Takaisin arkistosivulle
12.12.2016 | Uutiset

Asukkaan ykkösvalinta

Vuokra-asumisen suosio kasvaa ja samalla kasvavat asukkaiden vaatimukset. Hyvän asumisen lupaus pitää lunastaa joka päivä.

VVO-konsernissa vastuullisuus on läsnä kaikessa toiminnassa ja konkreettista jokapäiväistä tekemistä.– Olemme hyvin merkityksellisten asioiden äärellä eli asumisessa. Yrityksen dna:ssa on ollut aina halu edesauttaa hyvää asumista, toimitusjohtaja Jani Nieminen sanoo.

VVO on pitkäjänteinen toimija, jolle kvartaali ei tarkoita suinkaan seuraavaa kolmea kuukautta vaan seuraavaa 25 vuotta.

– Kun investoimme, aiomme omistaa talon kymmeniä vuosia. Siksi meitä kiinnostaa, miten talo tulevina vuosina toimii, ja että sen korjaaminen on kustannustehokasta koko elinkaaren ajan.

VVO-konserni on ainoana suomalaisena kiinteistöomistajana mukana Climate Leadership Councilissa

– Siellä pystymme osaltamme vaikuttamaan ilmastoasioihin ja julkiseen keskusteluun. Saamme sieltä paljon innovaatioita ja konkretiaa. Me taas pystymme tarjoamaan ratkaisujen kehittäjille pilottikohteita ja asumisen arjen ääntä, Nieminen kertoo.

Luottamus asukkaisiin

VVO:n toiminnan lähtökohtana on olla asukkaan ykkösvalinta ja lähellä asukasta. Tuhannet vuokralaiset toimivat jossain erityistehtävässä joko omassa talossaan, alueellisesti tai valtakunnallisesti. Uutena juttuna konserni tarjoaa asukkailleen pihakoutsikoulutusta asukasliikunnan edistämiseksi.

– Meillä on hyvät tuntosarvet asukkaiden arkeen ja sieltä saamme kehitysideoita.

Asiointi on tehty mahdollisimman helpoksi muun muassa verkkoratkaisuilla. Lumo kotinyt.fi -palvelusta voi vuokrata kodin saman tien.

– Vastuullisuus on myös sitä, että luotamme asukkaisiin. Noin vuoden aikana Lumo kotinyt.fi -palvelun kautta on tehty jo yli 800 vuokrasopimusta, Nieminen kertoo.

Vuokralaisten tyytyväisyydestä kertoo se, että 88 prosenttia heistä on valmis suosittelemaan konsernia vuokranantajana myös kaverilleen.

– Haluamme tehdä vuokra-asumisesta entistä houkuttelevampaa. Olemme edelläkävijä ja Suomen suurin asuntosijoittaja, Nieminen sanoo.

Vastuullisuus korostuu kasvavien odotusten myötä

Etenkin pääkaupunkiseutua vaivaava asuntopula ratkeaa Niemisen mielestä vain tarjontaa lisäämällä. Tällä hetkellä VVO-konsernilla on rakenteilla lähes 1 500 uutta asuntoa ja tavoitteena on tarjota 1 000 uutta asuntoa joka vuosi.

Vuokra-asumisen houkuttelevuus on lisääntynyt 2000-luvun aikana, mikä on tarjonnut yhtiölle mahdollisuuden kehittää vastuullisuuttaan. Kun yhä useampi asuu vuokralla, ovat vastuullisuuteen kohdistuvat paineet myös entistä kovempia.

– Hyvän asumisen lupaus pitää lunastaa joka päivä.

VVO:lla on noin 35 000 asuntoa, joiden ylläpito työllistää tuhansia ihmisiä. Myös investoinnit Suomeen ovat mittavat, sillä konserni investoi tänä vuonna yli tuplasti oman liikevaihtonsa eli 700 miljoonaa euroa.

Kun tarkoitus on omistaa rakennus vuosikymmeniä, on itsestään selvää, että siitä halutaan myös pitää huolta. Huollonvalvonta kiertää taloja jatkuvasti ja huoltoyhtiöiden toimintaa mitataan aina yksittäiseen huoltomieheen saakka.

Harmaan talouden torjunnassa VVO on tiukempi kuin mitä tilaajavastuulaki edellyttää.

– Palvelua ei voi myöskään ketjuttaa ilman meidän hyväksyntäämme, Nieminen korostaa.

Yksi osa vastuullisuutta on hyvä henkilöstöjohtaminen.

– Töissä saa olla hauskaa, vaikka teemmekin töitä tosissaan. Meille tuloksellisuus ei tarkoita taloudellista tulosta vaan sitä, että teemme oikeita asioita oikein. Kokeilemme paljon uutta ja hyväksymme, että siinä tulee virheitä. Opimme kuitenkin niistä, Nieminen vakuuttaa.

Energiaviisaus ja IoT-ratkaisut tulevat kotiin

IoT eli esineiden internet on osa energiaviisaita ratkaisuja, joilla pyritään parhaaseen mahdolliseen asumiskokemukseen. Osassa konsernin asuntoja on jo käytössä anturit, jotka mittaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja kosteutta.

– IoT-anturien avulla asunto tietää, onko asukas kotona ja optimoi asunnon niin, että sinne saadaan terveellinen sisäilma ja hyvän asumisen kokemus.

Myös joihinkin jätesäiliöihin on asennettu anturit, jotka seuraavat säiliön täyttymistä, ja kertovat parhaan vaihtovälin. VVO:n asuntoihin on tehty paljon uudistuksia myös lämmitysjärjestelmiin ja vedensäästökalusteisiin. 99 prosenttia kiinteistöistä on kaukolämmössä ja kaikki kiinteistösähkö on hiilidioksidivapaata.

Yksi esimerkki energiaviisaista asumisen ratkaisuista on taloyhtiön Lumo-yhteiskäyttöauto.

– Vuokralaisilla ei ole niin paljon omia autoja kuin omistusasujilla. Haluamme näyttää, että aina ei tarvitse omistaa autoa. Palvelusta on tullut todella hyvää palautetta, Nieminen iloitsee.

VVO-yhtymä Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.