Takaisin arkistosivulle
4.5.2016 | Uutiset

IoT:lla tasaista asumismukavuutta VVO-konsernin kohteissa Espoossa

Keskustelevat seinät viestivät poikkeamista ennen kuin asukas huomaakaan

VVO-konserni ja verkko-operaattori Digita testaavat asuntojen lämpötila- ja kosteustiedon keräämistä ja hyödyntämistä yhteisessä pilottihankkeessa kevään 2016 aikana. Tavoitteena on säätää kerätyn tiedon perusteella kiinteistön järjestelmiä niin, että asumisolosuhteet pysyvät ihanteellisina. Digitan ratkaisun ansiosta tiedonkeruu on erittäin kustannustehokasta. Pilotti toteutetaan 200 vuokra-asunnossa Espoossa.

– Terveellisten olosuhteiden ylläpitäminen on vaivatonta, kun reaaliaikaisesti tunnistetaan asiakkaan kokemukseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi selvät huoneistokohtaiset viat voidaan havaita jatkuvalla mittauksella jopa ennen kuin asiakas ehtii itse reagoida asiaan. Meillä on vastaavia mittauksia jo useissa kohteissa, mutta Digitan ratkaisussa ei tarvita kiinteistökohtaisia asennuksia lainkaan, vaan asuntojen sisäseiniin asennettavat anturit keskustelevat suoraan Digitan järjestelmän kanssa, VVO-yhtymän kiinteistökehityksen yksikönjohtaja Kimmo Rintala sanoo.

Pilottivaiheessa tieto kerätään antureista yksinkertaiseen käyttöliittymään ja tehdään mittaustulosten perusteella tarvittavat säädöt. Pilottijakson jälkeen antureita lisätään mahdollisesti myös muihin kohteisiin.

Reaaliaikaista tietoa asumisolosuhteista,
ei kiinteistökohtaisia asennuksia

Digitan verkon ansiosta riittää, että anturit kiinnitetään haluttuihin mittauspisteisiin. Erillisiä talokohtaisia järjestelmiä ei tarvita.

– Digitan IoT-ratkaisut hyödyntävät LoRa-tekniikkaa. LoRa on uuden sukupolven radioteknologia, joka on suunnattu erityisesti esineiden internetin sovellusten tarpeisiin. Edullisen hinnan, alhaisen tehonkulutuksen sekä erinomaisen kantaman ansiosta teknologialla on paljon sovellusalueita. Paristokäyttöisiä antureita on helppo asentaa eikä keskusyksiköitä tarvita. Paristot kestävät useita vuosia, joten kiinnityksen jälkeen anturit voi käytännössä unohtaa, kertoo Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Verkon rakennus jatkuu

Digita hyödyntää verkon rakentamisessa omia korkeita radio- ja tv-mastojaan. Tällä hetkellä pilottiverkko kattaa suuren osan pääkaupunkiseudusta. Digita laajentaa verkkoa asiakastarpeiden mukaan. Verkon rakennus alkaa suurista asutuskeskuksista ja etenee pienemmille paikkakunnille lähivuosien aikana.

– Uskomme, että IoT-tekniikka tulee mullistamaan arjen toimintoja. Jo nyt sen avulla voidaan valvoa esimerkiksi varastotilojen olosuhteita, laitteiden käyttöä ja huolehtia kulunvalvonnasta. Tulevaisuudessa myös päätelaitteiden paikannus voi tulla verkon ominaisuudeksi, jolloin palveluvalikoima voi laajentua esimerkiksi pakettien ja kotieläinten seurantaan. Periaatteessa vain taivas on rajana erityyppisille sovelluksille.

Lisätietoja:

Kiinteistökehityksen yksikönjohtaja Kimmo Rintala, VVO-yhtymä Oyj, puh. 040 7710496, etunimi.sukunimi(at)vvo.fi

Operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala, Digita Oy, puh. puh. 0400 549 023, etunimi.sukunimi(at)digita.fi

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.