Case: Asumisen ammattilaiset

27.04.2018
TYÖPAIKKA

Asumisneuvojat asukkaiden apuna

Veera Kantola, Riikka Pasanen ja Ira Kosonen työskentelevät asumisneuvojina Kojamossa. Kaikilta löytyy taustaa sosiaalialalta aikaisemmista työpaikoista; Veera on opiskellut sosionomiksi sekä lähihoitajaksi, Riikka on nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä sosionomi ja Ira on koulutukseltaan lähihoitaja. He ovat sosiaalialan ammattilaisia. Asumisneuvojien työtehtävät ovat laaja-alaiset.

– Olemme jakaneet Riikan kanssa alueet niin, että Riikka hoitaa pääkaupunkiseudun ja minä muun Suomen. Tällä tavoin asukkaat tulevat tutuksi, ja hekin tietävät keneen olla yhteydessä, Veera kertoo.

Asumisneuvojat ovat isännöitsijöiden apuna erilaisissa tilanteissa, kuten mukana selvittelemässä naapureiden välistä eripuraa. Lisäksi asumisneuvojat kontaktoivat asukkaita ja kyselevät heiltä kuulumisia sekä tarjoutuvat avuksi elämän muutostilanteissa. Työtä tehdään myös yhteistyössä sosiaalipuolen yritysten ja Lumo-tiimien kanssa.

– Olemme asukkaiden apuna. Ohjaamme heitä erilaisten palveluiden pariin, jos asumisessa on jotakin problematiikkaa. Joskus työskentelemme lapsiperheiden kanssa, joskus vanhusten. Toimimme linkkinä asukkaiden ja eri palveluiden välillä. Esimerkiksi kun vanhuksilla alkaa asuminen kotona olla haastavaa, voimme neuvoa heitä ottamaan yhteyttä eri tahoihin, Riikka tiivistää.

Ira auttaa asukkaita tarvittaessa maksusuunnitelmien teossa. Hän on myös käynyt puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa siitä, miten vuokravelkatilanteessa tulee toimia.

– Autan esimerkiksi vanhuksia, joilla on haasteita vuokranmaksun kanssa. Teen myös proaktiivista vuokranseurantaa eli tavoittelen asukkaita, joilla on vuokravelkaa ja tarjoan heille apuani. Tämä on tuottanut tulosta, ja asukkaat ovat kiitelleet avusta, Ira kertoo.

Asukkaille on tarjolla paljon erilaista apua ja tukea vuokranantajan toimesta, mutta loppupeleissä asukas päättää itse, tarttuuko hän auttavaan käteen.

Asumisneuvontaan panostetaan Kojamossa

Parasta asumisneuvojan työssä on asukkaiden auttaminen ja tapaaminen henkilökohtaisesti ja tätä kautta syntyvä luottamussuhde.

– Se tunne, että pystyt olemaan jollekulle avuksi hänen vaikeassa elämäntilanteessaan ja joustamaan esimerkiksi vuokranmaksussa, motivoi hurjan paljon, Riikka kertoo.

Veeran mielestä parasta on maakuntavierailut.

– Vaikka läpikäytävät asiat eivät aina ole mieluisia, olemme silti asukkaiden puolella. Lisäksi kotikeskusvierailut tuovat uutta näkökulmaa asioihin, Veera kertoo.

Kojamossa panostetaan asumisneuvontaan.

– Asukkaat ovat usein ihmeissään, että olemme täällä heitä varten. Asukkaille on myös tärkeää, että on tietty henkilö, jolle voi puhua arjen haasteista, Veera listaa.

Veera, Riikka ja Ira toteavat yhteen ääneen, että parasta Kojamossa on kuitenkin maailman parhaimmat työkaverit.

– Kojamo on työnantajana kannustava, ja antaa paljon erilaisia mahdollisuuksia. Tulee sellainen olo, että tätä työtä arvostetaan ja olen tärkeä, Veera kertoo.

”Onpas kiva tulla tänään taas töihin!”

Riikka kertoo Kojamon olevan hänen tähänastisen uransa paras työpaikka.

– Talo on täynnä mukavia ihmisiä. Tänne tulee sellaisella asenteella, että ”onpas kiva tulla tänään taas töihin!” Muistamme joka maanantaiaamu sekä lomien jälkeen sanoa ääneen toisillemme tuon lauseen, Riikka naurahtaa.

Vaikka kullakin asumisneuvojalla on selkeä oma rooli, he tukevat toisiaan aktiivisesti.

– Olen todella onnellinen, että on tuo oma tiimi tuossa ympärillä. Jos on joku vaikea tilanne niin tietää, että voit kävellä sen kolme askelta, mennä heti purkamaan sen tiimikaverille ja kysyä neuvoja asiaan liittyen. Tätä hyödynnämme todella paljon, Veera kertoo.

Lisäksi Kojamo tarjoaa pieniä piristysruiskeita, ja pitää huolta työntekijöistään; taukojumppaa, kuntosalin alakerrasta, hierontamahdollisuuden sekä kesälounaita.

– Ja pitäisiköhän meidän vielä mainita tässä erikseen, että meidän esimies on aika jees! Terveiset Pekka Kivistölle.

Asukkaiden kiitokset palkitsevat

Riikalta muistaa erityisesti tapauksen puolen vuoden takaa, jossa asukas otti yhteyttä kiittääkseen häntä avusta.

– Sain yhteydenottopyynnön asukkaalta, jonka asioita järjestelimme aiemmin yhdessä isännöitsijän kanssa. Asukas on näkövammainen ja hänellä oli haasteita pihalla liikkumisen kanssa. Autoimme asukasta perheineen löytämään uuden asunnon. Asukas soitti vielä puoli vuotta muuton jälkeen, ja kertoi olevansa todella tyytyväinen uuteen asuntoon. Hänellä on nyt kaikki hyvin ja ihanat uudet naapurit. Tällaiset asiat motivoivat ja nostavat hymyn huulille, Riikka iloitsee.

Asumisneuvojiin voi aina ottaa yhteyttä, autamme mielellämme!

Kojamo Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.