Vantaan Malminiityn viidentoista vuokratalon viisi vuotta kestänyt peruskorjaus valmistui viime heinäkuussa. VVO-konsernin ensimmäinen asuinalue tarjoaa nyt asukkailleen nykyaikaista asumismukavuutta, aivan kuten valmistuessaan yli neljäkymmentä vuotta sitten.
Annikki Jokelaisen koti on kaksi vuotta sitten remontoidussa vuokrakaksiossa Malminiityssä.
– Kylpyhuoneeni on pieni, mutta kunnoltaan hieno. Keittiökin on siisti ja nätti. Tosin minun kotini oli myös ennen remonttia ihan hyvässä kunnossa, kun olin sitä hyvin pitänyt, rouva naurahtaa.
Remontti-sana on tässä yhteydessä kuitenkin vähättelyä, kun tarkoitetaan VVO-konsernin koko Malminiityn alueen 15 kerrostalon kattavaa peruskorjausta. Siinä korjattiin vuosien 2011-2015 aikana talojen viemärit, vesijohdot ja talotekniikkaa, sekä kaikkien 591 asunnon kylpyhuoneet, keittiöt ja pinnat. Kaikkinensa perusparannus maksoi noin 23 miljoonaa euroa ja investoinnin takaisinmaksuaika on noin 29 vuotta.
Työn perässä Malminiittyyn
Malminiitty on VVO-konsernin historian ensimmäinen vuokra-asuntokohde. Alueen ensimmäiset talot valmistuivat 1970 keskelle peltoa Tikkurilan ja Koivukylän väliin, kuitenkin pääradan läheisyyteen. Lähiöt kasvoivat kohisten, kun väki muutti maalta parempien työmahdollisuuksien perässä kaupunkeihin ja niiden lähiöihin.
– Minäkin muutin mieheni kanssa Kajaanista pääkaupunkiseudulle työn perässä ja vuonna 1970 Malminiittyyn, sen toisena valmistuneeseen taloon, Annikki Jokelainen muistelee.
– Täällä olen nyt asunut jo yli 40 vuotta ja lapseni kasvattanut.
Malminiityn alueen 15 talosta muodostui vuosien saatossa oma ”kylänsä”, jossa elettiin, kuoltiinkin, rakastettiin ja riideltiin, tehtiin työtä ja pidettiin myös naapureista huolta. Asukastoiminta oli alusta saakka vilkasta.
2010-luvulle tultaessa talot olivat kuitenkin kuntonsa puolesta tulleet tiensä päähän ja syntyi päätös ja löytyi keinot toteuttaa mittava korjaushanke.
– Malminiitty on meille tärkeä osa toimintaa ja yrityksen historiaa. Myös sen sijainti on hyvä, Leinelän uudelle juna-asemallekin on vain kilometrin matka. Haluamme pitää asunto-omaisuudestamme hyvää huolta, ja uskomme, että järkevän hintaiselle, korjatulle vuokratalolle vastaavalla sijainnilla löytyy jatkossakin kysyntää, kertaa VVO-konsernin investointijohtaja Mikko Suominen.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA vapautti ARA-lainoitettuina rakennetut Malminiityn talot aravarajoituksista vuonna 2010, muutamaa vuotta ennen, kuin ne olisivat muutenkin vapautuneet.
– Vantaan kaupunki suhtautui positiivisesti VVO-konsernin suunnitelmiin ja puolsi talojen aravarajoituksista vapautusta. VVO sitoutui peruskorjaukseen yhdessä sovitussa aikataulussa ja lopputulos on hieno. Kun Malminiityn pohjoisosaakin on täydennetty omistusasunnoilla, koko alue on monipuolistunut kaupungin tavoitteiden mukaisesti, toteaa Vantaan kaupungin asumisasioiden päällikkö Tuula Hurme.
VVO-konserni otti peruskorjausta varten lainaa vapailta markkinoilta, eikä remontin kustannuksia kerätty omakustannusvuokrissa. Alueen peruskorjaus kesti viisi vuotta ja eteni taloittain porras kerrallaan. Se toteutettiin kumppanuushankkeena NCC:n kanssa.
– Rakentaminen kävi tehokkaammaksi vaihe vaiheelta ja kustannuksetkin pysyivät kohtuullisina. Voin vain olla tyytyväinen yhteistyöhön NCC:n kanssa, arvioi Suominen.
Remonttievakko oli haastavaa aikaa
Malminiityn asukkaille peruskorjaus merkitsi omasta kodista lähtemistä, joskin vain väliaikaisesti. Korjausta oli kuitenkin jo odotettu, ja selvää oli, että valtavan remontin pölyn ja melun keskelle ei voinut jäädä asumaan.
VVO-konserni pyrki helpottamaan asukkaiden tilannetta tarjoamalla kaikille sijaisasuntoa mahdollisuuksien mukaan samalta alueelta tai muualta asukkaiden toiveiden mukaan. Ja kaikille asukkaille tarjottiin mahdollisuus palata korjauksen jälkeen takaisin vanhaan kotiinsa, tai vielä harkita erikokoisen kodin vastaanottamista omien tarpeiden mukaan. Takaisinmuutot konserni kustansi. Asukkaiden väliaikainen asuttaminen ja muuttojen järjestäminen oli iso urakka kohteesta vastaaville isännöitsijälle ja myyntineuvottelijalle.
– Meillä oli valtava määrä ihmisiä liikuteltavana, kun lähes kaikissa Malminiityn asunnoissa asuttiin. Parhaamme teimme ja kaikkinensa asiat sujuivat hyvin, kertoo isännöitsijä Susanna Nieminen.
– Minulle oli heti selvää, että en halua muuttaa kahteen kertaan. Kun vanha kotini tuli remonttivuoroon, muutin mielelläni pysyvästi viereisen talon vastaremontoituun asuntoon. Mukavasti kaikki meni, se muuttokin, Jokelainen kertoo.
Hyvää asumista
Talotoimikunnan puheenjohtaja Kira Kuronen muutti poikansa kanssa Malminiityn jo remontoituun taloon vuonna 2014. Ajatus muutosta entistä suurempaan kotiin syntyi lennosta, kun hän oli ystävänsä mukana asuntonäytöllä.
– Kaikki oli niin uutta ja siistiä ja kun tarjolla oli minullekin vanhaa kotiani väljempi vaihtoehto, niin seuraavana päivänä ystäväni lisäksi myös minulla oli uusi koti, Kuronen kertoo nopeasta toiminnasta.
Malminiityn mittava perusparannus valmistui vihdoin heinäkuussa 2015, ja talot ovat taas täynnä asukkaita.
– Olisi ne ikkunat ja parvekkeetkin voinut samalla korjata, tuumii Jokelainen.
Korjaus kuitenkin mitoitettiin niin, että alueen vuokrataso voitiin pitää maltillisena: remontin jälkeen vuokria nostettiin 2 euroa neliöltä. Ovien, ikkunoiden ja parvekkeiden korjaaminen päätettiin jättää myöhemmin toteutettavan julkisivuremontin yhteyteen.
Jos Malminiitty tunnettiin vanhastaan Vantaan edullisimmista vuokrista, niin kyllä se tänäkin päivänä edustaa järkevän hintaista, aktiivista ja hyvää vuokra-asumista.
Lisätietoja:
investointijohtaja Mikko Suominen, VVO-yhtymä Oyj, puh. 040 5040915, etunimi.sukunimi@vvo.fi
VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin yksityinen vuokranantaja. Yhtiö tarjoaa hyvää vuokra-asumista ja asumisen Lumo-palveluja. Konserniin kuuluu noin 32 500 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea. Konserni työllistää noin 300 asumisen ammattilaista.