Mediatiedote 27.2.2024 klo 10:00
HSY:n ja Lumo-kotien kierrätyskampanja osallisti lähes 10 000 kotitaloutta tehostamaan lajittelua
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toteutti Kojamo Oyj:n kanssa syksyllä 2023 yhteisprojektin Lumo-asukkaiden lajitteluaktiivisuuden parantamiseksi. Kierrätyslähettiläiden avulla tavoitettiin lähes 10 000 Lumo-kotia, ja projektissa saatiin lupaavia tuloksia biojätteen määrän lisääntymisestä sekajätteeseen päätymisen sijaan.
HSY:n ja Kojamon yhteisprojektissa pääkaupunkiseudun Lumo-kotien asukkaita kutsuttiin hakemaan kierrätyslähettiläiksi edistämään kotitalojensa lajittelua ja kierrättämistä. Tavoitteena oli parantaa asukkaiden lajittelutietoutta ja vähentää sekajätteen määrää. Asukkaita kannustettiin etenkin biojätteen lajitteluun, sillä sitä on kotien sekajätteen joukossa edelleen lähes 40 prosenttia. Projektin tuloksena biojätteen määrä kasvoikin 10 prosenttia ja sekajätteen määrä väheni lyhyellä aikavälillä.
Projekti toteutettiin syksyllä 2023. Kierrätyksen lähettiläiksi ilmoittautui 154 pääkaupunkiseudun Lumo-kotien asukasta 130 eri talosta. Moni mukaan ilmoittautunut kertoi toivovansa parannusta kotitalonsa asukkaiden lajitteluaktiivisuuteen ja innostui mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan asiaan itse.
"Yhteisprojekti HSY:n kanssa sopi loistavasti Lumo-kotien lajittelun ja kierrätyksen teemavuoteen. Olemme itsekin tunnistaneet, että erilaiset kampanjat ja pilotit ovat hyvä tapa saada lisättyä lajitteluaktiivisuutta. Valmiiseen konseptiin oli helppo liittyä mukaan", Kojamon ja Lumo-kotien vastuullisuuspäällikkö Niina Turri kertoo.
HSY järjesti mukaan ilmoittautuneille vapaaehtoisille koulutustilaisuuden, jossa annettiin lyhyt lajittelukoulutus ja kerrottiin, mitä kierrätyslähettiläältä toivotaan. Koulutuksen jälkeen lähettiläät jakoivat talojensa asukkaille lajitteluun kannustavan saatekirjeen, HSY:n Jäteopas-lajitteluoppaan suomeksi ja englanniksi sekä biojätepusseja.
Kierrätyslähettiläs-yhteistyö on osa HSY:n laajempaa projektia, jonka tavoitteena on lisätä jätteiden lajittelua taloyhtiöissä ja siten vaikuttaa kierrätysasteen nousuun. Mallia pilotoitiin ensi kerran keväällä 2022.
"Halusimme löytää uusia tapoja vaikuttaa ihmisten lajittelutottumuksiin, ja kierrätyslähettiläät auttavat meitä vaikuttamaan siellä, missä lajittelu myös tosiasiassa tapahtuu, eli kodeissa", HSY:n ympäristöasiantuntija Iiris Tanner kertoo.
Punnitustulokset kertovat lajitteluaktiivisuuden kasvusta lyhyellä aikavälillä
Lähettiläiden työn vaikutuksia arvioitiin muun muassa vertailemalla kiinteistökohtaisia biojätteen ja sekajätteen kilomääriä kahden kuukauden seurantajaksolla juuri ennen toimenpidettä sekä samojen kuukausien vuoden takaisiin määriin. Lajitellun biojätteen määrä lisääntyi keskimäärin 10 prosenttia verrattuna edellisen kahden kuukauden ja vuoden takaisiin määriin. Mittauskohteissa myös sekajätteen määrä pieneni yhteensä 10 prosenttia edellisiin kahteen kuukauteen verrattuna.
Jätteen kuukausittaisia painomääriä mitattiin 28 syväkeräyskohteessa eli sellaisissa kiinteistöissä, joissa jätteet punnitaan noudon yhteydessä. Biojätteiden punnitustuloksia voitiin vertailla 18:sta kohteesta ja sekajätettä 25:stä.
Biojätteen määrän lisääntyminen yhdessä sekajätteen määrän laskun kanssa luovat uskoa kampanjan onnistumisesta ainakin näin lyhyellä aikavälillä. Näyttää siltä, että biojätettä on saatu pois sekajätteen seasta hyötykäyttöön. Uusi mittaus on tarkoitus tehdä vielä puolen vuoden jälkeen projektin päättymisestä, jotta voidaan selvittää, onko toimilla ollut pitkäkestoisempia vaikutuksia.
"Tulokset olivat ilahduttavia. Erityisesti olimme positiivisesti yllättyneitä kampanjaan mukaan lähteneiden suuresta määrästä. Kiitos tärkeästä työstä kuuluu aktiivisille kierrätyslähettiläillemme", Turri toteaa.
Kierrätyslähettiläiltä saatiin myös paljon arvokasta palautetta lajittelun haasteista. Lähettiläiden täyttämän palautekyselyn mukaan noin 37 prosenttia heistä huomasi positiivisia muutoksia naapureidensa lajittelukäyttäytymisessä jo kuukausi materiaalien jakamisen jälkeen.
"Toiveenamme on, että toiminta vuokrakotien kanssa kierrätyksen ja lajittelun edistämiseksi jatkuisi mahdollisimman monessa kohteessa ja saisi aikaan pysyviä muutoksia. Tarkoituksena on jatkaa työtä ainakin tämän ja ensi vuoden ajan eri vuokrataloyhtiöiden kanssa", Tanner kertoo.
Lisätietoja:
Niina Turri, vastuullisuuspäällikkö, Kojamo Oyj, puh. +358 20 508 4018, niina.turri@kojamo.fi
Iiris Tanner, projektipäällikkö, HSY, puh. 045 657 7375, iiris.tanner(at)hsy.fi
Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö ja yksi suurimmista investoijista Suomessa. Tehtävämme on luoda parempaa kaupunkiasumista. Lumo tarjoaa ympäristöystävällistä asumista ja palveluita kaupunkilaiselle, joka arvostaa laatua ja vaivattomuutta. Kehitämme aktiivisesti sijoituskiinteistöjemme arvoa rakennuttamalla uutta, ostamalla ja kehittämällä olemassa olevaa kiinteistökantaa. Haluamme olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta. Kojamon osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. https://kojamo.fi