Takaisin arkistosivulle
3.12.2008 | Uutiset

VVO:n ensimmäiset matalaenergia­kerrostalot Helsinkiin ja Espooseen

Asuminen kuluttaa lähes 40 prosenttia kaikesta energiasta. Asuin- ja kiinteistöala on merkittävä toimija ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Alan toimija, VVO tekee pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä vähentääkseen asumisen ympäristörasituksia. Yhtiön ensimmäiset kolme matalaenergiakerrostaloa nousevat Helsinkiin ja Espooseen.

VVO rakennuttaa ensimmäiset matalaenergiakerrostalonsa Helsinkiin Viikkiin ja Espooseen Suurpeltoon. Energialuokitukseltaan ne ovat energialuokkaa A. Uusia energiatehokkaita vuokra-asuntoja näihin tulee yhteensä 71. Parhaillaan Viikissä on käynnissä talon pohjan perustustyöt, asunnot valmistuvat vuoden 2009 aikana. Suurpeltoon suunniteltujen kahden talon rakentaminen käynnistyy vuoden vaihteessa ja ne valmistuvat keväällä 2010. VVO:n yhteistyökumppanina on matalaenergiarakentamisen kehittäjä Rakennusliike Reponen Oy.

VVO maan suurimpana vuokra-asuntoyrityksenä haluaa näyttää esimerkkiä ympäristöasiat huomioivana kiinteistönomistajana. Kehitysjohtaja Tero Vanhasen mukaan uusia ja vanhoja kiinteistöjä kehittämällä asumisesta syntyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät sekä asumisen laatu nousee. Myös asukkaat viihtyvät pidempään.

VVO on myös sitoutunut AESS:n (asuinkiinteistöalan energiansäästösopimus) tavoitteisiin vähentää lämmön, sähkön ja veden kulutusta.

Talo- ja rakennustekniikaltaan edistyksellinen matalaenergiatalo

VVO:n matalaenergiakerrostalo kuluttaa 70 prosenttia vähemmän tilojen lämmitysenergiaa kuin tavallinen kerrostalo. Talo on vaipaltaan (seinät, lattia, katto) tiivis ja hyvin eristetty sekä sen ikkunat ovat lämpöä hyvin eristävät. Oleellinen osa on lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto. Nämä ovat tärkeimmät lämmitysenergiankulutusta pienentävät ja asumisviihtyvyyttä lisäävät tekijät.
– Asunnot lämpenevät suurimman osan vuodesta ihmisistä, auringosta ja sähkölaitteista peräisin olevalla lämmöllä. Muu lämmitystarve katetaan ilmanvaihtolämmityksellä, esittelee Tero Vanhanen.

Nyt rakennettavat talot ovat vain yksi tapa toteuttaa energiatehokasta rakentamista. Parhaillaan tutkitaan kuinka samaan lopputulokseen päästään kaukolämpöä hyödyntämällä.

Vanhasen mukaan matalaenergiarakentaminen asuinkerrostaloissa on Suomessa vasta kehittymässä ja määritelmätkin ovat vielä vakiintumatta.
– VVO:n matalaenergiatalot ovat osa kehitysprosessia, jossa pyritään selvittämään millaiset rakennuksen, talotekniikan, energiamuodon, lämmityksen ja viilennyksen piirteet ovat sekä kustannus- että ekotehokkaita vaihtoehtoja 5-50 vuoden aikavälillä.

Suurpellossa VVO:n matalaenergia-asunnot ovat mukana Nokian kehittämässä älykotihankkeessa.
– Toteutamme uudenlaisia mahdollisuuksia, miten kodin eri toiminnoissa, kuten sähkön ja veden kulutuksen seurannassa asukkaat voivat hyödyntää matkapuhelinta ja tietokonetta, Vanhanen kertoo.
Lisätietoja:
VVO-yhtymä Oyj, kehitysjohtaja Tero Vanhanen, p. 050 360 2276

VVO:n matalaenergiatalojen perustiedot

Helsinki:
Viikin Vanhankaupunginkosken historialliseen miljööseen nouseva matalaenergiatalo on Helsingin kaupungissa ensimmäinen. Samassa pihapiirissä ovat myös Aarne Ervin suunnittelemat ja 40- 50 -luvuilla rakennetut, historiallisesti arvokkaat Katariina Saksilaisen kadun kerrostalot, jotka VVO on nyt peruskorjannut vanhaa arkkitehtuuria kunnioittaen.

As Oy Helsingin Koskikartano:
18 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa

Huoneistotyypit m2 kpl
2h+k+s 62,0 4
2h+k+s 68,5 1
2-3h+k+s 66,0 3
tupak.+h+s 46,5 3
3h+k+s 67,0 3
3h+k+s 85,0 2
tupak.+h+s 50,5 1
3h+k+s 71,5 1
yhteensä 18 asuntoa

Vuokrat vahvistetaan vuoden 2009 lopulla.

Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Huuhtanen-Metsähonkala-Viherkoski Oy, Juha Huuhtanen
Rakentaja: Rakennusliike Reponen Oy

Espoo:
Uuteen Suurpellon puistokaupunkiin VVO rakennuttaa kaksi matalaenergiataloa. Näiden kahden viereen tulee kaksi perinteistä asuinkerrostaloa, joiden avulla voidaan verrata matalaenergiatalon kulutuksia niin sanotun normitalon kulutuksiin.

As Oy Maakirjantie:
2 kerrostaloa, joissa 53 korkotukivuokra-asuntoa

Rakennus A Rakennus B
h+tupak 43,5 3 h+kk 41 1
2 h+k 59,5 4 h+tupak 44,5 4
2 h+kk 49,5 4 2 h+kk 44 4
2 h+tupak 50 1 2 h+kk 53 4
2 h+k 52,5 4 2 h+kk 54 4
2 h+k 58,5 4 2 h+k 55 4
3 h+k+s 71,5 4 3 h+kk 67 1
3 h+k+s 75,5 3 3 h+k+s 72,5 4
yhteensä 27 asuntoa yhteensä 26 asuntoa

Vuokrat vahvistetaan vuoden 2009 lopulla.

Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Huuhtanen-Metsähonkala-Viherkoski Oy, Juha Huuhtanen
Rakentaja: Rakennusliike Reponen Oy

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.