Takaisin arkistosivulle
5.6.2018 | Uutiset

Vuokra-asujat tarvitsevat lisää tietoa vastuullaan olevista veden ja energian säästöön liittyvistä asioista

Asukastapahtuma tänään Vantaalla – tarjolla käytännön vinkkejä arjen kiertotalouteen

Suomalaiset vuokra-asujat suhtautuvat vastuullisesti kotiensa ylläpitoon ja haluavat pitää asunnoistaan hyvää huolta. Veden ja energian säästöön liittyvissä ylläpitotoimissa tietoisuutta pitäisi kuitenkin edelleen lisätä, sillä lähes 40 % ei tiedä, mitkä veden ja energian säästöön liittyvät asiat ovat heidän vastuullaan. Yleisimmin apua kysytään huoltoyhtiöstä tai sukulaisilta ja ystäviltä.

Nämä tiedot selvisivät Kojamon, Lassila & Tikanojan, Motivan ja Sitran kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin vuokra-asujien ja omistusasunnossa asuvien asenteita, näkemyksiä ja motivaatiotekijöitä liittyen arjen kiertotalouteen ja asumiseen. Kyselyyn vastasi noin 1 500 suomalaista, joista reilu 500 asuu vuokralla.

Kiinteistöjen hyvä ylläpito on keskeinen osa kiertotaloutta

Suomalaisesta kansallisvarallisuudesta jopa 70 % on kiinni kiinteistöissä ja rakennusten lämmitykseen kuluu yli neljännes käytettävästä energiasta. Kiinteistöt ovatkin tärkeä osa resurssien tehokkaaseen käyttöön tähtäävää kiertotaloutta.

”Kiertotaloutta edistää se, että rakennuksista ja asunnoista pidetään hyvää huolta. Näin esimerkiksi sisustusmateriaalien ja taloteknisten laitteiden käyttöikä pitenee, eikä niitä tarvitse ennenaikaisesti uusia. Lisäksi kiinteistöjen hyvinvointi tuo viihtyisyyttä asumiseen”, sanoo projektipäällikkö Markus Alftan Lassila & Tikanojalta.

Kuluttajien tukena monipuolinen neuvonta

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset vuokra-asujat ovat halukkaita pitämään hyvää huolta kodeistaan, mutta tietoisuutta asukkaan vastuulla olevista – veden ja energiansäästöä lisäävistä – ylläpitotoimista pitää edelleen lisätä. Lähes 40 % vuokra-asujista ei tiedä, mitkä asiat ovat heidän vastuullaan.

”On äärimmäisen tärkeää, että kuluttajien tietoisuutta omaan arkeen vaikuttavista kestävistä valinnoista lisätään. Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta tarjoaa osaltaan käytännön vinkkejä ja niksejä energiansäästöön ja energiatehokkuuteen”, sanoo viestintäjohtaja Kati Laakso Motivasta.

Kojamon Lumo-taloissa kiertotalouden edistäminen on yhteispeliä asukkaiden, Kojamon ja yhteistyökumppaneiden kesken. Ammattitaitoisella kiinteistönhoidolla on tärkeä osuutensa, mutta myös asukkailla on tärkeä rooli kiinteistöjen ja viihtyisyyden ylläpidossa.

”Ryhtymisen kynnys kannattaa pitää mahdollisimman matalana. On parempi panostaa vaikka viikoittain kymmenen minuuttia kuin uhrata kerran vuodessa koko päivä. Pyrimme siihen, että jokainen asukkaamme kokisi olevansa tärkein ja osaavin ihminen oman kodin arkisessa kunnossapidossa ja hoidossa. Autamme luonnollisesti mielellään, kun asukkaan omat tiedot ja taidot loppuvat”, sanoo yksikönjohtaja Pasi Kujansuu Kojamosta.

Hyvä esimerkki pienestä, mutta merkityksellisestä asiasta on liesituulettimen rasvasuodatin, jonka puhdistus ja vaihtaminen ovat asukkaan vastuulla. Jos suodatinta ei puhdisteta, ruoankäryt eivät poistu huoneistosta ja asunnon sisäilman laatu kärsii. Ilmanvaihtokanavat menevät myös pikkuhiljaa niin huonoon kuntoon, että ne vaativat jossakin vaiheessa isomman remontin.

Oma talkkari pitää kiinteistön kunnossa ja energiatehokkaana

Vuokra-asujat kääntyvät ylläpidon haasteissa yleisimmin huoltoyhtiön puoleen. 69 % sanoo pyytävänsä apua juurikin huoltoyhtiöltä, jos he eivät itse osaa tehdä tarvittavia huoltotoimenpiteitä. Puolet sanoo kääntyvänsä perheenjäsenten tai ystävien puoleen.

”Toimintamalli kiinteistönomistajan ja huoltoyhtiön välillä pitäisi olla niin joustava, että asiakas saa tarvitsemansa avun vaivattomasti eikä sukulaisia tarvitse vaivata. Monin paikoin tässä on edelleen parantamisen varaa”, sanoo L&T:n Markus Alftan.

L&T on Kojamon yhteistyökumppani pääkaupunkiseudun Lumo-talkkareissa. Lumo-talkkarit ovat erikoistuneita kiinteistönhoidon ja talotekniikan ammattilaisia, jotka toimivat itselleen nimetyissä Lumo-kohteissa. Toimintamalli saa asukkailta kiitosta, sillä talokohtaisten talonmiesten ansiosta kiinteistöjen hoito- ja huoltotyöt hoituvat nyt entistä sujuvammin.

”Lumo-talkkarit tuntevat hyvin vastuullaan olevat talot, niiden tekniikan ja myös asukkaat. Olemme yrittäneet tuoda perinteisen, talossa asuvan talonmiehen parhaat piirteet takaisin. Oma talkkari pitää kiinteistön kunnossa ja energiatehokkaana”, jatkaa Kojamon Pasi Kujansuu.

Asukastilaisuus tänään Vantaalla – jaossa käytännön vinkkejä kiertotalouteen

Kojamo ja Lassila & Tikanoja järjestävät tänään 5.6. Maailman ympäristöpäivän asukastapahtuman Vantaalla sijaitsevassa Malminiityn Lumo-kohteessa. Tilaisuuteen on kutsuttu kaikki noin 1 300 asukasta teemalla kuluttaminen, huolto ja korjaus. Tapahtumapisteissä on kodinhoito- ja ympäristöneuvontaa, pyöränkorjauspiste, Lumo-talkkarin nurkka, konenäyttely sekä urheiluvälineiden ja pyörien kierrätyspiste.

Tapahtuma on osoitteessa Malminiityntie 12, Vantaa klo 15-20. Tilaisuus on suunnattu Malminiityn Lumo-asukkaille, ja se on osa Kojamon, Lassila & Tikanojan, Motivan ja Sitran Kiertotalo-hanketta.

Vinkkivideot huoltotoimenpiteistä:

Hajulukon puhdistus: https://youtu.be/03f4q2fZj4w

Lattiakaivon puhdistus: https://youtu.be/HFkEwHSrIj8

Liesituulettimen puhditus: https://youtu.be/yt1rABS3nbQ

Kojamo, Lassila & Tikanoja, Motiva ja Sitra selvittivät yhdessä suomalaisten asenteita, näkemyksiä ja motivaatiotekijöitä liittyen kiertotalouteen asumisessa. Aula Research toteutti kyselytutkimuksen ajanjaksolla 5.-12.3.2018. Kyselyn aiheena olivat vuokra-asujien ja omistusasunnossa asuvien asenteet, näkemykset ja motivaatiotekijät liittyen kiertotalouteen. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1 466 mannersuomalaista ikäluokassa 18-75 vuotta. Tutkimuksen pohjalta tavoitteena on edistää kiertotaloutta vuokra-asujien keskuudessa käytännön arkisten tekojen kautta.

Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niista syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Asumisessa kiertotalous liittyy myös energiansäästöön, asuntojen mahdollisimman hyvään ylläpitoon sekä ennaltaehkäisevään huoltoon.

Kojamo on vuokra-asumisen ja asuntosijoittamisen edelläkävijä, joka on uudistunut voimakkaasti viime vuosina. Uudistumisen avulla Kojamo voi luoda aidosti parempaa kaupunkiasumista nopeasti muuttuvassa maailmassa. Kojamo muuttaa suomalaista yhteiskuntaa yhdessä asiakkaiden, yritysten, kaupunkien ja muiden toimijoiden kanssa.