Takaisin arkistosivulle
10.12.2019 | Blogit

Vedenkulutuksen hillintä on ilmastoteko, joka parantaa asumisviihtyvyyttä

Pasi Kujansuu toimii yksikönjohtajana Kojamon Kiinteistöpalveluissa. Miten Pasi edistää Kojamon hiilijalanjäljen pienentämistä työssään? Miksi Pasi on sitä mieltä, että vedenkulutuksen pienentäminen on ilmastoteko ja millä tavalla tämä ilmastoteko lisää asumisviihtyvyyttä?

Vedenkulutustaan voi jokainen pienentää esimerkiksi ottamalla lyhyempiä suihkuja ja sulkemalla hanan hampaiden pesun ajaksi. Sillä pahimmillaan pelkästään hampaiden pesuun voi kolmihenkisellä perheellä kulua jopa 32 000 litraa vettä vuodessa. Myös vähän vettä kuluttavien kodinkoneiden valinta on aina ympäristöteko, sillä uusi pesukone kuluttaa yleensä vain noin puolet vettä siitä mitä vanhimmat koneet käyttävät.

Kulutustottumusten muutosten ja kodinkoneiden uusimisen lisäksi kiinteistöjen vedenkulutukseen voidaan vaikuttaa muun muassa vesikalustevalinnoilla, niiden säännöllisellä huollolla, tarkalla vuotokontrollilla ja asentamalla vettä säästäviä kalusteosia. Uudenaikaiset vesikalusteet ovat miellyttäviä käyttää ja ne parantavat asumisviihtyvyyttä.

Etävalvonta auttaa vuotojen havainnointia ja varmistaa asumisen huolettomuutta

Kojamon lähes kaikki kiinteistöt on liitetty reaaliaikaiseen vedenkulutuksen etämittaukseen. Järjestelmällä saamme kohteidemme pienistäkin kulutuspoikkeamista hälytykset nopeasti. Saadun poikkeamahälytyksen jälkeen tärkeää on nopea reagointi ja korjaavat toimenpiteet, sillä pienikin vuoto voi pitkittyessään aiheuttaa jopa useiden tuhansien litrojen veden kulutuksen kasvun ja pahimmillaan myös tuhansien eurojen lisälaskun.

Esimerkiksi tyypillinen WC-istuimen vuoto on muutaman litran tunnissa, joka tekee viikossa jopa 30 000 litraa eli 3 000 ämpärillistä. Jos vuoto on lämpimän käyttöveden puolella, lisääntyy luonnollisesti lisäksi myös kiinteistön energiakulutus. Asuinkiinteistössä lämpimän käyttöveden tuottamiseen kuluu noin 25-30 prosenttia kokonaisenergiasta. Juuri tästä syystä vesikalustevalinnoilla pyritään vaikuttamaan erityisesti lämpimän veden kulutukseen.

Säännöllinen huolto on asumiskokemus- ja vastuullisuusteko

Vuotokorjausten lisäksi huollamme vuositasolla keskimäärin noin 4 000 asuntomme vesikalusteet. Huoltamalla vesikalusteet säännöllisesti parannamme samalla asukkaidemme asumiskokemusta, mutta sille on myös taloudelliset perusteet. Sillä jos emme näin tekisi, vesikalusteiden vikaantumisien myötä vuodot ja vedenkulutus nousisivat noin 5 prosenttia vuodessa.

Huoltokierrokset suorittaa yhteistyökumppanimme ja niiden yhteydessä huolletaan wc-istuimet ja vaihdetaan suihkukahvat vettä säästäviksi. Vialliset vesikalusteet korjataan, ja vaihtamalla hanojen poresuuttimet rajoitetaan toki niiden vesivirtaamia, mutta usein myös vesikalusteen käyttömukavuus parantuu. Suihkukahvan vesivirtaamaksi riittää nykyään hyvin 8-12 litraa minuutissa, käsipesuhanassa sopiva määrä on 3-5 litraa minuutissa. Asukaspalautteen mukaan uudenmalliset suihkukahvat on myös koettu miellyttäviksi käyttää.

Vedenkäytön hallinnalla parannamme asumisen laatua, pidämme kustannukset kurissa ja pienennämme hiilijalanjälkeämme. Huoltokierroksiin ja vettä säästäviin vesikalusteisin panostamalla mahdollistamme myös asukkaillemme osallistumisen sekä ekologiseen että vastuulliseen energiankäyttöön ja asumiseen.

Pasi Kujansuu
Pasi Kujansuu, Yksikön johtaja, Kiinteistöpalvelut, Kojamo