Takaisin arkistosivulle
22.6.2015 | Uutiset

Innovatiivinen parvekeratkaisu Big Room -yhteistyöllä

fira uus.jpg

Rakennusalaa uudistava Fira Oy rakentaa VVO:lle Helsingin Rastilaan 11-kerroksisen kerrostalon, johon on kehitetty innovatiivinen parvekeratkaisu Big Room -yhteistyössä. Big Room -työskentely kokoaa rakennushankkeen osapuolet yhteen ratkomaan hankkeeseen liittyviä haasteita ja parantamaan tiedonkulkua. Yhdessä kehitetty innovatiivinen parvekeratkaisu on kustannustehokas ja mahdollistaa parvekkeiden asentamisen ahtaalle tontille.

Fira rakentaa parvekkeellisen kerrostalon Retkeilijänkatu 1:een Rastilan metroaseman ja pysäköintitalon viereen, raideliikenteen solmukohtaan. Arkkitehdin suunnitelmissa rakennuksen julkisivun tärkeänä elementtinä ovat systemaattisen, kolmiulotteisen reliefipinnan muodostavat parvekkeet. Big Room -työskentelyssä Fira, VVO, Parma, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy ja Sweco Rakennetekniikka suunnittelivat yhdessä fiksumman, taloudellisemman ja turvallisemman tavan toteuttaa parvekkeet.

Koska tontti on ahdas ja rakennuksesta tulee korkea, tahdotaan kaikki rakennusosat tuoda paikalle mahdollisimman valmiina kokonaisuuksina, jotta ne voitaisiin nostaa torninosturilla suoraan paikalle. Kerrostalon rakentaminen käynnistyi toukokuussa ja siihen tulee 82 vuokra-asuntoa.

– Ensin pohdimme ulokeparvekkeiden rakentamista teräksestä, mutta niiden kustannukset olivat aivan liian korkeat muun muassa korkeiden rakennusten tavallista tiukempien palomääräysten vuoksi. Myöskään ulkonäkö ei täysin vastannut arkkitehdin suunnitelmia. Niinpä ryhdyimme pohtimaan, pystyttäisiinkö parvekkeet rakentamaan betonista. Yhteistyössä kehitimme noppamaisen ulokeparvekkeen, joka mahdollistaa parvekkeiden vapaan sijoittelun julkisivuun. Tarvittaessa tällaisia parvekkeita voidaan asentaa jopa jälkikäteen parvekkeettomaan kerrostaloon, kertoo Firan projektipäällikkö Ville Sireni.

– Koska parvekkeet toteutetaan valmiina betonielementteinä, ne voidaan asentaa ilman työnaikaista tukemista. Jos taas parveke olisi tehty perinteisemmin yksi osa kerrallaan, olisi se edellyttänyt tukirakenteita ja rakennuksen vaipan ulkopuolella työskentelyä, mikä on myös työturvallisuuskysymys, Sireni jatkaa.

Big Room -työskentelyssä hankeosapuolista muodostetaan suunnittelutiimi, joka kokoontuu säännöllisesti yhteen, alkuvaiheessa jopa viikon välein. Yhteistyö alkaa tällöin jo ennen varsinaisen rakennusprojektin käynnistymistä. Ymmärrys erilaisista tarpeista lisääntyy ja yhteinen tavoite kirkastuu.

– Big Room on hyvä ja tehokas, allianssiajattelusta juontava työskentelymuoto. Aito yhteistyö ei ole rakennusalalla itsestään selvää. Koska rakentamisen kustannuksista 90 prosenttia ”lyödään lukkoon” jo suunnitteluvaiheessa, vaikuttaa yhdessä suunnitteleminen merkittävästi koko hankkeen loppuhintaan ja aikatauluun. Perinteisen toteuttamistavan sijaan Big Roomissa eri osapuolet löytävät yhteisen sävelen, kuten tämä parvekeinnovaatio osoittaa, sanoo Jaakob Solla, kohteen pääsuunnittelijana toimivasta Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:stä.

Uusi parvekeratkaisu sopii erityisen hyvin pääkaupunkiseudulla koko ajan yleistyvään täydennysrakentamiseen, jolla pyritään tiiviimpään rakentamiseen kaupunkialueilla.

– Parvekeratkaisu on hyvännäköinen, kompakti ja se voidaan nostaa paikoilleen jopa parvekelasituksen kanssa. Tällä kertaa kompromissi ei ole kompromissi vaan paras mahdollinen ratkaisu, toteaa Sireni.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Ville Sireni, Fira Oy, puh. 050 5744 859, ville.sireni@fira.fi
Rakennuttamispäällikkö Petri Alatalo, VVO-yhtymä Oyj, puh. 020 508 3659, petri.alatalo@vvo.fi

VVO-yhtymä Oyj
VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin markkinaehtoinen, yksityinen vuokranantaja, joka on tarjonnut yli 45 vuoden ajan monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista. Asuntovalikoima on laaja. Konserniin kuuluu lähes 41 000 vuokra-asuntoa eri puolilla maata. Markkinaehtoisia Lumo-asuntoja on yhteensä lähes 27 000 ja omakustannusperusteisia VVO-asuntoja lähes 14 000. Konserni työllistää noin 340 asumisen ammattilaista.
lumo.fi, vvo.fi

Fira Oy
Fira on suomalainen rakennusalan kasvuyritys, joka haluaa muuttaa rakennusalan vallitsevia toimintatapoja ja toimia alan modernisoijana. Fira haluaa rakentaa fiksumpaa yhteiskuntaa. Perinteisen urakkarakentamisen ohella Fira tahtoo edistää suunnittelun ja rakentamisen sekä kaikkien mukana olevien osapuolten saumatonta yhteistyötä – fiksumpaa rakentamista, minkä ansiosta projektit pysyvät aikataulussa ja budjetissa. Fiksumman rakentamisen avulla Fira haluaa lisätä läpinäkyvyyttä, asiakaskeskeisyyttä ja luottamusta. Fira toimii rakennushankkeiden päätoteuttajana, ja sen asiakkaita ovat yksityiset ja julkiset rakennuttajat sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Vantaalla, ja sen liikevaihtoennuste vuodelle 2015 on noin 125 miljoonaa euroa.

Facebook:
Lumo https://www.facebook.com/lumokoti
VVO https://www.facebook.com/vvofi
Twitter:
VVO-yhtymä Oyj https://twitter.com/VVOfi
Instagram:
Lumo https://instagram.com/lumokoti/