Takaisin arkistosivulle
15.3.2016 | Uutiset

Enevon anturit järkeistävät jätehuoltoa

VVO-konsernin Lumo-kohteet ovat matkalla kohti tarpeenmukaista jätehuoltoa. Se lisää asumismukavuutta, kitkee kustannuksia ja vähentää ympäristöhaittoja.

IMG_5978

Taloyhtiön jätehuolto on parhaimmillaan huomaamatonta – sitä ei näe, kuule, haista eikä tarvitse miettiä. VVO-konserni halusi varmistaa, ettei jätehuolto ole rikka asukkaiden silmässä. Ratkaisu löytyi jäteastioihin asennettavista antureista, joiden avulla sopivat tyhjennysvälit voi optimoida. Enevo Oy:n kehittämä pieni laite toimii kaikuluotaimen tavoin ja kertoo, kuinka täynnä säiliö on. Suomalaiskeksintö on nyt asennettu viiteen Lumo-kohteeseen pääkaupunkiseudulla. Kohteiden asukkaat pääsevät ensimmäisinä Suomessa testaamaan innovaatiota asuintalojen käytännössä.

– Tavoitteenamme on, että jäteastiat tyhjennetään aina ja vain tarpeen mukaan. Ne eivät pääse tursuamaan ja toisaalta turhat käynnit jäävät pois, kertoo VVO-konsernin ympäristö- ja energia-asiantuntija Ayla Dincay.

Asumiskulut alas, tyytyväisyys ylös

Tarpeenmukaisen tyhjennyksen hyödyt eivät rajoitu asumismukavuuden lisääntymiseen. VVO-konsernille jätehuollon optimointi tuo Dincayn mukaan huomattavia kustannussäästöjä. Esimerkiksi Hollannin Rotterdamissa keräyskustannukset lähes puolittuivat Enevon järjestelmällä. Tikkurilan Lumo-kohteessa asukkailla on käytössään uudet syväkeräysastiat. 1,5 metriä maan pinnan alapuolelle asennettujen parin kuutiometrin kokoisten astioiden turha tyhjentäminen on kallista. Tarpeenmukaisen jätehuollon ansiosta myös ylitäyttymisistä johtuvat siivouskulut vähenevät.

– Tämä kaikki tarkoittaa edullisempia asumiskustannuksia. Asukkaat saavat entistä parempaa vastinetta rahoilleen, toteaa Dincay.

Lisäksi ratkaisu lisää jätehuollon läpinäkyvyyttä ja aktivoi asukkaita. Talotoimikunnat saavat käyttöönsä verkkotunnukset portaaliin, jossa voi tarkkailla ja vertailla jätemääriä, kierrätyksen toimivuutta ja tyhjennysvälejä.

Ennustaja, johon voi luottaa

– Kaiken ydin on kuunnella, mitä anturit meille kertovat, Enevon asiakaspäällikkö Petteri Maukola huomauttaa.

Lumo-kohteissa jäteastioiden välittämät reaaliaikaiset tilannetiedot yhdistetään päivä-, viikko- ja kuukausikohtaisiin historiatietoihin ja niistä tehtyihin ennusteisiin. Kokeilusta tähän mennessä saadut tulokset ovat rohkaisevia. Kesään jatkuvan testausjakson aikana saadaan optimoitua paitsi tyhjennysvälit, myös jäteastioiden koot, määrä ja keräyskalusto. Dataa analysoidessaan Dincay on yllätyksekseen havainnut, että jäteastioiden todellinen tyhjennyspäivä voi poiketa neljä päivää sovitusta.

Jätemäärissä on Maukolan mukaan isoja eroja taloyhtiöiden välillä. Toisella asuinalueella samankokoinen astia täyttyy parissa päivässä, toisella viikossa. Sesongit näkyvät Lumo-kohteissakin selvästi. Jouluna jätteiden määrä moninkertaistui. Anturit antavat mahdollisuuden ennakoida jätemäärien muutokset. Tällä hetkellä tyhjennykset voidaan optimoida jätehuoltoyhtiöiden asettamissa rajoissa.

– Turhien ajojen karsiminen on myös jätehuoltoyhtiön etu, Dincay muistuttaa.

Ympäristöteot helpoiksi

Jätteiden määrän ennakoidaan tuplaantuvan maailmanlaajuisesti vuoteen 2025 mennessä. Enevon Maukolan mukaan jätteistä puhuminen on vanhanaikaista. Parempi termi on materiaalien keräys. Tarpeenmukaisten tyhjennyksien rooli korostuu tulevaisuudessa entisestään. Turhat ajot syövät kierrätettävän materiaalin arvon, sillä kuljetuksen osuus jätehuollon kustannuksista on noin puolet. VVO:n ja Enevon yhteistyön tavoitteena on tunnistaa nykyistä paremmin, miten paljon eri jätetyyppejä Lumo-kohteissa syntyy. Näin kierrätystä voidaan tehostaa ja ottaa sen piiriin muun muassa muovi. Jokaisella asukkaalla on jo nyt kodissaan mahdollisuus lajitella muovi.

– Tahdomme paitsi lisätä jätehuollon avoimuutta ja laadukkuutta, myös herättää asukkaissa mielenkiintoa jäteasioita kohtaan. Uskon, että pilotti saa monen miettimään omia toimintatapojaan, Dincay toteaa.

Kaukana ei ole aika, jolloin roskikset puhuvat ja neuvovat esimerkiksi jätteiden lajittelussa. Dincayn mukaan VVO-konserni on silloinkin ensimmäisten joukossa tarjoamassa palvelun asukkailleen. Tavoitteena on tarjota ratkaisuja, jotka helpottavat asukkaiden elämää.
– Haluamme tehdä ympäristöystävällisestä toiminnasta mahdollisimman mukavaa. Ja parhaassa tapauksessa auttaa asukkaita säästämään rahaa.

Näin roskis viestii

Enevo Oy:n kehittämä nyrkin kokoinen laite ruuvataan jäteastian sisälle. IoT-laite on varustettu kännykän liiketunnistinta muistuttavalla osalla. Se mittaa ultraäänellä, miten täynnä astia on ja milloin se tyhjennetään. Lisäksi laite kertoo materiaalin painon ja osaa hälyttää osatyhjennyksestä, ylitäyttymisestä, astian kaatumisesta ja lämpötilamuutoksista. Sen sijaan sensori ei voi havaita, mitä materiaalia säiliö sisältää. Anturi kerää reaaliaikaista tietoa ja lähettää datan langattomasti Enevon palvelinjärjestelmään. Järjestelmä analysoi tiedon ja tuottaa raportteja ja tilastoja käyttäen sensoridataa ja koneoppimista. Asiakas voi tarkastella jäteastioiden tilannetta netistä. Jäteautojen kulkureitit ja astioiden tyhjennysaikataulut voidaan optimoida kunkin kiinteistön tarpeiden mukaisiksi. Tuloksena on kaikille osapuolille kustannustehokas jätehuolto.

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa Lumo- ja VVO-brändeillä turvallista, monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista sekä asumisen palveluiden valikoiman erilaisiin elämäntilanteisiin. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta ja ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa.