Takaisin arkistosivulle
26.8.2011 | Uutiset

Preesens – hyvää kaupunki­asumista pienille asunto­kunnille

VVO:n uuden asuntokonseptin pilottikohde Helsingin Jätkäsaareen on siirtymässä rakennuslupavaiheeseen. Hankkeen tavoitteena oli kehittää uusi, nykyisiä vakiintuneita huoneistotyyppejä laadullisesti kehittyneempi malli pienehköille kerrostaloasunnoille ja niitä sisältävälle korttelille.

Kohde toteutetaan autottomana. Kalliiden parkkipaikkojen pois jättäminen mahdollistaa panostamisen asumisen laatua parantaviin ratkaisuihin.

Preesens-asuminen tukee kestäviä elämäntapavalintoja

Konseptin yhtenä lähtökohtana on slow living -ajattelu, jonka ihanteena on ekologisuuden, eettisyyden ja elämyksellisyyden yhdistyminen rauhalliseen ja läsnä olevaan elämäntyyliin. Arkipäivän uutta luksusta ovat kohtuullisuus, yhteisöllisyys ja mahdollisuus aktiiviseen viihtymiseen omassa naapurustossa ja asuinalueella.

Jätkäsaaren monipuoliset palvelut ja hyvät julkisen ja kevyen liikenteen yhteydet tarjoavat loistavat puitteet näille tavoitteille.

Uusi huoneistotyyppi erityisesti sinkuille ja dinkuille

Asuntosuunnittelun perusyksikkönä on uusi studioasuntotyyppi, joka muodostuu keskustilasta ja siihen aukeavista alkovimaisista osista. Intiimi sisäänvedetty parveke on oleellinen osa tilakokonaisuutta.

Ideana on, että myös pienehkössä tilassa voi luontevasti jäsentää ja rauhoittaa eri toiminnot toisistaan. Tilat on suunniteltu yleispäteviksi siten, että niiden käytön eri tarkoituksiin voi valita vapaasti omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan.

Huoneistovarastot on liitetty asuntojen yhteyteen, mikä osaltaan helpottaa tehokkaan tilankäytön joustavuutta. Myös muihin kaluste- ja materiaaliratkaisuihin on etsitty hieman totutusta poikkeavia ratkaisuja.

Studioasuntojen koko vaihtelee 39 ja 52 neliömetrin välillä. Lisäksi rakennukseen tulee jonkin verran perheasunnoiksi sopivia isompia huoneistoja ja alakertaan muutama työtilallinen ateljeeasunto.

Rakennuksen kokonaisratkaisu tukee modernia yhteisöllisyyttä

Talo muodostaa kylämäisen kokonaisuuden. Asunnot sijoittuvat pitkänomaisten käytävätilojen varrelle, jotka toistavat Jätkäsaaren kuja- ja aukiotilojen polveilua. Käytävältä avautuu vuorotellen näkymiä ulos Jätkäsaareen tai sisätilan suuriin alueen historiaa kuvittaviin seinäpaneeleihin. Näin rakennus liittyy myös ajallisesti ympäröivään kaupunkirakenteeseen.

Yhteistilojen erikoisuuksia ovat väljät ja keskeisesti sijoitetut polkupyörien säilytys- ja huoltotilat sekä katolla komeasti puistoon aukeava yhteinen talvipuutarha.

Hankkeen suunnittelukonsultti on Arkkitehtitoimisto HMV. Rakentaminen pyritään käynnistämään keväällä 2012 jolloin kohde valmistuisi kesällä 2013.

Hanke kuuluu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan.
Preesens-asumisen ideaa ja taustoja on esitelty tarkemmin oheisessa selostuksessa.

Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Niina Savolainen 020 508 3222
Projektipäällikkö Urpo Koivusaari 020 508 3670

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.