Takaisin arkistosivulle
5.5.2009 | Uutiset

VVO tutkii mallihuoneiston avulla ikäihmisten asuntojen käytettävyyttä ja toiminnallisuutta

Viikin palvelutalossa kartoitetaan ikääntyvän ihmisen tarpeita jo ennen rakennusvaihetta.

Ikääntyvän väestön asumistarpeiden huomioiminen liittyy oleellisesti VVO:n asiakasläheiseen toimintamalliin. VVO kehittää tulevaisuuden senioriasumista tutkimalla asuntojen käytettävyyttä ja toiminnallisuutta ikäihmisten tarpeet huomioiden. Tavoitteena on, että ikääntyvillä ihmisillä on mahdollisuus asua kotona mahdollisimman pitkään. Tällöin huomioidaan muun muassa esteettömyysvaatimukset.

Joustavasti muuttuva huoneistotyyppi liittyy VVO:n Viikin palvelutalohankkeeseen. Ennen rakennushanketta VVO:n vanhan toimitalon katutasoon valmistuneessa mallihuoneistossa tutkitaan tulevien asuntojen käytettävyyttä ja toiminnallisuutta.

Mallihuoneisto on 45 m²:n kaksio, jonka erityisluonteeseen kuuluvat liukuovilla kätevästi erotettavat huonetilat sekä pyörillä varustetut säilytyskomerot, joita on helppo siirtää asukkaan tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Keittiö- ja kylpyhuonetilojen varustelu, eri pintamateriaalien testaus sekä kalustamisvaihtoehtojen soveltuvuus iäkkäämmälle 75+ käyttäjäryhmälle ovat erityistarkastelun kohteena. Esteetön liikkuminen huoneistossa ja talon kaikkien palvelujen helppo saavutettavuus ovat keskeisiä tavoitteita hankkeessa.

Mallihuoneistossa hyödynnetään monipuolisesti suunnittelijoiden, rakentajien, viranomaisten ja kiinteistön omistajan työvälineenä, haettaessa optimaalisia ratkaisuja vanhusväestön asumiseen. Mallihuoneiston testaajia ovat luonnollisesti myös tulevan talon käyttäjät, joita löytyy nykyisistä VVO:n senioreista. Huoneistosta saatuja kokemuksia tullaan jatkossa hyödyntämään myös muissa vastaavissa hankkeissa.
– Mallihuoneiston avulla on tarkoitus ohjata palvelutalon suunnittelua, eliminoida vääriä ratkaisuja ja säästää rakentamiskustannuksia, kertoo osastonjohtaja Matti Niinimäki VVO:sta.

Viikin palvelutalo on VVO:n ensimmäinen hanke, jossa VVO:n vuokralaisille tarjotaan yhteistyö-kumppaneiden toimesta monipuolisia koti-, hoiva-, terveys- ja neuvontapalveluja oman asuintalon turvallisissa tiloissa. Palveluoperaattorina ja yhtenä kehityshankkeemme osapuolena toimii Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy. Hoiva Oy vuokraa esimerkiksi taloon rakennettavat kaksi dementoituneiden ryhmäkotiyksikköä, joiden palvelukapasiteetista Helsingin kaupunki on jo tehnyt ostopäätöksen.

Viikin hankkeeseen liittyvän kehittämisprojektin muina kumppaneina ovat Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus, ympäristöministeriö, Helsingin sosiaalivirasto, arkkitehtitoimisto JKMM ja Invalidiliiton esteettömyysasiamies. Ympäristöministeriö osallistuu kehittämishankkeen kustannuksiin ja hyödyntää hankkeen kokemuksia ohjeistaessaan erityisryhmien asunto- ja palvelutilarakentamista.

Viikin palvelutalon tavoiteaikataulu tähtää rakentamisen aloittamiseen syksyllä 2009 ja kaikkien 143 asunnon valmistumiseen vuoden 2011 kevään aikana.

Katso lisää kuvia seniorimallihuoneesta!
Lisätietoja: Matti Niinimäki, p. 020 508 3700
Mallihuoneistoon tutustumiset: Ulla Rannikko, p. 020 508 3227

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.