Takaisin arkistosivulle
30.6.2009 | Uutiset

Hatanpäänhovin täydennys­rakentaminen muovasi Tampereella vanhaa ja uutta yhteen

Tampereen Rantaperkiössä sijaitseva Hatanpäänhovin korttelin täydennysrakennuskohde on valmistunut. Kolmionmuotoinen kortteli sijaitsee aivan Tampereen keskustan tuntumassa Hatanpään arboretum-puistoalueen vieressä. Noin 450 asuntoa käsittävä kohde toteutettiin nopealla rakennusaikataululla vuosina 2007-2009.

Korttelissa oli entuudestaan 1950- ja 1960-luvuilla rakennettuja kerrostaloja. Täydennysrakentamisen myötä kortteliin nousi neljä uutta kerrostaloa, joista kaksi on vapaarahoitteisia RS-kohteita ja kaksi VVO:n vuokrataloja. Yhteensä alueelle tuli 180 uutta asuntoa aiemman 256 asunnon rinnalle. Alueella aiemmin sijainneet liike- ja yhteistilarakennukset purettiin. Kortteliin tuli myös elintarvikekauppa.

Alueen kaavasuunnittelu käynnistyi vuoden 2003 alussa. Pääsuunnittelijana toimi Kalevi Näkki KSOY Arkkitehtuurista. Kaavamuutoksista vastasi asemakaava-arkkitehti Sakari Leinonen ja kaupunkikuva-arkkitehti Jalo Virkki Tampereen Kaupungilta.

– Suunnittelussa huomioitiin erityisesti alueen historiallinen asuntokanta ja korttelissa jo asuvien asukkaiden tarpeet. Ulkoasultaan uudisrakennukset suunniteltiin 1950-luvun punatiiliseen talorivistöön sulautuviksi. Kaikissa uusissa kohteissa kiinnitettiin erityistä huomiota esteettömään liikkumiseen ja sujuvaan kulkuun hisseille, kertoo Kalevi Näkki.

Näkin mukaan suunnittelussa painotettiin asukkaiden viihtyvyyttä ja huomioitiin lapsiystävällisyys. Esimerkiksi pysäköintiratkaisuilla pyrittiin pihan autottomuuteen, siirtämällä pysäköintipaikat korttelin ulkolaidoille. Vastaavasti jäteastiat keskitettiin huomaamattomiin syväkeräyspisteisiin tontin ulkokehälle.

Täydennysrakentamisen yhteydessä olemassa oleviin taloihin tehtiin perusparannuksia muun muassa uusimalla saunat, talopesulat ja muuttamalla sisäänkäyntejä esteettömiksi. Täydennysrakentaminen laski korttelin melutasoa oleellisesti. Asunnoista aukeavat upeat näkymät joko Pyhäjärvelle, yhteispihaksi jätetylle keskuspihalle tai kaupungin suuntaan.

VVO:n projektipäällikkö Leena Aho-Mannisen mukaan täydennysrakentaminen on ollut tässä suuruusluokassa VVO:lle uutta. Hatanpäänhovin onnistunut toteutus kannustaa kuitenkin etsimään vastaavia kohteita muualtakin. Tavoitteena on rakentaa sinne, missä on jo toimiva infrastruktuuri kuten kunnallistekniikka, katuverkosto ja julkinen liikenne. Aho-Mannisen korostaa, että täydennysrakentamisessa on huomioitava erityisesti uusien rakennusten sopivuus vanhaan rakennuskantaan. Myös viihtyvyys ja turvallisuus asettavat lisävaateita täydennysrakentamiselle.

Sekä Näkin että Aho-Mannisen mukaan Hatanpäänhovin kortteli on osoitus onnistuneesta täydennysrakentamisesta, josta sopii ottaa muuallekin mallia.

Hatanpäänhovin korttelin uudisrakennukset:

As Oy Tampereen Plinkinpuisto
– RS-kohde
– 7 kerrosta. 40 asuntoa, joiden keskipinta-ala 61,85 m²

As Oy Tampereen Plinkintorppa
– RS-kohde
– 7 kerrosta. 40 asuntoa, joiden keskipinta-ala 61,85 m²

Lahdenperänkatu 6
– VVO:n vuokrakohde
– 7 kerrosta. 49 asuntoa, joiden keskipinta-ala 49,98 m²

Kolmionkatu 4
– VVO:n vuokrakohde
– 7 kerrosta. Asuntoja 51 lisäksi toimisto sekä liiketila

Hatanpäänhovin Pysäköinti Oy
– autopaikkoja 160

Lisäksi alueella on 148 autopaikkaa kohteiden pihoissa ja autohalleissa

Lisätietoja:
Hankekehitysjohtaja Esa Kankainen puh. 020 508 3604.

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.