Takaisin arkistosivulle
5.1.2016 | Parempaa kaupunkiasumista

Raiteiden varrella

Helsinki naapurikaupunkeineen muodostaa Suomen ainoan metropolialueen. Se koostuu kymmenistä kaupunkikeskuksista, joiden välillä ihmiset kulkevat kotoa töihin ja harrastuksiin. Liikenteen sujuvuuden ja ympäristön kannalta fiksuin tapa yhdistää kaupunkikeskukset on raskas raideliikenne: juna tai metro.

Raiteita pitkin pääsee nopeasti palveluiden pariin myös ilman autoa, asuntojen hinnat ja vuokrat ovat keskusta-asumista edullisempia ja asuinympäristössä ovat lähellä luonto ja liikuntamahdollisuudet.

Pääkaupunkiseudun kaavoitusta ohjaakin tavoite kehittää kaupunkirakennetta kohti joukkoliikenteeseen perustuvaa verkostokaupunkia. Se lisää asuntojen ja palveluiden rakentamista hyvien raideyhteyksien varrelle, jonne asuminen on keskittymässä. Metron vaikutuspiirissä oleviin kaupunginosiin rakennetaan lisää asuntoja ja olemassa olevien junaratojen varrella olevia lähiöitä tiivistetään. Kokonaan uusia kaupunginosia nousee niin länsimetron ja sen jatkeen kuin kesällä 2015 käyttöön otetun Kehäradan varrelle.

Lumo-kohteita on noussut ympäri pääkaupunkiseutua junaratojen varteen

Kun juna- ja metroasemien vaikutusalueelle rakennetaan lisää asuntoja, myös niiden palvelutarjonta lisääntyy. Asemaseuduista on tulossa asukkaita monipuolisemmin palvelevia ostoskeskuksia.

Kojamo-konsernin uudistuotantoa rakennetaan hyvien kulkuyhteyksien ulottuville. Uusia Lumo-kohteita on 2010-luvulla noussut ympäri pääkaupunkiseutua junaratojen varteen Vantaan Leinelästä ja Veromiehestä sekä Espoon Kilosta ja metron varteen Itä-Helsingin Vuosaaresta kantakaupungin reunamille Hermanniin ja Kalasatamaan.

Meren läheisyyttä

Kahvipavun kujalla saattaa vieläkin tuntea nenässään häivähdyksen kahvipaahtimon tuoksuista.

Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Lumo-kohde Kahvipavunkuja 3 on esimerkki kahdestakin asuntorakentamisen trendistä. Kesällä 2014 valmistunut 52 asunnon kerrostalo on kävelymatkan päässä Vuosaaren metroasemasta ja kauppakeskus Columbuksesta, joten joukkoliikenneyhteydet ja kaupan palvelut ovat lähellä. Myös meri ja luonto ovat Vuosaaressa vahvasti läsnä.

Toinen trendeistä liittyy entisen teollisen alueen uuteen käyttötarkoitukseen. Kahvipavunkujan kortteli on rakennettu paikalta puretun Pauligin entisen kahvipaahtimon paikalle. Nyt kahvia paahdetaan modernissa laitoksessa muutaman kilometrin päässä, Vuosaaren sataman kupeessa.

Kahvipavunkujan korttelin talot muodostavat suojaisan kehän, jonka sisällä on viihtyisä korttelipiha, joka on asukkaiden yhteisessä käytössä. Ensimmäisen kerroksen asunnoissa on maantasaterasseja, joissa on puutarhanhoidosta innostuneille istutuslaatikoita. Yläkerrosten asunnoissa on lasitetut parvekkeet. Ullakkokerroksessa on asukkaiden käytössä upea saunaosasto.

Monipuolista asumista

Kilonportti tarjoaa mukavaa asumista aivan Kilon juna-aseman läheisyydessä.

Espoon Kiloon, Kilonportti 3:een, valmistui vuonna 2014 42 hyvin varusteltua Lumo-kotia. Rauhallisella paikalla sijaitseva uudisrakennus tiivistää hyvin vanhaa lähiörakennetta.

Kilonportti 3 sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä Kilon juna-asemasta ja yhden asemavälin päässä kauppakeskus Sellon palveluista. Lähipalvelut löytyvät kuitenkin omasta kaupunginosasta. Läheltä löytyvät myös loistavat ulkoilumaastot ja Leppävaaran urheilupuiston palvelut. Helsingin keskustaan juna vie alle puolessa tunnissa.

Kilonportin Lumo-kohteen asunnot sopivat kooltaan monenlaiseen elämäntilanteeseen: pienimmät asunnoista ovat 35 neliön yksiöitä ja suurimmat lähes 80-neliöisiä neliöitä.

Kehärata yhdistää

Pyhtäänkorventie 21 sijaitsee kauan kaivatun Kehäradan varrella.

Kesällä 2015 valmistui Kehärata, joka yhdistää Martinlaakson radan Vantaankoskelta Päärataan Tikkurilassa. Kehärata parantaa pääkaupunkiseudun poikittaisyhteyksiä ja tuo Helsinki-Vantaan lentoasemalle kauan kaivatun raideyhteyden. Kehäradan varrella sijaitsee ensivaiheessa viisi uutta asemaa: Vehkala, Kivistö, Aviapolis, Lentoasema ja Leinelä. Näistä Aviapoliksen ja Leinelän asemien välittömässä läheisyydessä on uusia Lumo-koteja.

Vantaan Veromieheen, kilometrin päähän Aviapoliksen juna-asemasta, valmistui vuonna 2011 kaksi 4-kerroksista ja kolme 6-8-kerroksista taloa. Pyhtäänkorventie 21:n asunnot ovat kooltaan vaihtelevan kokoisia ja niissä on runsaasti erilaisia pohjaratkaisuja. Veromies on kasvava alue, jossa on kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja asuntoja.

Vantaan Leinelässä sijaitsevan Puunhaltijankuja 1 ja 3:n talot erottuvat metsämaisemasta värikkyytensä ja omaperäisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Leinelässä onkin kiinnitetty erityistä huomiota asuinalueen viihtyvyyteen. Alueella on mm. erilaista ulkotaidetta.

Vuonna 2012 valmistuneet kodit olivat ensimmäisiä Leinelään nousseita. Sen jälkeen on valmistunut kaksi muuta Lumo-kohdetta. Kehittyvä Leinelä täydentää Koivukylän vanhempaa kaupunginosaa, josta löytyvät lähipalvelut. Leinelässä on päiväkoti ja koulu, ja omat kaupalliset palvelutkin ovat tulossa.

Kirjoittaja on toimittaja Jarno Forssell