Vuokra-asunnoista on pääkaupunkiseudulla huutava pula. Tarjonnan kasvattamiselle – erityisesti kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille – on suuri tarve. Kaikki myöntävät ja tietävät tämän. Halu uusien asuntojen tuottamiselle on olemassa. Ihmetellään, miksi niitä ei rakenneta – vaikka syyn kaikki tietävät.
– Kohtuuhintaisen vuokran lähtökohta on kohtuuhintainen rakentaminen. Esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa rakentamisen kokonaiskustannukset ovat 1 400-1 700 e/asm², Suomessa vuokratalon rakentaminen maksaa jopa kolme kertaa enemmän. Lisäksi kiinteistöjen ylläpidon kustannukset ovat täällä selkeästi korkeammalla tasolla. Kohtuuhintaiseen vuokraan ei siten ole perusedellytyksiä, toteaa VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen.
Rakentamisen kalleuden taustalla on monia syitä. Rakentamisen koko prosessi on ketjuuntunut oleellisesti aikaisempaa enemmän.
– Tontin pohjatutkimuksen tekevästä yrityksestä lähtien aina asuntojen ja pihojen valmistumiseen saakka koko ketjussa on kymmeniä yrityksiä, joiden tavoite on pyrkiä ottamaan kakusta oma voitto-osuutensa. Samaan aikaan ovat rakentamismääräykset ja kaavoittajien vaatimukset kasvaneet. Jokainen kunta haluaa tehdä upeampia ja monimuotoisempia taloja. Halu koko ajan laadukkaampaan johtaa koko ajan kalliimpaan, toteaa Nieminen.
Pari vuotta sitten aloitetut normitalkoot eivät käytännössä johtaneet mihinkään. Rakentajilla ja rakennuttajilla on yhtenäinen näkemys siitä, miten määräyksiä olisi syytä ja mahdollista väljentää. Niemisen mukaan yhtä syytä tai yhtä keinoa ei ole olemassa. Autopaikkamääräyksistä aiheutuvat kustannukset ovat enimmillään lähes 1 000 e/asm², kaavoittajan vaatimusten monimuotoisuudesta 250 e/asm², jatkuvasti kasvavista yhteistilavaatimuksista noin 200 e/krsm² ja esteettömyysmääräyksistä noin 150 e/asm². Edellä on lueteltu suurimmat säästökohteet. Listaa voisi vielä helposti jatkaa. Oleellista on kuitenkin huomata, että kyse on tahdosta. Viimeisen kolmen vuoden aikana on tehty kolme asuntopoliittista tavoiteohjelmaa ilman suurempia onnistumisia. Luettelo asuntorakentamisen hintaa nostavista tekijöistä, joista voitaisiin luopua, on kuitenkin valmiina.
– Kohtuuhintaisuutta parantaisivat asunnot, jotka olisivat tasoltaan hyviä ja asuttavia. Onko mahdotonta ajatella, että kohtuuhintainen vuokra-asunto poikkeaa tasoltaan ja vaatimuksiltaan myytävistä omistuskohteista? Julkinen valta voisi omilla päätöksillään vaikuttaa rakennuskustannusten madaltumiseen helposti 1 000-1 500 e/asm², toteaa Nieminen. – Tällä ja riittävällä rakentamiskelpoisella tonttitarjonnalla olisi selvästi suurin kasvattava vaikutus vuokra-asuntojen tuotantomääriin.
Lisätietoja: Jani Nieminen, toimitusjohtaja, VVO-yhtymä Oyj, puh. 020 508 3201
VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.