Takaisin arkistosivulle
7.7.2016 | Parempaa kaupunkiasumista

Asumiseen kuuluu myös palveluita

Asumiseen kuuluu muutakin kuin seinät, lattia ja katto. Palvelut lisäävät asumisviihtyvyyttä sekä vähentävät turhaa liikkumista ja tavaroiden omistamisen tarvetta.

Asumiseen liittyvät palvelut voivat koskea koko asuinaluetta, tiettyä kiinteistöä tai yksittäistä asukasta ja asuntoa. Uusia alueellisia palveluita ovat muun muassa yhteiskäyttöautot ja ruoan verkkokauppa kotiin toimituksineen. Niitä on lanseerattu uusiin ja tiivistyviin lähiöihin, kuten Helsingin Kalasatamaan, Espoon Suurpeltoon ja Tampereen Hervantaan.

Ca6x4baUEAATDEa.jpg

Näillä palveluilla on useita etuja. Yhteiskäyttöauto on selvää säästöä asukkaille, joiden ei tarvitse hankkia omaa autoa päästäkseen silloin tällöin mökille tai muualle joukkoliikenteen kannalta hankaliin paikkoihin. Talojen rakennuttaja ja omistaja puolestaan säästävät siinä, että niiden ei tarvitse investoida parkkipaikkojen rakentamiseen yhtä paljon kuin ennen. Verkkokauppa toimituseteisineen säästää puolestaan kuluttajan aikaa ja vähentää liikkumista.

Kiinteistökohtaisiin palveluihin kuuluvat yhteistilat, jotka parhaimmillaan ovat hulppeita. Esimerkiksi useissa uusissa tai peruskorjatuissa Lumo-kohteissa on kattokerroksessa sijaitsevat saunaosastot, monitoimitilat ja viherterassit, joita voi myös varata yksityiskäyttöön. Autottomissa kohteissa puolestaan on suuret pyöräkellarit, joissa on erillinen pyörien huoltotila ja arvopyörien säilytyskomero. Kaikkien Lumo-kotien peruspalveluihin kuuluvat myös tietoliikennepalvelut laajakaistoineen ja laaja verkossa tapahtuva asiakaspalvelu.

Asukas- ja asuntokohtaiset, tilattavat palvelut ovat yleistymässä. Siivous-, hoiva- ja remonttipalveluille on yhä enemmän kysyntää. Jo vuosikymmen sitten tehdyn tutkimuksen mukaan lähes puolet kotitalouksista oli käyttänyt jotakin kotitalouden perustehtävää korvaavaa palvelua edes kerran. Lumo-asuntoihin liittyviä lisäpalveluja ovat mm. tietotekniikan asennukseen ja muuttamiseen liittyvät palvelut ja vaikkapa asumisolosuhteita tai jätteiden kertymistä reaaliajassa mittaavaat IoT-ratkaisut.

Alueellisiin palveluihin kuuluu myös tehokas kierrätysjärjestelmä. Suurpelto on ensimmäinen alue Suomessa, jossa toteutettiin jätteenhuollon imuputkijärjestelmä. Sen avulla jätteet voidaan lajitella tehokkaammin ja minimoida alueella tapahtuva jätteenkuljetusliikenne.

Kirjoittaja on toimittaja Jarno Forssell