Takaisin arkistosivulle
15.9.2011 | Uutiset

Vuokra-asunnon löytäminen on kiven alla – Vuokra-asunnon hakijoiden määrä kasvoi 19 prosenttia

VVO:n vuokra-asuntojen kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti painottuen yksiöihin ja kaksioihin. Suurin yksittäinen hakijaryhmä on alle 25-vuotiaat nuoret, joiden osuus VVO:n hakijoista on 39 prosenttia. Vuokra-asuntoa etsivän kannalta mahdollisuus saada asunto on nyt huonompi kuin kertaakaan 2000-luvulla. Verrattaessa koko maan tilannetta, kuukausittain saapuneiden uusien hakemusten määrä on kasvanut VVO:lla 19 prosenttia vuoden 2010 elokuun hakemusmääriin nähden. Helsingissä hakijoiden määrät ovat kasvaneet erityisesti nuorten alle 25-vuotiaiden keskuudessa. Tässä ikäryhmässä uusissa asunnonhakijoissa oli 17 prosenttia kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Luvuissa näkyy yleisen taloustilanteen ja asuntomarkkinoiden kehitys. Vielä 2 vuotta sitten yli 3 800 hakemuksen määrää kuukaudessa pidettiin korkeana. Nykyisin hakemuksia tulee VVO:lle keskimäärin noin 4 600 kappaletta kuussa. Heinä- ja elokuussa rikottiin jo 6 000 saapuneen hakemuksen raja, sanoo yksikönjohtaja Juha Heino VVO:lta.

– Asunnonhakijoista kolme neljästä hakee yksiötä tai kaksiota ja varsinkin pääkaupunkiseudulla on kova kysyntä näistä asunnoista. Tämä näkyy VVO:nkin hakijamäärissä. Pääkaupunkiseudulla pitää löytää keinoja vuokra-asuntotuotannon kokonaismäärän kasvattamiseksi. Alan toimijat pitäisikin ottaa mukaan keskusteluihin aiesopimuksin toteutettavasta tuotannosta, toteaa VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Asumisen hinta selittää kysynnän keskittymistä pieniin asuntoihin. Asumisen kustannusten noustessa hakijat tyytyvät aikaisempaa pienempiin asuntoihin. Tilanteeseen ei ole lähitulevaisuudessa odotettavissa muutosta, sillä rakennuskustannusten nousun lisäksi kasvaneet energia- ja ylläpitokustannukset tulevat väistämättä lisäämään asumisen kuluja entisestään.

– Tilanne vuokra-asuntomarkkinoilla ei näytä ainakaan ihan heti paranevan. Vuokra-asuntotuotanto on tänä vuonna huipussaan, mutta jo ensi vuonna valmistuvien uudiskohteiden määrä romahtaa. Nykyiset tukiehdot eivät houkuttele riittävästi uusien hankkeiden käynnistämiseen valtion tuella. Myös alan suhdannetilanne vaikuttaa vuokra-asuntojen aloituspäätöksiin. Uudisrakentamisen kustannukset ovat kasvaneet vuodessa lähes kymmenen prosenttia, vahvistaa Juha Heino.

Lisätietoja,

Jani Nieminen
toimitusjohtaja, VVO-yhtymä Oyj
puh. 020 508 3201

Juha Heino
yksikönjohtaja, VVO-yhtymä Oyj
puh. 020 508 3704

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.