Takaisin arkistosivulle
14.9.2010 | Uutiset

Enston LED-valaisimet toivat valon Kiulukuja 6:n porras­käytäviin

Suomessa kehitetty LED-valaisin sai ensiesittelynsä VVO:n vuokratalossa Vantaalla

Kerrostaloihin suunniteltu kotimainen LED-valaistus sai ensiesittelyn VVO:n vuokratalossa Vantaan Koivukylässä. Kiulukuja 6:n porraskäytäviin ja kellaritiloihin asennettiin yhteensä 82 uusimman tekniikan mukaista LED-valaisinta, joilla korvattiin alkuperäiset 70-luvun hehkulamppuvalaisimet.

LED-tekniikkaa on käytetty pitkään lähes yksinomaan elektronisten laitteiden merkkivaloina, näyttötauluissa ja LED-näytöissä sekä viime aikoina yhä enenevässä määrin myös valaistuksessa. Rappukäytävävalaistukseen soveltuvaa LED-valaisinta ei kuitenkaan ole vielä aiemmin ollut.

Suomen Sähköhuolto Oy ja valaisinvalmistaja Ensto suunnittelivat yhteistyössä korjauskohteisiin ja uusiin kerrostaloihin soveltuvan AVR 320 LED-valaisimen.

– Kehitystyö lähti liikkeelle nykyisestä valaisinperheestämme, johon sijoitimme uuden valonlähteen. LEDin etuihin kuuluvat huoltovapaus, pitkä ikä ja korkea energiatehokkuus, Enston Building Technology -liiketoiminta-alueen johtaja Hannu Keinänen sanoo.

– VVO on sitoutunut Kiinteistöalan energiantehokkuussopimuksessa tehostamaan kiinteistöjen energiatehokuutta 7 % vuoden 2009 tasoon verrattuna vuoteen 2016 mennessä. Asuinkiinteistöissä lämmitysenergia on huomattavasti suuremmassa roolissa kuin kiinteistösähkö. Useat toimenpiteet, joilla pyritään pienentämään lämmitysenergian kulutusta, kasvattavat samalla sähkön kulutusta. Jotta säästötavoitteisiin päästään myös sähkön osalta, on myös valaistuksen energiatehokkuutta parannettava. LED-tekniikka on houkutteleva vaihtoehto kiinteistöjen yleisten tilojen valaisuun, koska ns. energiansäästölamput eivät ole kaikin puolin ongelmaton ratkaisu esim. porraskäytävien valaistuksessa, VVO:n ylläpitoyksikön johtaja Kimmo Rintala kertoo.

– LED-valojen energiatehokkuus pienentää kiinteistön energiakustannuksia, mutta suurinta kustannussäästöä odotamme LEDien pitkästä käyttöiästä. Kun lamppujen vaihdot jäävät pois, säästöä syntyy itse lampuista, mutta myös lamppujen vaihtotyöstä, Rintala jatkaa. – Keräämme tässä VVO:n ensimmäisestä laajasta LED-toteutuksesta kokemusta ja mikäli kokemukset osoittautuvat hyviksi, laajennamme jatkossa tekniikkaa muihinkin VVO:n kiinteistöihin.

Kiulukuja 6:ssa uudet valaisimet asennettiin suoraan vanhojen tilalle lisäämättä valopisteitä. Vertailtaessa valon määrää todettiin sen viisinkertaistuneen hehkulamppuvalaisimen tasosta. Suuresta valovoimakkuudestaan huolimatta valaisin antaa lämpimän ja tasaisen valon.

– Kiulukuja 6:n asukkaat ovat ottaneet uudet valaisimet tyytyväisinä vastaan. Heidän mukaansa rappujen askelmat erottuvat nyt selkeästi ja kulkeminen on helppoa. Kellarikomerossa asioitaessa ei enää tarvitse ottaa taskulamppua mukaan, Auvo Karhu Suomen Sähköhuollosta sanoo.

Lisätietoja:
Hannu Keinänen, liiketoiminta-alueen johtaja, Ensto Building Technology, puh. 050 303 9743 etunimi.sukunimi@ensto.com, www.ensto.fi/LED
Auvo Karhu, toimitusjohtaja, Suomen Sähköhuolto Oy, puh. 0400 468 153 etunimi.sukunimi@suomensahkohuolto.fi www.suomensahkohuolto.fi
Kimmo Rintala, ylläpitoyksikön johtaja, VVO, puh. 020 508 3520, etunimi.sukunimi@vvo.fi

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.