Takaisin arkistosivulle
19.8.2009 | Uutiset

VVO kehittäjäkumppanina Sitran Jätkäsaaren korttelihankkeessa

Kansainvälinen innovaatiokilpailu hakee energian säästämiseen tähtääviä asumisen rakentamisratkaisuja. Sitran kehityskumppani VVO haluaa olla mukana alan suunnittelun kärjessä. Hankekehitysjohtaja Esa Kankainen odottaa mielenkiinnolla kilpailun satoa.

Sitra on valinnut VVO:n ja SRV:n kehittäjäkumppaniksi Helsingin Jätkäsaaren korttelihankkeeseen. Korttelissa on noin 22 000 m² rakennusoikeutta, josta noin 13 000 m² on kaavoitettu asunnoiksi. Rakentamisoikeudesta puolet on omistusasunto-, neljäsosa vuokra- ja neljäsosa hitastuotantoa.

Helsingin Jätkäsaari on pääkaupunkiseudun uusin suurrakennuskohde, joka on profiloitunut aiemmat vuosikymmenet rahtiliikenteen satama-alueena. Satamatoimintojen siirryttyä Vuosaareen, Jätkäsaareen aiotaan rakentaa asuntoja noin 16 000 kaupunkilaiselle ja lisäksi työpaikkoja tulee noin 3 000 hengelle. Merellinen sijainti Helsingin keskustan tuntumassa asettaa rakentamiselle haastavat, mutta myös mahdollisuuksia täynnä olevat puitteet.

Alkukesän aikana Sitra järjesti energia- ja innovaatiokorttelin ympärille Low2No-suunnittelukilpailun. Kansainvälinen kilpailun tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja ja kokonaisvaltaisia energiankulutuksen vähentämiseen tähtääviä ehdotuksia. Kilpailussa haetaan työryhmää, joka voi yhdistää energiatehokkuuden, kestävän kehityksen, sosiaaliset ja taloudelliset näkökannat sekä laadukkaan arkkitehtuurin.

Kansainvälisesti lanseeratun kilpailun saavuttama suuri suosio yllätti järjestäjät. Kilpailuun vastaanotettiin yhteensä 73 hakemusta. Suunnittelukilpailun ensimmäisessä vaiheessa valittiin loppukilpailuun pääsevät viisi tiimiä. Kansainvälinen tuomaristo arvioi jäljelle jääneet ehdotukset ja se julkistaa voittajan 1.9.2009.

Kilpailun jälkeen Sitran tavoitteena on jatkaa energia- ja innovaatiokorttelin toteutuksen suunnittelua yhdessä VVO:n ja SRV:n kanssa. Kunnianhimoisena tavoitteena on saattaa kortteli valmiiksi vuoden 2012 loppuun mennessä.

Kehityksen kärjessä osaavien kumppaneiden kanssa

Esa Kankaisen mukaan VVO ja SRV valikoituivat Sitran kehittäjäkumppaneiksi ennen kaikkea molempien erityisosaamisen vuoksi. VVO:lla on pitkältä ajalta kokemusta asuntorakennuttamisesta ja SRV on tunnettu hyvästä projektiosaamisestaan ja toimistorakentamisestaan.

– Sitran tarjoama kehittämissopimus VVO:lle mahdollistaa rakennusalan kehityksen eturivissä toimimisen. Haemme jatkuvasti hyviä yhteistyökumppaneita. Jätkäsaari alueena ja korttelin kansainvälinen suunnittelukilpailu ovat asioita, joita ei voi ohittaa, muotoilee Kankainen.

– Luonnollisesti tämä on VVO:lle myös mielenkiintoinen mahdollisuus saada vuokra-asuntoja Helsingistä aivan meren tuntumasta. Helsingin paraatipaikat ovat jo lähes rakennettuja, muutamaa uniikkikohdetta lukuun ottamatta, jatkaa Kankainen.

Kankaisen mielestä Jätkäsaari on sijainniltaan hyvä, jonne on mahdollista rakentaa myös kustannustehokkaasti valtion tukemaa vuokra-asuntokantaa. Mahdollinen yhteistyösopimus Sitran kanssa aina lopputoteutukseen asti olisi Kankaiselle mieluisa asia. Energian säästämiseen tähtäävä kohde olisi eräänlainen jatkumo VVO:n jo aloittamalle matalaenergiarakentamiselle.

– Jännitys tiivistyy kisan loppusuoralla. Odotukset ovat kyllä korkealla. Kilpailun taso on ollut kova, joten voittajatyö voi tuoda vielä jotain aivan huikeata Jätkäsaarelle, Kankaisen summaa.
Lisätietoja:
Hankekehitysjohtaja Esa Kankainen puh. 020 508 3604
sähköposti: esa.kankainen@vvo.fi
Kilpailun sivusto: www.low2no.org/competition

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.