Takaisin arkistosivulle
12.4.2011 | Uutiset

Piilo: Asumiskulujen osuus tuloista kasvaa huolestuttavasti

Valtakunnallisilla VVO-päivillä puhunut VVO:n toimitusjohtaja Urpo Piilo perää päätöksiä asumiskulujen katosta. Piilo totesi, että asuminen on ihmisen perustarve, johon myös VVO:n on pysyttävä yhteiskuntavastuullisena toimijana vastaamaan. Huolena ovat kuitenkin yhä nousevat asumisen kustannukset.

– Suomalaisen yhteiskunnan piirre on kallis asuminen. On hyvin huolestuttavaa, että asumiskulut karkaavat käsistä. Asumistuki ei ole pysynyt kasvavien asumiskulujen mukana. Niinpä asumiskulujen osuus bruttotuloista on kasvanut. Milloin saavutetaan kipukynnys, kysyy Piilo.

Piilo vahvisti oman näkemyksensä julkisuudessa käydystä keskustelusta vuokra-asumisen hinnasta. Uusia edullisia vuokra-asuntoja ei saada markkinoille. Tonttien hinta, rakentamisen kalleus ja lain vaatimukset ovat ketju, jonka lopputuote on yhä kallistuva vuokra-asuminen. Pahimmillaan uudisvuokrakohteita ei saada edes liikkeelle. Ihmisten maksukyky ei riitä nykyisiin uudistuotantokohteisiin.

– Rakennuttamisedellytysten puuttuessa, ei aloituspäätöksiä tehdä. Väestö pakkautuu kasvukeskuksiin, mutta asuntokysyntään ei pystytä vastaamaan.

– Kyllä minua Suomen vuokra-asumisen ykköstoimijan edustajana ihmetyttää, mistä alalla riittää voimavaroja asuntojen markkinakelpoisena pitämiseen ja kunnossapitoon. Uudistettavien energiamääräyksien hinta myös huolestuttaa. Jos myös vanheneva asuntokanta on kunnostettava nykyvaatimusten mukaiseksi, on koko toimiala pulassa, kritisoi Piilo.

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.