Takaisin arkistosivulle
23.8.2016 | Parempaa kaupunkiasumista

Mursimme keskeisen asuntovuokrauksen myytin

Ei hakemusta, ei jonotusta, vaan koti omalla ilmoituksella? Lemmikki mukaan ja maksuttoman netin ääreen? Ei ihme, että Lumo-asunnoista tuli nopeasti suosittuja.

Vuokra-asunnon hankintaan on tiukasti kytkeytynyt mielikuva kuvion hankaluudesta ja asunnon etsijän kutistumisesta kelpoisuussyynissä. Siksi ajatus antaa asunnonhakijalle kaikki vapaus tuntui ensikuulemalta varsin mullistavalta myös vuokranantajasta itsestään.

– Idea tuli aivan puskista. Toimitusjohtaja oli loma-asuntoa etsiessään miettinyt, miksei valinnanvapaus toimisi pidempiaikaisessakin asumisessa. Nyt kilpailijatkin ovat ihmetelleet, miksei näin ole aina tehty, kuvailee asiakkuusjohtaja Juha Heino Kojamo-konsernista.

Heinon mukaan muutoksessa murrettiin se keskeinen myytti, että vuokra-asuntoa etsivän tulee hakea asuntoa ja että joku muu tietää häntä itseään paremmin, mitä hän asumiseltaan haluaa ja tarvitsee.

– Suomessa on tosi syvällä ajatus, että missä se asunnonjakotoimiston jono oikein on, Heino sanoo.

Ensimmäisenä maailmassa

Kojamo-konserni on koonnut modernin vuokra-asumisen pelimerkit Lumo-brändin alle. Erityiset Lumo-palvelut helpottavat Heinon mukaan arkea. Palvelut vaihtelevat ilmaisesta laajakaistasta muuttopalveluun ja yhteiskäyttöautoon.

Maailmankin mittakaavassa Lumo-ajattelu on aivan uudentyyppistä, ja erityisen radikaalia siinä on alussa kuvailtu Kotinyt.fi-asuntovuokraamo: vapaan asunnon voi vuokrata omalla ilmoituksella mihin kellonaikaan tahansa. Ensimmäinen kuukausi maksetaan pankki- tai luottokortilla, vuokravakuutta ei tarvita eikä luottotietojen tarkastusta kummempaa asukasvalintaa tehdä.

Heinon mukaan viime syksynä startannut varauspalvelu on ollut hitti: alkukesään mennessä vuokrasopimuksia on tehty sitä kautta pitkästi yli 600. Kojamon tavoitteena on tehdä yli 10 prosenttia vuosittaisista sopimuksista Kotinyt.fi:n kautta.

– Haluamme erottautua kilpailijoista positiivisesti. Lähtökohtamme ei ole, että asukas asuu mahdollisimman pitkään samassa asunnossa, vaan että hän muodostaa kanssamme mahdollisimman pitkän asiakassuhteen.

Toiveissa keskusta-asunnot

Jos Juha Heino saisi muuttaa yhden asian vuokra-asuntokentällä, hän notkeuttaisi kaavoitusta ja rakennusten käyttötarkoituksen muuttamista.

– Kaupunkien keskustaan ei enää pääse kuin muuttamalla esimerkiksi vanhoja teollisuus- tai toimistorakennuksia asunnoiksi. Se olisi tie, jolla vuokra-asumista saataisiin keskeisille paikoille. Se on kaupunkilainen asumismuoto, Heino muistuttaa.

Kojamo-konsernilla on vuosittain rakenteilla yli 1 000 asuntoa. Rakentaminen painottuu pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

11+1 Lumo-etua

 1. Aina avoinna oleva Kotinyt.fi-vuokraamo
 2. Henkilökohtainen asuntoesittely
 3. Vuokravakuus kiinteä 250 euroa, Kotinyt.fi-vuokraamon kautta 0 euroa
 4. Lemmikit tervetulleita
 5. 10 megabitin laajakaista sisältyy vuokraan
 6. Vesimaksu sisältyy vuokraan
 7. Muutto- ja asennuspalvelu
 8. Maksuttomat sisustusmaalit
 9. Mukavat asukastapahtumat (kuten Linnanmäki-päivä)
 10. Tarjouksia yrityksiltä
 11. Vuokrattava yhteiskäyttöauto (tietyissä kohteissa)
 12. Ilmaiset muuttolaatikot (yli 3 vuotta asuneille)

Lisätietoja: viestinta@kojamo.fi