ja pohdimme yhdessä vaihtoehtoja. On tärkeää, että tiimi on koko ajan tukena.” Heidän kanssaan vitsiäkin heittää herkemmin. “Se on sitä työssä jaksamista”, hymyilee Riikka.

Lue lisää Riikan ajatuksia asukaslehtemme haastattelusta.