Takaisin arkistosivulle
3.10.2016 | Uutiset

Energiatehokkuutta kaukojäähdytyksellä

”Vastuullisuus ei tarkoita mukavuudesta tinkimistä”

Vastuullisuus on sitä, että rakennetaan asuntoja, joissa ihmiset haluavat asua vielä vuosienkin päästä. Näin uskoo VVO-konsernin ylläpidosta ja hankinnoista vastaava johtaja Kimmo Rintala.

kimmo_helen-juttu

Kimmo Rintalan mukaan asuntojen uudistuotannossa ja korjaamisessa mietitään myös energiankulutusta ja energiatehokkuutta osana vastuullisuutta.

Suomen suurimmalla yksityisellä vuokranantajalla, VVO-konsernilla, on yli 32 000 vuokra-asuntoa noin 40 paikkakunnalla. Asuntoja rakennetaan jatkuvasti myös lisää. VVO:n ylläpidosta ja hankinnoista vastaava johtaja Kimmo Rintala kertoo, että valtavan asuntomäärän hallinnoimisessa tärkeintä on pitää huolta siitä, että asunnoissa myös todella halutaan asua.

”Yritämme jatkuvasti etsiä uusia ratkaisuja siihen, miten voimme mahdollisimman tehokkaasti tehdä sellaisia asuntoja, joita ihmiset haluavat. Tähtäämme siihen, että voimme esimerkiksi tehdä mahdollisimman pieniä asuntoja kustannusoptimoidusti, laadusta tinkimättä. Vastaamalla ihmisten tarpeisiin toimimme vastuullisesti”, Rintala kertoo.

Vastuullisuutta valvotaan VVO:lla myös urakointitasolla erilaisissa rakennusprojekteissa.

”Tilaajavastuuasioissa vaadimme paljon enemmän kuin mitä pelkästään laki edellyttäisi. Me olemme esimerkiksi rajanneet sitä, kuinka monta aliurakoitsijaa projektissa voi olla. Meillä on myös tiettyjä kriteerejä yhteistyökumppaneillemme, joiden pitää täyttyä. Ne liittyvät lähinnä yritysten taustahenkilöihin ja historiaan. Se on osa harmaan talouden torjuntaa.”

VVO-konserni hyödyntää myös jatkuvasti omaa, kiinteistöjen ylläpidosta kertyvää tietoaan asuntojen uudistuotannossa ja korjaamisessa. Näin kotien elinkaari saadaan mahdollisimman pitkäksi.

Osana näitä ratkaisuja mietitään energiankulutusta ja energiatehokkuutta.

”Mietimme aina, onko mahdollista tehdä enemmänkin energiatehostusta kuin mitä määräykset vaativat”.

Vuokranantaja yrittääkin löytää parhaat mahdolliset ratkaisut tai niiden kombinaatiot, joilla päästään mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Myös Helenin kaukojäähdytystä on VVO-konsernin kohteissa käytetty.

”Olemme miettineet kaukojäähdytyksen tuomista kiinteistöihin korjauksien yhteydessä, ja muutamaan kohteeseen se on jo tuotukin. Osassa asunnoista on viilennys ja osassa ihan oikea jäähdytys”, Rintala kertoo.

Kaukojäähdytyksellä huoneilman saa jäähdytettyä haluttuun lämpötilaan, miellyttävän viileäksi helteelläkin. Tuloilman viilennys laskee sisään virtaavan ilman lämpötilaa vain muutamalla asteella.

”Kyllähän kaukojäähdytys on energiatehokas tapa toteuttaa jäähdytys. Siinä saadaan talteen rakennuksen ylijäämälämpö, joka voidaan hyödyntää kaukolämmössä.”

Vanhoihin ja uusiin kiinteistöihin

Kaukojäähdytys on mahdollista asentaa vanhoihin ja uusiin kiinteistöihin. Vanhoihin taloyhtiöihin jäähdytys tehdään usein esimerkiksi putkiremontin yhteydessä. Ota kaukojäähdytys esille jo putkiremontin hankesuunnitteluvaiheessa.

KAUKOJÄÄHDYTYS ON VASTUULLISTA RAKENTAMISTA

Kaukojäähdytys on vastuullista rakentamista sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä:

  • parantaa asumismukavuutta
  • lisää asuntojen jälleenmyyntiarvoa
  • tuotetaan ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti

Teksti: Robert Sundman, Kuva Minna Kurjenluoma

Alkuperäinen juttu.

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.