Case: Asumisen ammattilaiset

18.12.2017
TYÖPAIKKA

Isännöitsijällä on langat käsissä ja aurinkoa asenteessa!

Marjaana Nemlander työskentelee isännöitsijänä Kojamossa. Häneltä löytyy vankkaa kokemusta ja koulutusta isännöitsijän, asiakaspalvelijan, kiinteistöassistentin, kiinteistötyönjohtajan ja teknisen isännöitsijän tehtävistä. Hän on työskennellyt myös työnjohtajana ja huoltopäällikkönä. Hän teki paljon töitä Lumo-kotien kanssa, koska Kojamon VVO-taloja oli Suvelassa aikoinaan hänen huollettavina.

– Tein paljon yhteistyötä Lumo-isännöitsijöiden kanssa: yhtenä päivänä he soittivat minulle ja pyysivät minua katsomaan asuntoa heidän kanssaan. Siinä samalla reissulla pohdin, että voisin olla isännöitsijä. Siitä se sitten lähti aikoinaan, Kojamossa oli haussa silloin isännöitsijä Espooseen, mutta pääsinkin Vantaalle. Päivääkään en antaisi pois, ei ole tullut kuuloonkaan, että hakisin uutta työtä.

Kojamo on erinomainen työnantaja

Marjaana pitää työstään todella paljon, ja kehuu Kojamoa erinomaiseksi työnantajaksi. Hänellä on sisäistä motivaatiota ja innostusta tehdä työtään, toisin sanoen hinkua onnistua.

– Työkaverit auttavat viihtymään, päivittäin tulee naurettua joillekin hauskoille jutuille. Nuoremmilta työntekijöiltä saa paljon uutta tietoa ja he kysyvät vuorostaan meiltä vanhemmilta, kokeneemmilta työntekijöiltä eri asioita. Täällä on hyvä työilmapiiri! Kojamo arvostaa meitä työntekijöitä, sillä meillä on hyvät edut, työterveydenhuolto, lomat ja koulutusta työntekijöille. Meillä on todella hyvä henkilökunta täällä: kun kysyy jotakin asiaa, saa siihen vastauksen. En jää ikinä itse pähkäilemään, vaan rohkeasti kysyn mieltä askarruttavista asioista!

Kehitystä ja uutta tulee koko ajan lisää Kojamossa tiuhaan tahtiin, mutta se on tuonut myös paljon hyvää.

– Kun miettii, mitä ennen on ollut ja mitä nyt on, olemme menneet todella hyvin eteenpäin!

Isännöitsijän työ on haastavaa, mutta palkitsevaa

Marjaanan mielestä hänen työssään parasta on se, kun saa tehdä töitä itsenäisesti. Työ on vaihtelevaa, saa liikkua ja olla kentällä sekä tavata erilaisia asukkaita. Ilo palvella-asenne on Marjaanalle ominaista!

Työ on monipuolista ja haasteellista. Työssä pitää osata paljon asioita: isännöitsijä on ensimmäinen henkilö, keneltä kysytään kysymyksiä, koskevat asiat sitten mitä tahansa. Tässä työssä pitää aina osata neuvoa, mihin ottaa yhteyttä.

– Kun saa hyvää asiakaspalautetta, se nostaa ”rintaa rottingille”. Kun vierailee asukkaan luona, se tekee iloiseksi puolin ja toisin. Tuntee itsekin, että on onnistunut jossain ja saa pidettyä samalla asukkaat asumassa meillä.

Ensimmäiseksi aamulla Marjaana käy läpi tulleita viestejä ja vastailee niihin. Hänelle tulee työmääräyksiä, jotka hän katsoo läpi ja laittaa eteenpäin joko urakoitsijalle, huoltoon tai hoitaa itse. Korjaustoiminta-asioita hän käy läpi teknisen osaston kanssa, ja antaa vastauksia ja rohkeasti oman uuden ehdotuksen, miten eri asiat voisi tehdä.

– Siitä tulee aina hyvä mieli, kun laitan työmääräyksiä eteenpäin nopeasti, ja asukkaat kiittävät nopeasta toiminnasta. Se on kiva kuulla se kiitos. Yleensä kun käy asukkaiden luona, henki muuttuu: he usein ajattelevat, että ”tuolla joku isännöitsijä istuu pöydän nokassa”. Kun meneekin ihan tavallisesti käymään, ja kaikkiin pieniin ongelmiin löytyy ratkaisu sekä nauretaan hauskoille jutuille yhdessä, asukkaan mielikuva muuttuu hetkessä. Suuremmissa ongelmissa kontaktoin teknistä manageria.

Marjaana on paljon kiinni puhelimessaan, joka on tärkeä työväline isännöitsijälle.

– Paljon tulee Lumo-puheluita, eli soitetaan uusille asukkaille ja kysytään, miten muutto on sujunut. Meillä on myös erikseen verkkokauppa-soitot: kun on vuokrannut asunnon verkkokaupasta ja määräaikainen 3 kk sopimus alkaa olemaan päätöksessään, soitan asukkaalle ja kysyn, haluaako hän jatkaa sopimusta. Käyn tarkastamassa kentällä asuntoja, jos joku pyytää minua katsomaan esimerkiksi taloyhtiön kellaria tai rappukäytävää. Sen jälkeen teen työmääräyksiä niistä. Tässä työssä pitää osata pitää kaikki langat käsissä!

Marjaanalla on myös yksi seniorikohde, ja heidänkin kanssaan tulee vietettyä aikaa. Kun asiat alkavat menemään sellaisiksi, ettei itse osaa auttaa, Marjaanan mukaan käynnille menee asumisneuvoja.

Asukkaat eivät välttämättä osaa pyytää apua kaikkiin pieniin ongelmiin: he voivat asua monta vuotta asunnossa, ja esimerkiksi jääkaappi on saattanut olla rikki jo monta kuukautta eikä sitä korjaajan voiminkaan ole saatu kuntoon. Tällaisiinkin ongelmiin löytyy ratkaisut!

Perhe ja lapsenlapset ovat elämän suola

Kun Marjaana lataa akkuja, hänellä on luonto ja koira ympärillään. Marjaana on ihan tavallinen äiti ja isoäiti maalta. Hänellä on kaksi aikuista poikaa ja kaksi lastenlasta, 89-vuotias äiti asuu Tikkurilassa. Aika menee siis lähinnä perheen kesken. Perheessä on myös mäyräkoira Lyyti, jonka kanssa tulee oltua ja puuhasteltua ulkona.

– Kaikki kaupungin hälinä ja melske jää taakse, ja kotiin ajaessani saavun maaseudun rauhaan. En ole hirveä matkustelija: nautin siitä, että saan olla kotona. Vuokramökki kevät-kesällä tarjoaa puuhasteluja myös sille ajalle. Lapsenlapsissa on ihan kivasti jo äksöniä!

– En voisi elää ilman perhettäni. Ja työtä: työ antaa hyvää vastapainoa perhe-elämälle. Tietysti myös terveys on tärkeä.

Kojamo Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.