Takaisin arkistosivulle
5.6.2023 | Mediatiedotteet

Lumo-kotien asuntokohtainen hiilijalanjälki on puolittunut tavoiteltua nopeammin

Kojamo Oyj Mediatiedote 5.6.2023 klo 13:00

Lumo-kotien asuntokohtainen hiilijalanjälki on puolittunut tavoiteltua nopeammin

Kojamo on jo puolessa välissä matkalla kohdin hiilineutraaliustavoitettaan – kiinteistöjensä hiilineutraalia energiankäyttöä vuoteen 2030 mennessä. Asuntokohtainen hiilijalanjälki on viimeisimmän huhtikuussa laaditun ennusteen mukaan pienentynyt reilun kolmen vuoden aikana jo 50 prosenttia.

Asumisen alalla tärkeimmät ympäristövaikutukset liittyvät kiinteistöjen käytönaikaiseen energiankulutukseen ja siitä aiheutuviin hiilidioksidipäästöihin kiinteistöjen pitkän elinkaaren takia.

Kojamo on vastuullisuusohjelmallaan sitoutunut kiinteistöjensä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä. Osana hiilineutraaliustavoitetta Kojamo on liittynyt myös kansainväliseen World Green Building Councilin nollahiilisitoumukseen (Net Zero Carbon Buildings Commitment). Yksi tärkeimmistä vastuullisuusmittareista on Lumo-kotien asuntokohtainen hiilijalanjälki, jonka osalta on saavutettu jo merkittäviä tuloksia.

”Asuntokohtainen hiilijalanjälki on ennusteen mukaan laskenut vuodesta 2019 vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin loppuun mennessä jo 50 prosenttia. Olemmekin aikataulullisesti merkittävästi edellä tavoitettamme”, Kojamon vastuullisuuspäällikkö Niina Turri iloitsee.

Tiekartan mukaisesti kohti kiinteistöjen hiilineutraalia energiankäyttöä

Vuonna 2021 valmisteltu tiekartta ohjaa Kojamon hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Tiekartta sisältää toimenpiteitä, kuten kiinteistöjen ilmanvaihdon ja vesitehokkuuden parantamista, asuntokohtaista lämmityksen optimointia ja suurempia maalämpöhankkeita sekä aurinkopaneelien käyttöönottoa. Tavoitteena on kiinteistöjen tehokas energiankäyttö asumisviihtyvyydestä tinkimättä.

Päästövähennystavoitteekseen Kojamo on asettanut koko kiinteistöportfolionsa – tänä päivänä noin 39 000 asunnon – vähintään 4 prosenttia vuosittaisen asuntokohtaisen hiilidioksidipäästövähennyksen vuoden 2025 loppuun asti. Tavoite ylittyi jo vuonna 2022, kun asuntokohtainen päästövähennys oli 9,4 prosenttia. Vuosittainen päästyvähennystavoite on tarkoitus päivittää vuonna 2025.

”Tiekartan mukaisilla energiatehokkuuden parantamistoimilla on ollut merkittävä vaikutus asuntokohtaisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Kiitos kuuluu kuitenkin myös kaukolämpöyhtiöille, jotka ovat omien hiilineutraaliustavoitteidensa mukaisesti lisänneet uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun kaukolämmön saatavuutta, jonka avulla mekin olemme voineet lisätä päästöttömän kaukolämmön käyttöä Lumo-taloissa”, Turri taustoittaa.

Kaukolämmön päästöt muodostavat suurimman osan asuntokohtaisesta hiilijalanjäljestä.

Kojamon hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista tukee myös vuoden 2019 alusta alkaen uusiutuvilla energianlähteillä tuotettu kiinteistösähkö, jolla valaistaan yleistilat ja pihat, lämmitetään talosaunat, pyöritetään pesutuvan koneita ja hoidetaan ilmanvaihto kaikissa Lumo-taloissa ympäri Suomen.

”Kehitämme jatkuvasti toimintaamme Lumo-talojen energiatehokkuuden parantamiseksi ja Lumo-kotien hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Olemme edenneet hienosti tavoitteemme mukaisesti, mutta vielä on paljon töitä tehtävänä, esimerkiksi koko arvoketjun päästöjen ja päästöjen vähentämismahdollisuuksien kartoittamisessa”, Turri taustoittaa.

Lumo auttaa asukkaitaan tekemään kestäviä valintoja arjessa

Asukkaidensa kestävää elämäntapaa tukeakseen Lumo on rakentanut asukkaidensa käyttöön hiilijalanjälkitestin, jonka avulla asukkaat voivat arvioida oman elämäntapansa kestävyyttä erityisesti asumiseen, kuluttamiseen ja liikkumiseen liittyvien kysymysten avulla.

Hiilijalanjälkitestiin on liitetty vinkkejä ja Lumo-palveluita, joiden avulla asukkaat voivat halutessaan pienentää omaa hiilijalanjälkeään entisestään. Asukkaat voivat esimerkiksi osallistua ilmastotalkoisiin nollaamalla lämmityksen hiilijalanjäljen ostamalla Nollaa lämmityksen hiilijalanjälkesi -palvelun.

”Vastuullista asumista tukevat palvelut ovat tärkeä osa palveluvalikoimaamme. Meille on tärkeää, että asukkailla on mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja myös asumiseen liittyen. Olemme muun muassa lisänneet sähköautojen latauspisteitä asukkaiden toiveesta. Latauspisteitä on jo yli 1500 kpl”, Turri kertoo.

Lisätietoja:

Pasi Kujansuu, yksikönjohtaja, Kiinteistöpalvelut, Kojamo Oyj, puh. 020 508 4422, pasi.kujansuu@kojamo.fi

Niina Turri, vastuullisuuspäällikkö, Kojamo Oyj, puh. 020 508 4018, niina.turri@kojamo.fi

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi