Case: Asumisen ammattilaiset

19.03.2018
TYÖPAIKKA

Ayla Dinçay – ympäristön asialla Kojamossa

Ympäristö- ja energia-asiantuntijana työskentelevä Ayla Dinçay vie Kojamoa kohti kestävämpää huomista. Ayla on ympäristötekniikan insinööri, ja kiinnostui kiinteistöalasta opinnäytetyönsä kautta.

– Tein opinnäytetyöni kauppakeskusten ympäristöjohtamisesta, ja silloin pohdin, että kiinteistöjen ympäristöjohtaminen on tosi kiinnostavaa. Sattumalta Kojamossa oli paikka auki, ja hain tänne. Kesällä valmistun kestävän kehityksen maisteriksi Linköpingin yliopistosta Ruotsista, Ayla kertoo.

Ayla kehittää Kojamon ympäristövastuuta

Ayla on mukana monessa ympäristöön liittyvässä hankkeessa Kojamossa. Hän seuraa kiinteistöjen energiankulutusta ja raportoi tuloksista sisäisiin tarpeisiin sekä esimerkiksi VAETSiin (vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelmaan). Lisäksi hän osallistuu Kojamon vuokra-asuntojen energiatehokkuussopimuksen vuosittaiseen raportointiin ja neljän vuoden välein tehtävään suurten yritysten energiakatselmukseen.

– Olen mukana ympäristöasiantuntijan roolissa. Talotekniset osaamiset jätän suosiolla tämän osa-alueen paremmin osaaville kollegoille, Ayla naurahtaa.

Ayla kehittää aktiivisesti Kojamon ympäristövastuupuolta. Vuonna 2018 on tulossa erilaisia hankkeita, joissa Ayla on mukana; BIORENT-hankkeessa pyritään parantamaan biojätteen lajittelua ja vähentämään ruokahävikkiä pääkaupunkiseudulla. Kiertotalo-hankkeessa puolestaan kartoitetaan asujien halukkuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa ympäristöasioihin.

– Teen työn ohella gradua, jonka aiheena on kestävän kehityksen toimintamallit. Graduni myötä kehitän toimintamalleja myös Kojamon käyttöön, Ayla kertoo.

Kunnianhimoisessa työpaikassa on kiva olla töissä

Ayla oli opintovapaalla vuoden 2017, ja kertoo yrityksen muuttuneen hurjasti tänä aikana.

– Muutos on ollut hyvästä. Täällä ei ole jääty laakereilleen makaamaan, vaan toimintaa kehitetään jatkuvasti. Minusta on kiva olla töissä kunnianhimoisessa yrityksessä, Ayla kertoo.

Aylan mukaan parasta hänen työssään on se, että siitä saa tehtyä itsensä näköisen ja saa olla monessa mukana.

– Jos miettii kestävää kehitystä kokonaisuutena, on se todella monialainen. On inspiroivaa päästä tutustumaan myös siihen, mitä muut tekevät yrityksessä ja tutustua organisaatioon kokonaisuutena, Ayla kertoo.

Aylaa motivoi tulokset. Se, että saa jotakin aikaiseksi ja näkee sen vaikutukset, on iso juttu.

– Kestävän kehityksen ja ympäristön asiat ovat minulle todella tärkeitä. Kun saan ne ”myytyä jollekin toiselle”, se tuntuu hyvältä, Ayla kertoo.

Tapahtumakommelluksia kerrakseen

Ayla muistaa parikin mielenkiintoista tapahtumaa matkan varrelta.

– Heti kolmantena työpäivänäni menin erään projektin pressitilaisuuteen vastavalmistuneena. Opettelin vielä talon tavoille, kun pääsin jo edustamaan yritystä ensimmäistä kertaa. Toimittajan haastatellessa mietin, että tällaistako tämä työ tulee olemaan! Ayla nauraa.

Lisäksi Ayla on eräässä toisessa tilaisuudessa sekoitettu opetusministeri Sanni Grahn-Laasoseen. Nämä hauskat kohtaamiset jäävät muistiin pidemmäksi aikaa.

– Olen päässyt kokemaan todella paljon kaikenlaista. On ollut mukavaa huomata esimiesten luottavan tekemiseeni niin paljon, että ovat lähettäneet minut eri tilaisuuksiin edustamaan Kojamoa. Se tuntuu aina kivalta, Ayla sanoo.

Kojamo Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.