Takaisin arkistosivulle
5.10.2023 | Työntekijätarinat

Kesätyöt Tampereen Lumo-kotikeskuksessa kolmen kesäkojamon silmin

Mikko Koiranen, Aada Sainio ja Arsi Poikela olivat tänä vuonna kesätöissä Kojamolla. Koiranen ja Sainio työskentelivät myyntineuvottelijoina ja Poikela isännöitsijänä. Sainio ja Poikela olivat Kojamolla kesätöissä ensimmäistä kertaa, Koiranen puolestaan jo toista kesää. Mitä he tuumivat kesästään Tampereen Lumo-kotikeskuksessa?

Kuvassa vasemmalta oikealle: Arsi Poikela, Mikko Koiranen ja Aada Sainio

Tampereen Lumo-kotikeskus on henkilömäärältään Kojamon toiseksi suurin, ja se sijaitsee Tammelan alueella vanhassa kenkätehtaassa. Tampereen konttorilla kesäkojamolaisia on ollut tänä vuonna kuusi kappaletta — neljä myynnin ja kaksi isännöinnin puolella. Yhteensä Kojamolle otetaan kesätyöntekijöitä vuosittain noin 50.

Mielekkäät työtehtävät

Mikko Koiranen oli töissä Kojamolla Lumo-myyntineuvottelijana ja valmistuu jouluna esihenkilötyön tradenomiksi. Myyntineuvottelijana hänen työntehtäviinsä kuului yksityisten ja yleisten asuntonäyttöjen pitämistä sekä avainten hakemista. Hän kertoo työn olleen itsenäistä tiimityötä ja viettäneensä suurimman osan työajastaan kentällä.

Aada Sainio opiskelee kauppatieteitä kolmatta vuotta Tampereen yliopistossa. Myös hän työskenteli myyntineuvottelijana Kojamolla. Sainion työtehtävät poikkesivat kuitenkin Koirasen tehtävistä siten, että Sainio työskenteli pääosin konttorilla, jossa hän ylläpiti verkkokauppaa, muokkasi valokuvia, kontaktoi asiakkaita ja sopi uusien asiakkaiden kanssa asuntojen tyytyväisyystakuukäyntejä. Välillä Sainio myös auttoi kollegoitaan asuntojen esittelyssä.

”Jaoimme työtehtäviä myyntineuvottelijoiden kesken: minä tein verkkokauppaa, yksi kesätyöntekijä tarjoamista ja pari muuta hoitivat vain esittelyitä”, Sainio selventää.

Sainio toivoi saavansa muokata kuvia kesän aikana, ja hänen ilokseen toive otettiin huomioon rekrytointivaiheessa.

Arsi Poikela opiskelee kolmatta vuotta tradenomiksi suuntauksenaan HR ja esihenkilötyö. Lumo-isännöitsijänä hän hoiti aamupäivisin asukkaiden tekemiä ilmoituksia ja kiersi iltapäivisin kohteilla.

”Tykkäsin työni vaihtelevuudesta sekä siitä, että sain olla kentälläkin. Oli mukavaa olla liikkeessä ja tehdä vähän kaikkea. Tässä roolissa oli tosi hyvä tasapaino”, Poikela kertoo hymyillen.

Sujuva rekrytointiprosessi, kattava perehdytys ja joustava työ keräävät kiitosta

Rekrytointiprosessi saa kolmikolta kiitosta. Sitä kuvaillaan selkeäksi ja nopeaksi verrattuna moneen muuhun kesätyöhakuprosessiin. He kehuvat myös perehdytystä, jonka avulla he saivat työtehtävänsä nopeasti haltuun.

”Asia kerrallaan perehdytettiin, mikä oli kivaa”, Poikela toteaa.

Koiranen ja Sainio kuvaavat työaikoja inhimillisiksi ja joustaviksi ja Sainio kiittelee myös etätyömahdollisuudesta. Keskiviikot ja torstait ovat Kojamon virallisia lähityöpäiviä, mutta muuten töitä saa tehdä myös kotoa käsin.

”Aiemmin olen ollut ravintola-alalla, niin olen tottunut juoksemaan kiireisenä ympäriinsä, tehnyt ylitöitä ja seisomatyötä, niin tämä joustava 8–4 konttorityö oli kivaa vaihtelua siihen”, Sainio kertoo.

Sainio hassuttelemassa Tampereen toimiston tiloissa

Onnistumisen kokemukset, asiakkaiden tarinat ja hauskat hetket jäivät parhaiten mieleen

Kysyttäessä parhaita kesätyömuistoja Poikela nostaa esiin onnistumisen kokemukset, kun työ alkoi sujua ja hän osasi hoitaa tehtävät itsenäisesti. Sainio mainitsee asukkaiden hänelle jakamat tarinat, ja Koiranen puolestaan kertoo esittelyillä tapahtuneen yllättävän paljon asioita, joista jäi hauskoja muistoja.

”Kentällä työskentelyssä koki ja näki kaiken, kirjo oli valtava. Oli se sitten kommervenkit asunnoissa tai tragikoomiset tilanteet, joihin itse joutui: milloin vanhassa pienessä kerrostalohississä vyö päätti ratketa, kun olit asiakkaan kanssa lähes liimautuneina toisiinne, tai silloin kun löysit asunnosta jotain sinne kuulumatonta”, Koiranen kuvailee huvittuneena.

Pieni, lämmin ja tiivis työyhteisö

Poikela, Koiranen ja Sainio hehkuttavat haastattelun aikana useaan otteeseen Tampereen lämmintä ja tiivistä työyhteisöä, johon kuuluu haastatteluhetkellä 21 kojamolaista.

”Parasta Tampereen toimistossa oli ihmiset, ei kahta sanaa”, Koiranen toteaa.

”Porukka oli tosi mukavaa ja puheliasta, kaikki tulivat toimeen keskenään ja puhalsivat yhteen hiileen. Ilmapiiri oli avoin: ikinä ei tullut sellaista tunnetta, että kyselisit tyhmiä”, Poikela jatkaa.

”Työyhteisö oli ihan ykkösasia, ja sain läheisiä ystäviäkin. Yhteishenki oli hirmu hyvä ja oli sellainen rento fiilis”, Sainio yhtyy aiempiin kommentteihin ja lisää:

”Myyntityöstä tulee yleensä mieleen kilpailu, niin sellaista ei ollut oikeastaan ikinä. Autettiin kaveria, tehtiin yhdessä ja kommunikoitiin siitä, miten menee.”

Sainio kehuu tamperelaisten lisäksi toimiston tiloja ja sijaintia, viihtyisää sisäpihaa ja läheistä Emil Aaltosen puistoa. Konttorin vieressä on myös Tammelan tori, josta Sainio haki kahvitauoilla mansikoita.

Pidetty kesätyöpaikka

Tuleville kesätyönhakijoille Sainio, Koiranen ja Poikela lähettävät lopuksi seuraavat terveiset:

”Ehdottomasti kannattaa hakea tänne töihin! Pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, perehdytys oli erinomaista ja Tampereen kotikeskuksessa oli auttava ja rento ilmapiiri. Ensimmäinen kesäni Kojamolla oli huisin hauska ja opettavainen. Työnantajana Kojamo on reilu, kannustava ja työntekijöihinsä luottava”, Sainio sanoo.

”Kojamolla työskentely oli antoisaa ja olen oppinut paljon uutta asuntobisneksestä, ihmistuntemuksesta, kulttuureista ja vuokra-asuntojen toimintaperiaatteista ihan ruohonjuuresta latvaan saakka. Voin suositella työpaikaksi”, Koiranen yhtyy kehumaan.

“Työssä sai juuri sopivassa suhteessa vapautta ja vastuuta. Kokemusta ja mielenkiintoisia tilanteita kertyi laidasta laitaan, ja mikään päivä ei ollut täysin samanlainen: aina tuli muuttujia, jotka pitivät mielenkiinnon työhön yllä. Varsinkin isännöitsijän työtehtävien monipuolisuus yllätti positiivisesti”, Poikela summaa ja hymyilee.

“Kiitokset vielä kesästä Tampereen kotikeskuksen porukalle ja tsemppiä talveen! Otitte meidät kesätyöntekijät tosi hyvin vastaan”, Poikela sanoo.