Takaisin arkistosivulle
15.11.2010 | Uutiset

Espoon Suurpelto kasvaa vauhdilla

Suurpelto on keskellä Espoota sijaitseva uusi asuinalue Turunväylän ja Kehä II varrella. Alueen rakentaminen on käynnissä ja ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet alueelle. Ensi vuoden alussa asukkaiden määrä on noin 300 ja vuoden loppuun mennessä tuhat. Suurpellon rakentaminen kestää kokonaisuudessaan 10-15 vuotta. Vaikka alueen rakentuminen kestääkin, on jo ensimmäisiä asukkaita varten rakennettu muun muassa asvalttitiet, imujätejärjestelmä ja julkisia kulkuyhteyksiä parannetaan sitä mukaa kun asukkaita tulee alueelle lisää.

Imujätejärjestelmä kuljettaa asukkaiden jätteet

Suomen ensimmäinen imujätejärjestelmä on otettu käyttöön Suurpellossa. Imujätejärjestelmän avajaisia vietettiin 29.10., mukana avajaisissa olivat muun muassa Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Imujätejärjestelmän avajaisissa testattiin järjestelmää. Suurpellon ensimmäiset biojätepussit pudotettiin VVO:n Klariksentie 2:n pihalla olevista syöttöaukoista. Ensimmäiset pussit pudottivat Hannele Pokka ja Marketta Kokkonen. Omat biojätepussinsa pudottivat myös alueen rakennuttajat. VVO:lta biopussin jäteimujärjestelmään pudotti hankekehitysjohtaja Esa Kankainen. Järjestelmän käynnisti jäteterminaalissa Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

Imujäteterminaali on sijoitettu alueen reunalle. Maan alla kulkee tällä hetkellä 3,5 kilometriä jäteputkia, jotka johtavat terminaalissa oleviin kontteihin. Asukkaat laittavat jätteensä kerrostalojen pihoissa oleviin syöttöaukkoihin, joista ne kulkevat alipaineella maanalaisia putkia pitkin jäteterminaaliin. Syöttöaukot ovat tällä hetkellä kolmelle jakeelle: biojätteelle, sekajätteelle ja paperille.
– Maanalainen jätteiden kuljetus vähentää maanpäällistä liikennettä ja siten myös hiilijalanjälkeä, Kokkonen sanoi.
– Espoo haluaa siis vastata ekologisuuden haasteeseen.

Jätteenkeruujärjestelmä tuo ekologisuutensa lisäksi vuosien mittaan säästöjä. Imujätejärjestelmä luo myös viihtyisyyttä ja turvallisuutta, kun roska-autot eivät ajele talojen pihoissa, vaan käyvät hakemassa jätekontit terminaalista.

Myös tulevat Suurpeltoon kerrostalot liitetään automaattisesti imujätejärjestelmäverkkoon. Omakotitaloille tulee usean talon yhteinen keräyspiste.

Jäteimuterminaali on herättänyt myös jonkin verran ihmetystä. Lokakuun ajan imujäteterminaalin seinässä kehotettiin arvaamaan, mikä rakennus on. Imujäteterminaalin avajaisissa arvottiin oikein vastanneiden keskuudesta voittaja. Arpaonni suosi Anita Hämäläistä Helsingistä, hän voitti pienen ekologisuuteen liittyvän tuotepaketin.

Myös joukkoliikenne kehittyy

Ensimmäinen asukkaita varten suunniteltu bussilinja 107 aloittaa liikennöinnin ensi vuoden alussa. Linjan reitti kulkee välillä Kampin terminaali-Tapiola-Suurpelto ja se liikennöi alkuvaiheessa arkisin 30 minuutin vuorovälein. Vuorovälejä tihennetään tarpeen mukaan alueen valmistumisen myötä.

Länsimetro ja sen ympäristö on rakenteilla. Tavoitteena on, että metro kuljettaa ensimmäiset matkustajat loppuvuodesta 2015. Kun länsimetro valmistuu, bussiliikenne ohjataan metroasemille.

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.